Annonce
Østjylland

Efter brand ved Forum Horsens: Pas på med ukrudtsbrændere

Ukrudtet skal bare svitses - ikke brændes helt ned. Sådan lyder et af rådene fra Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen. Arkivfoto
Tirsdag satte en ukrudtsbrænder ild i en tagrende og et nedløbsrør på Forum Horsens, og det var femte gang i år, at Sydøstjyllands Brandvæsen måtte ud til en brand forårsaget af netop ukrudtsbrændere. Brandvæsenet opfordrer derfor til, at man er ekstra påpasselig - især i den tørre periode, vi er på vej ind i.

Horsens: En tur med en ukrudtsbrænder var tirsdag skyld i en mindre brand ved Forum Horsens, og forrige weekend var selvsamme redskab medvirkende til, at en hønsehus med 10 høns i brændte ned i Korning. Også lidt længere væk - i Bredballe ved Vejle, Hinnerup ved Aarhus og Hasmark ved Otterup - har der inden for den seneste tid været sager om ildebrande, der er opstået ved brug af ukrudtsbrænderen.

Opfordringen fra Sydøstjyllands Brandvæsen er derfor klokkeklar. Vær nu påpasselig med at brænde ukrudt af og husk at tage dig en række forholdsregler.

- Generelt har man jo ved brug af åben ild et ansvar for at være opmærksom og tænke sig om. Med ukrudtsbrændere ser vi ofte, at folk har svitset ukrudt op ad bygninger, og så går det galt, så vores første råd er, at man holder afstand til bygninger, siger viceberedskabsinspektør Aqqaluk Petersen.

Annonce

10 gode råd fra brandvæsnet

Man skal selvfølgelig altid være påpasselig, når man bruger åben ild. I forhold til brug af ukrudtsbrænderen har Beredskabsstyrelsen opstillet disse fem gode råd til brug af sådan et redskab:
  • Hold god afstand til bygninger, hække, blade og andet brændbart materiale
  • Ukrudtet skal svitses - ikke brændes
  • Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt, eller det blæser
  • Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden

Styrelsen har desuden fem råd eller forholdsregler, man skal følge før brug:

  • Brug kun gasudstyr til det, som det er beregnet til
  • Køb gas, som passer til ukrudtsbrænderen
  • Skift gasflasken eller -dåsen forsigtigt, og tjek eventuelt med sæbevand eller lækagespray, at der ikke er utætheder
  • Luk altid alle ventiler, når du ikke bruger udstyret
  • Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er slidt eller har revner i gummiet

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen

Bare et svits

Sydøstjyllands Politi rykkede i 2018 ud til seks brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og i år er tallet - inklusive den seneste ved Forum Horsens - allerede oppe på fem. På landsplan hedder tallet 250, og derfor er der i år også særligt fokus på at gøre borgerne opmærksomme på, at det altså kan være farligt at brænde ukrudt af, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Der er derfor blevet opstillet 10 gode råd til brug af ukrudtsbrændere, og det gælder blandt andet, at man altså kun skal svitse ukrudtet af.

- Det er slet ikke meningen, at det skal brændes helt ned. Og man skal især være opmærksom på det, hvis det er tørt, siger Aqqaluk Petersen, der dermed også får nævnt et andet råd: Hold igen med ukrudtsbrænderen, når det er tørt eller blæser.

Tænk over tørken

I forhold til tørken kan man i skrivende stund se, at DMI's tørkeindeks over Horsens ligger på 9 ud af 10, og der er dermed høj risiko for tørke. Og vejrudsigten er bestemt heller ikke fyldt med regn den kommende tid, så det gælder om at være særligt påpasselig med brug af åben ild den kommende tid.

Indekset kan man dog kun bruge som indikation, mener viceberedskabsinspektøren - især, hvis den ikke viser tegn på tørke.

- Når man eksempelvis griller eller brænder ukrudt af, er man nødt til at tage en vurdering af, hvor tørt der er i det område, man er på. Der hjælper det ikke bare at kigge på DMI, for selv om de måske ikke melder om tørkerisiko, så kan man ikke udelukke, at det er meget tørt på lokale steder, siger han.

I øvrigt er konsekvenserne ved at starte en brand med ukrudstbrænderen ikke kun noget, der kan koste skader på et udhus eller måske endda et stuehus - det kan også koste en bøde eller give en sigtelse for overtrædelse af beredskabsloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce