Annonce
Sport

Efter års venten: AGF vil lave fodboldakademi for unge talenter

Det er på denne grund ved siden af AGF's nye klubhus i Fredensvang, at det nye fodboldakademi skal ligge. Foto: Axel Schütt

Akademi med plads til 20 unge talenter skal bygges ved AGF's nye klubhus på Fredensvang.

AARHUS: AGF er klar med et nyt initiativ, der skal føre klubben tættere på toppen i dansk fodbold: Ved AGF's nye klubhus på Fredensvang skal der bygges et fodboldakademi for unge talenter.

Akademiet, der skal rumme 10 lejligheder på hver 50 kvadratmeter, får plads til 20 talenter i alderen 15-19 år.

Med det nye fodboldakademi håber klubben at kunne tiltrække talenter fra et stort opland. Talenter, som i dag måske ikke lige kan få en hverdag til at hænge sammen, hvis der skal trænes fire-seks gange om ugen i AGF.

- Vi har i dag spillere fra eksempelvis Djursland, hvis forældre bruger rigtig lang tid på at hente og bringe deres børn. Hvis vi kan skabe en mere sammenhængende dagligdag for de unge mennesker, vil det virkelig betyde meget for deres udvikling, siger AGF's talentchef, Allan Frederiksen.

Dertil kommer, at AGF med et akademi vil få mulighed for at tiltrække unge spillere langvejs fra.

- Med et akademi vil vi i princippet have mulighed for at kunne tiltrække talenter fra hele Danmark, siger Allan Frederiksen.

- Ambitionen er at skabe et akademi, der styrker AGF's position i konkurrence om de største fodboldtalenter, som i dag søger til de klubber, der tilbyder de bedste muligheder.

Annonce
AGF har tidligere været en talentfabrik. Her har Leon Andreasen tilbage i 2003 netop udlignet til 2-2 mod FCK. Foto: PALLE Hedemann/Scanpix

Et lækkert sted

Detaljerne om det nye akademi er endnu sparsomme. Men Allan Frederiksen lægger ikke skjul på, at det skal være et lækkert sted at bo. Et sted, som har det, unge mennesker drømmer om.

Således slipper de for selv at stå med hovederne i madgryderne. I det nye klubhus, der bliver akademiets nærmeste nabo, er der faciliteter til madlavning. Med mulighed for at bespise talenterne.

Skoledelen er allerede på plads.

- Vi har et tæt samarbejde med både grundskolen og institutionerne. Vi har samarbejdspartnere, hvor der er lavet huller i skemaet til formiddagstræning og til eftermiddagstræning, siger Allan Frederiksen.

Da Martin Jørgensen i en ung alder skiftede til AGF, betød det, at hans far og mor måtte bruge en masse tid på at køre knægten til og fra fodbold i Aarhus. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Første hurdle

Først skal alle praktiske tilladelser dog på plads.

På mandag kommer første hurdle, når magistraten skal tage stilling til, om en kommunal klausul fra 1975 kan skippes. Klausulen, som stammer fra en økonomisk sanering i 1975, går ud på, at AGF hverken må sælge eller pantsætte arealerne ved Fredensvang uden skriftlig samtykke fra Aarhus Kommune.

Den klausul er kreditforeningen, som skal låne AGF penge til akademiet, interesseret i at få slettet. En jord, som ikke kan sælges, er ikke meget værd som garanti for en kreditforening.

Det ser ud til at kunne lade sig at gøre. I hvert fald indstiller forvaltningen, at den kommunale deklaration skal slettes.

24-timers miljø

Talentchef Allan Frederiksen tør ikke spå om, hvornår det nye akademi kan stå færdigt.

- Men det må gerne være snart. I forhold til vores konkurrenter mangler vi muligheden for at kunne skabe et 24-timers miljø, hvor vi har talenterne tæt på os, siger han.

Mon ikke, det var, hvad en spiller som Steffen Rasmussen, der kom fra Grenaa, drømte om? Eller Leon Andreasen, der kom fra Hammel?

Eller hvad med Martin Jørgensen. Den tidligere AGF-profil, som nåede over 100 landskampe for Danmark, blev i sine helt unge år kørt og bragt af mor eller far, når han skulle til og fra træning i AGF. Fra Ryomgård til Aarhus. Og retur.

- Da Martin startede i AGF som 12-årig, kørte vi fire gange om ugen, fortæller hans far, Morten Jørgensen fra Ryomgaard.

Endnu værre blev det, da også lillebror Mads begyndte at spille i AGF.

- Så måtte min kone også køre, siger Morten Jørgensen.Han ville dog ikke have undværet alle køreturene.

- Jeg fik snakket med en masse af de andre i klubben. Og min kone - hun fik strikket en masse, siger Morten Jørgensen.

Alligevel er han ikke i tvivl om, at et fodboldakademi er den helt rigtige vej at gå for AGF.

- Se nu bare, hvor stor succes, FC Midtjylland har haft med deres akademi. På et tidspunkt var det som om, at alle talentfulde AGF'ere rejste den vej, siger Morten Jørgensen.

Det nye fodboldakademi vil samlet blive 500 kvadratmeter stort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce