Annonce
Fødselsdage

Eddie Skoller har aldrig rigtig været væk, hvis man spørger ham selv

"Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor jeg blev en succes", skriver Eddie Skoller i sin erindringsbog. Tirsdag 4. juni fylder han 75 år. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Pludselig vendte publikum entertaineren Eddie Skoller ryggen. Men selv om de stort anlagte soloshows er fortid, er han aldrig holdt op med at optræde. Tirsdag 4. juni fylder han 75 år.
Annonce

75 Det var i lidt overraskende, ydmyge rammer, entertaineren Eddie Skoller tonede frem sidste år, da han fejrede sine 50 år i dansk showbusiness med jubilæumsforestillingen "Nostalgi er ikke hvad det har været".

Den lille scene i bugen af kabaretbåden Café Liva i Nyhavn, København, var langt fra de store koncertsale, Skoller engang lagde beslag på med sine populære soloshows. Nu var her bare en mand med sin guitar, sin taburet og med den charmerende blanding af elskværdighed, selvironi, vittigheder, musikalitet og blid følsomhed, som Skoller har kunnet trække på gennem årene.

Omgivelserne var ikke ulig Tivolis Vise Vers Hus, der, hvor Skoller slog igennem for mange år siden med sangen om sardinen, der svømmede i Middelhavets vand. De viltre krøller var måske nok blevet tæmmet og hvide, den lidt hvalpede fremtoning erstattet af skarpskåret adræthed, men blikket i de brune øjne det samme drilske, det bløde smil det samme. Den usvigelige professionalisme ligeså.

Hvor havde han egentlig gemt sig de senere år, Eddie Skoller? Mellem sangene fik han lige gjort opmærksom på, at han egentlig ikke synes, han havde været væk. Han havde bare ikke været i fjernsynet – det tv, som heller ikke mere er, hvad det har været engang.

I virkeligheden har Skoller haft masser at lave, men til lukkede arrangementer, hvor man har kaldt på ham og hans evne til at underholde et publikum – også med et internationalt repertoire på engelsk. I Danmark og i udlandet. For private firmaer og sågar Kongehuset. Men set udefra var det noget af en opbremsning, Skoller var ude for, da hans stort anlagte, venlige og rutinerede soloshows ikke længere lige var sagen i takt med, at en ny humorscene, den ironisk-distancerede, tog over i løbet af 1990'erne.

Eddie Skollers historie er beretningen om sønnen af forældre, der emigrerede til USA, da nazisterne invaderede Danmark, og som derfor tilbragte sine første år fjernt fra Danmark. Forretningstalentet blev grundlagt tidligt – han er uddannet civiløkonom med en fortid som bl.a. systemplanlægger hos Danfoss på Als og i Bladkompagniet.

Men den unge familiefars entertainerdrømme kunne ikke holdes nede. Vejen ind i showbusiness gik via folkesang, herunder Dansktop-klassikeren "En enkelt sang om frihed", plademanden Thøger Olesen, monopolfjernsynet og hippiemusicals som "Hair" og "Jesus Christ Superstar". Selv siger han ganske fint i den erindringsbog, han udsendte for et par år siden under titlen "Det er næsten som at have været der selv":

"Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor jeg blev en succes, men (...) jeg havde troen på, at jeg havde et talent, og jeg havde fremfor alt en vilje til, at det skulle lykkes, og dermed en disciplin – måske hjulpet på vej af mit civiløkonomstudie – der bevirkede, at jeg var indstillet på at arbejde hårdt for det".

Siden blev populariteten katapulteret til nye højder af hittet "What Did You Learn in School Today", sprogekvilibristisk fortolket med alskens accenter fra hele verden, og i 1977 skabte han så sit første one-man show på det lille Strøghusteatret i København. Men snart var det de helt store scener, han fyldte med godmodig musikalsk underholdning og træfsikre figurer som den ikke så begavede, men meget smarte Hugo og den snobbede Claes – revyen havde han allerede stiftet bekendtskab med i Hjørring, hvor han tilmed var direktør for sommerunderholdningen i et par år i slutningen af 1970'erne, inden solokarrieren fyldte hans kalender.

Gode økonomiske investeringer gennem årene – bortset fra datterens tøjfirma – har gjort, at Eddie Skoller har sit på det tørre. Han har siden 2016 været gift med sin fjerde hustru, Dorrit Elmquist.

Eddie Skoller fylder 75 år tirsdag 4. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

Livsstil

Sådan føles det at blive gammel

Annonce