Annonce
Byudvikling

Forsøg med kameraer ved havnefronten driller: - Vi har oplevet op til 100 fejlalarmer på en time

Forsøget med termiske og søgbare kameraer er sat op tre steder ved havnefronten, som her ved Dokk1. Men nu har der vist sig problemer i helt specielt vejr, som man prøver at løse med forbedret software. Foto: Søren Willumsen
Varmesøgende kameraer, der sender automatisk melding til vagtcentralen, hvis en person falder i vandet, virker ikke endnu efter hensigten ved helt specielle vejrforhold.

AARHUS: Forsøget med varmesøgende kameraer ved havnefronten i Aarhus driller. Det får Teknik og Miljø til at klappe hesten med at sætte flere kameraer op, indtil problemerne er løst.

Foreløbig har kommunen i et halvt års tid haft et pilotprojekt i gang med tre såkaldt termiske kameraer (varmesøgende, red.) samt tre almindelige kameraer med zoom-funktion. De første meldinger fra beredskabet lød på, at det hele virkede efter hensigten.

Stiften beskrev ved juletid, at brandvæsenet sagde god for kameraerne og varmt anbefalede dem som nogle, der kunne redde liv. Det fik flere partier til at anbefale flere kameraer og rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo til at finde penge på budgettet til flere kameraer, som er på vej, men endnu ikke sat op.

Annonce

Brandvæsenet står stadig inde for sin anbefaling, men har dog opdaget problemer under helt særlige forhold, der nu skal rettes.

Problem i tåge

Det har nemlig vist sig, at der opstår problemer ved helt specielle vejrlig, som når der er høj luftfugtighed med dis eller tåge, og når der er ændringer i vandstanden på grund af tidevand.

- Det vil være rigtigt ærgerligt at opskalere til flere kameraer, før vi er helt sikre på, at det virker efter hensigten, lyder det fra beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

I spørger - vi undersøger

Denne artikel er blevet til på baggrund af et læserspørgsmål.

Går du også og undrer dig over noget, så send os dit tip på spoerg.stiften.dk/

- Vi har oplevet op til 100 fejlalarmer på en time i specielt vejr som tåge og ved tidevand. Det har lagt beslag på vore operatører i vagtcentralen, men hver gang har de konstateret, at der ikke var faldet personer i vandet, så der har ikke været sendt udrykninger forgæves afsted, fortæller Kasper Sønderdahl.

Annonce

"Det kan løses"

Beredskabsdirektøren betegner det som en teknisk udfordring, der kan løses med justering af den eksisterende software. Og det arbejder teknikerne på.

- Kameraerne virker under de fleste forhold, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kan få systemet fintunet, så det kommer til at virke under de særligt vejrlig, siger Kasper Sønderdahl.

Flere drukner ved havnefronten

  • Århus Stiftstidende har i en række artikler afdækket at antallet af druknede ved havnefronten og åen er steget betydeligt de senere år efter at havnefronten blev åbnet i 2017.
  • Ikke færre end 10 mennesker er druknet ved havnen de seneste blot fem år i perioden 2017-21.
  • Over de seneste fem år er brandvæsenet rykket ud 104 gange til ulykker i vand.

Aarhus Kommune udvikler på kameraernes software sammen med kamera-leverandøren.

Teknikken fungerer på den måde, at de varmesøgende kameraer kan registrere varme, så de alarmerer vagtcentralen, hvis en person falder ud over kajkanten, fordi havnekajen er lagt ind i kameraet som elektroniske gitre. Og hvis krydser et sådant "gitter" går alarmen.

De varmesøgende, såkaldte termiske kameraer fanger en person ud fra dennes varme. Men det driller når det er tåget og hvis personen er afkølet i forvejen. Foto: Søren Willumsen

- Vi har lavet nogle forsøg med vores dykkere, der viser, at kameraet opfanger personer, men når det er diset eller tåget har de sværere ved det, hvis kropstemperaturen falder, fordi man er afkølet. Så noget af fintuningen går ud på at udvide temperaturspændet, dog sådan, at man ikke opfanger andre ting, der kan give en masse falske alarmer, siger beredskabsdirektøren.

Han anbefaler meget entydigt, at man arbejder videre med kameraerne.

- Der er ingen ændringer i planen om at få flere kameraer. Men der er tale om et pilotprojekt og vi ønsker at højne den træfsikkerhed, der ligger i kameraerne inden vi skalerer det op. Og lige nu har jeg derfor anbefalet, at vi afventer de tekniske justeringer af softwaren, forklarer Kasper Sønderdahl.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl (tv) deltog i en sikkerhedsvandring på Aarhus Havn 1. februar med  teknisk rådmand Steen Stavnsbo og borgmester Jacob Bundsgaard. Her var der enighed om at udvide antallet af varmesøgende kameraer for at redde liv. Men nu driller teknikken. Foto: Søren Willumsen

Målet er, at kameraerne er finjusterede før sommerferien.

- Uanset kameraer og andet udstyr må jeg samtidig endnu engang opfordre alle til at lade være med at gå alene langs kajkanten. Den bedste måde at redde liv på er, at man går sammen, når man skal hjem fra byen, siger beredskabsdirektøren.

Rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K), har fundet i alt fire millioner kroner i sin forvaltning til indkøb af flere kameraer samt både permanent og mobilt hegn på udsatte strækninger. Samtidig skal byrådet til efterårets budgetforhandlinger drøfte, om der skal afsættes flere penge til kameraer, hegn og bedre belysning ved havnefronten i bestræbelser på at hindre flere personer fra at drukne.

Her er de tre områder, som termiske kameraer ved Aarhus Havn, dækker for at holde øje med og alarmere, hvis en person falder i vandet. Kort: ITK, Kultur og Borgerservice
Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for udlændinge at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce