Annonce
112

Efter dødsannonce i Århus Stiftstidende: Enke udsat for fup-opkald

Rigspolitiet har de seneste uger spottet en tendens, hvor sårbare enker ringes op i forsøget på at franarre dem personlige oplysninger og stjæle penge. Det gik også ud over århusianske Ena. Arkivforo: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix og Århus Stiftstidende
Rigspolitiet advarer efter, at enker landet over er blevet frastjålet penge.
Annonce

ØSTJYLLAND: I disse dage oplever politiet, at enker i forbindelse med nyligt dødsfald bliver udsat for fupopkald, hvor de bliver franarret personfølsomme oplysninger og får stjålet penge fra deres konti”.

Sådan lød advarslen fra Rigspolitiet for få dage siden på Facebook, vigtig information som blev delt i håbet om at kunne forebygge flere lignende situationer.

- Det er en tendens, vi ser i øjeblikket også her i Østjylland, at der er nogle, der systematisk forsøger at svindle typisk enker, siger Jakob Christiansen, pressemedarbejder hos Østjyllands Politi.

Hos politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK, er man indtil nu nået op på syv anmeldelser, hvor enker er blevet ringet op af falske personer, og en af de sager tog faktisk sin begyndelse i Århus Stiftstidende.

Århusianske Enas mand dør tidligt søndag morgen 17. november efter at have boet på plejehjem i en årrække.

Tirsdag 19. november har en bedemand på familiens vegne indrykket en dødsannonce i Århus Stiftstidende, og allerede tirsdag over middag bliver Ena ringet op af en person, hvis stemme lyder som ”en midaldrende pæredansk mand”.

- Han præsenterer sig som værende fra skifteretten og siger, at han skal have nogle oplysninger af min mormor i forbindelse med dødsfaldet. Min mormor fortalte, at det ordnede hendes advokat og hendes barnebarn, hvorefter han sagde, at det ikke var nok, men at han nok skulle hjælpe hende, så hvis hun gik ind til computeren, så kunne de gøre det på den måde. Hendes svar var: ”det kan jeg ikke magte nu”, men så bad han hende om at give ham koden til hendes E-boks, så skulle han nok klare det. Heldigvis har vi fået indpodet i hende, at den slags udleverer man aldrig, lyder det fra Marie-Louise Jarland.

Familien meldte sagen til politiet, men derudover blev Marie-Louise Jarland så rasende over, at andre forsøger at udnytte sårbare enker, så hun lavede et opslag på Facebook for at advare andre.

Det opslag har i skrivende stund fået 873 kommentarer og er blevet delt 26.000 gange.

Han præsenterer sig som værende fra skifteretten og siger, at han skal have nogle oplysninger af min mormor i forbindelse med dødsfaldet. Min mormor fortalte, at det ordnede hendes advokat og hendes barnebarn, hvorefter han sagde, at det ikke var nok, men at han nok skulle hjælpe hende, så hvis hun gik ind til computeren, så kunne de gøre det på den måde. Hendes svar var: ”det kan jeg ikke magte nu”, men så bad han hende om at give ham koden til hendes E-boks, så skulle han nok klare det.

Marie-Louise Jarland

Annonce

Gode råd

Hos rigspolitiet kender man metoden:

- Gerningsmanden ringer og udgiver sig for at være fra Skifteretten eller Borgerservice. Når en person dør, bliver vedkommende erklæret død i it-systemerne, og dennes bankkonto bliver spærret. Gerningsmanden siger derfor typisk, at der skal oprettes en konto i forbindelse med arven, hvorfor han har behov for enkens NemID.

Politiet kommer med følgende gode råd til alle, når det drejer sig om vores personlige oplysninger. For det første skal man aldrig videregive sine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier.

Derudover:

- Skifteretten, Borgerservice eller offentlige myndigheder vil aldrig ringe og bede dig om at udlevere dit NemID. Hvis du er i tvivl, så ring til hovednummeret og spørg til henvendelsen, lyder det fra Rigspolitiet.

Gode råd om snyd:

  • Videregiv aldrig dine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier.
  • Skifteretten, Borgerservice eller offentlige myndigheder vil aldrig ringe og bede dig om at udlevere dit NemID. Hvis du er i tvivl, så ring til hovednummeret og spørg til henvendelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce