Annonce
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Mundbind er et krav i den offentlige trafik. Men hvor gode er Midttrafiks passagerer til at overholde det? Foto: Flemming Krogh
Siden indførelsen af mundbind i kollektiv trafik har fire millioner passagerer kørt med Midttrafiks ruter. 505 gange har selskabet måtte afvise kunder, der havde glemt eller ikke ville bruge mundbind.
Annonce

AARHUS: Det er blevet en fast del af bybilledet. Det blå mundbind, der dækker næse og mund. Siden 22. august har det været et krav, at man som passager i den kollektive trafik skulle bære bindet for at beskytte sig selv og andre mod coronavirus.

Et tiltag, størstedelen af passagerne, der benytter sig af den kollektive trafik har gjort brug af.

I den første periode med tiltaget har Midttrafik haft cirka fire millioner passagerer. 505 gange har chauffør eller kontrollør måtte afvise en passager på grund af manglende mundbind, og blot to gange har man set sig nødsaget til at kontakte politiet.

I de århusianske bybusser og på letbanen har man indtil videre afvist ca. 455 kunder og givet 490 påbud om mundbind, mens man i de øvrige busser i Midttrafiks område har afvist 50 kunder og bedt 80 om at tage et mundbind på.

- Kunderne er gode til at passe på sig selv og andre i Midttrafiks busser og letbanen. Kravet om mundbind er blevet modtaget uden de store udfordringer. Kontrollørerne oplever generelt en god stemning hos kunderne, fortæller Thomas Dalgaard Mikkelsen, talsmand for Midttrafik.

Annonce

Undtagelser accepteres

Kravet om mundbind eller visir bliver håndhævet af billetkontrollører fra G4S, som tjekker både billetter og mundbind. Derudover er der indgået en aftale med kontrollører fra Securitas, som udelukkende tjekker for mundbind og visir.


Vi farer med lempe, hvilket betyder, at vi går i dialog med kunderne hver gang. Der kan være undtagelser, fordi nogle har vejrtrækningsproblemer eller simpelthen får det dårlig ved at have det på, så vi tager altid en dialog og vurderer situationen.

Thomas Dalgaard Mikkelsen, talsmand for Midttrafik


Som udgangspunkt skal alle bære mundbind eller visir i Midttrafiks busser, i letbanen, på stationer og på letbanens stoppesteder. Det skal tages på, inden man går ind og må først tages af, når man stiger ud eller har forladt station eller stoppested.

Der kan dog være undtagelser, hvor kunder eller chauffører ikke er iført mundbind.

Annonce

Farer med lempe

Talsmand for Midttrafik, Thomas Dalgaard Mikkelsen, fortæller, at kontrollørerne altid går ind i en dialog med kunderne, hvis de ikke har mundbind eller visir på.

- Vi farer med lempe, hvilket betyder, at vi går i dialog med kunderne hver gang. Der kan være undtagelser, fordi nogle har vejrtrækningsproblemer eller simpelthen får det dårlig ved at have det på, så vi tager altid en dialog og vurderer situationen, siger han og tilføjer, at der kan være forskel på om en ældre mand eller tre unge fyre står og argumentere for deres sag.

- Grundlæggende er folk meget ærlige og siger, at de har glemt det eller ikke vil gå med det af principielle grunde og så er det ganske simpelt, at vi må bede dem om at stige af eller sige de ikke kan køre med, siger talsmanden.

Fakta

Sundhedsstyrelsen har lavet en række undtagelser for brug af mundbind:

  • Børn under 12 år.
  • Personer, der har nedsat bevidsthedsniveau.
  • Personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir, fx: Personer med fysiske deformiteter, ufrivillige rystelser, hududslæt, sår eller forbindinger.
  • Personer med angst, klaustrofobi eller vrangforestillinger.
  • Personer for hvem mundbindet eller visiret forhindrer udførelse af vigtige funktioner såsom mundbetjent kørestol.
  • Personer som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind, fx personer med vejrtrækningsbesvær.

Han understreger, der gennemgående er en stor forståelse for kravet om mundbind.

- I begyndelsen af perioden var der en del, der stadig var hjemsendt fra skole eller arbejde, men selvom antallet af passagerer er steget med tiden, så har vi ikke været nødt til at afvise flere, hvilket vidner om, at de fleste af vores kunder har taget budskabet til sig, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.

Han fortæller, at Midttrafik over tid vil øge antallet af kontrollører for at fastholde de gode tendenser og få bragt budskabet ud omkring brugen af mundbind og visir.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tømrerfirma konkurs: Byggetvisten på det tidligere Hotel Kongens Ege var med til at slå det sidste søm i kisten

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Bakken Bears

Stort corona-udbrud i Bakken Bears: Over halvdelen af truppen testet positive

Annonce