Annonce
Kultur

- Efter 10 plader ved vi godt, hvordan vi gerne vil lyde

Hatesphere udgiver sit 10. studiealbum til efteråret. Manden i midten, Peter Lyse Hansen, har været med lige fra begyndelsen. Foto: Hatesphere

Århusianske Hatesphere runder en milepæl som band, når de til efteråret sender deres 10 fuldlængde på gaden.

AARHUS: De kender studiet som deres egen baglomme. De seneste fire plader er blevet til hos århusianske Tue Madsen i Antfarm Studios i Åbyhøj. En hurtig cykeltur fra guitarist og sangskriver Peter Lyse Hansens eget hus.

I denne sommer lægger han og de fire andre medlemmer af bandet den sidste hånd på deres 10. studiealbum, som bliver udsendt på Scarlet Records til efteråret. Det er den femte plade, der er blevet skabt i samarbejde med Tue Madsen som tovholder, der også fungerer som fast sparringspartner for Peter "Pepe" Lyse Hansen, når indspilningerne af en nye plade går ind i sin afgørende fase.

39-årige "Pepe" er dog efterhånden blevet en ganske rutineret herre ud i indspilningernes kunst. En mand, der kender sin stil og retning og med sikker hånd tilføjer nyt til den lyd, han nu har skabt med bandet, hvis navn også står indgraveret med blæk i hans ene arm.

- Vi har stadig en stil og noget vi gerne vil spille, men vi tænker også lidt ekstra over, hvad det er vi gør. Det er trods alt nummer 10. På vores anden plade var det mere fastlagt, hvad vi gjorde. Det var pisse fedt, lød skide godt og var helt nyt. Efter 10 plader ved vi godt, hvordan vi gerne vil lyde, men vi gider ikke lave de samme overgange og dip, som vi altid har gjort. Du har den stil, som du spiller, men det er op til dig selv at gøre den spændende. For os har det altid været de små detaljer, der gør forskellen og vi har altid været gode til at lægge dem ind i ordnede mængder, fortæller guitaristen efter han har præsenteret tre af de sange, der bliver en del af gruppens kommende plade.

Annonce

Du skal passe på, at du ikke falder i det hul, hvor man tror, at man skal opfinde den dybe tallerken hver gang. Det handler det jo ikke om. Det handler om at skrive nogle fede sange.

Peter "Pepe" Lyse Hansen
Tue Madsen, tv, har været fast producer på de seneste Hatesphere-udgivelser. Foto: Kasper Kudsk

Svært at tilfredsstille alle

En udgivelse, han aldrig havde troet ville blive virkelig, hvis man havde spurgt ham dengang i de spæde demodage, hvor Hatesphere blot var et af flere bands i den århusianske undergrund. Thrashbandet er dog blevet et af de navne på den danske metalscene, der har formået at løfte sig selv op på et niveau, de fleste blot drømmer om i øvelokalet. Bandet har spillet i det meste af verden, udgivet plader på nogle af de største selskaber og er stadig aktive, selvom de har været i gang i rigtigt mange år efterhånden.

- Du skal passe på, at du ikke falder i det hul, hvor man tror, at man skal opfinde den dybe tallerken hver gang. Det handler det jo ikke om. Det handler om at skrive nogle fede sange. Begynder man på det andet, så kan det ende med at blive hæmmende. Det er klart, at man skal forny sig, men man skal ikke være bange for at bruge noget, som kendetegner et band, siger Pepe og uddyber:

- På et eller andet plan er det lettere at være et nyt band. Så er der ikke så mange som har en mening om en og alt er bare friskt og spændende. For ældre band, som os selv, er standardsvaret jo altid, at vi bare gør det, vi altid har gjort, også uden folk har sat sig ind i tingene. Hvis det bare var standardsange, var der jo ingen som gad at lytte til det.

- Hvis du er et nyt band og laver en rigtig fed plade, så er begejstringen stor, fordi der ikke er andet at sammenligne med. Nummer to kan være fint, men jo flere plader du laver, desto sværere bliver det at tilfredsstille alle. Du kan ikke undgå, at det bliver sammenlignet med noget fra tidligere. Jeg kan egentlig også godt lide, når folk siger, at de har nogle favoritter fra vores bagkatalog.

Hatesphere peakede for alvor i udlandet, da de udgav klassikeren "The Sickness Within" i 2005 på SPV. En plade, der stadig omtales som et af de stærkeste udspil på den danske metalscene og senest har været månedens mesterværk på metalprogrammet "Sort søndag" på P6 Beat, hvor studievært Anders Bøtter gennemgår pladen fra ende til anden og nørder pladen ud fra flere forskellige vinkler.

Det hele skal gå op

Peter Lyse Hansen er det eneste tilbageværende medlem fra dengang og uden tvivl hovedårsagen til, at der stadig er noget, der hedder Hatesphere den dag i dag. Og selvom der har været skiftet ud i konstellationen undervejs, så fanbasen omkring gruppen meget loyal, hvilket han kan se hver gang, han træder op på scenen med det snart 20 år gamle band.

- Der kommer uden tvivl nye til, men det sjoveste er næsten at se, at folk til ens koncerter er på alder med en selv. Det var de garanteret også for 10 år siden, men dengang var man 10 år yngre, så der bemærkede man det jo ikke, griner Pepe og fortsætter:

- Det er jo generationen, der har børn, hus og job, som vi skal forsøge at hive opad stolen sammen med de unge. Heldigvis er de unge der, men der er også mange i 30erne og 40erne, som hørte os fra begyndelsen af. Det er et trofast publikum, men det er også dem, der kan være svære at få ud ad døren. Man kender det jo selv. Puuuuha Jeg er godt nok træt i aften. Jeg kommer ikke afsted. Ungerne skal også det og det. Det går slet ikke...nej, griner han.

For selvom han er udøvende musiker, så kender den 39-årige familiefar udmærket til dagligdagen og udfordringerne med at få det hele til at gå op i en højere enhed. Specielt når man skal ud på landevejen og præsentere de nyeste sange.

Det skal Hatesphere til oktober med polske Decapitated i Østeuropa i 14 dage og det er lidt af en øvelse at få fem medlemmers privatliv til passe sammen med en turnekalender.

- Det er det der med at være ung og uden bindinger. Der er det meget lettere at være musiker. Du forlanger heller ikke så meget. Jo ældre du bliver, desto mere forlanger du. Det skal være ordentligt. Der skal gerne være penge i det. Du skal også kunne rejse hjemmefra. Der er en kone og to børn, som det skal passes ind med. Arbejdet skal give fri. Det kan godt være en prøvelse engang imellem. I gamle dage kunne vi jo spille hele tiden. Det kan godt være, vi ikke gjorde det, men vi kunne godt. I dag har vi perioder, hvor vi bare ikke kan. De perioder er blevet en udfordring, siger Peter Lyse Hansen og tilføjer, at han nærmest falder tilbage i stolen af lettelse, når puslespillet er gået op.

- Når der er faldet en tur og nogle gode shows på plads, er man bare glad. Så er det bare afsted, lyder det.

Afsted skal de. Et par shows til sommer og derefter til Østeuropa, men inden da kan bandets fans glæde sig til at få en forsmag på gruppens nye plade. Den kommer i begyndelsen af september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Annonce