Annonce
Østjylland

Efter en omtumlet tilværelse: Diskoteksskibet 'Broen' skal være kulturfærge i Slagelse

Det tidligere flydende diskotek "Broen" blev i 2015 bugseret til Nyborg med idéerne om, at færgen skulle være museumsfærge. De planer blev dog droppet, og nu er "Broen" på vej til en fast plads i den gamle bilfærgehavn i Halsskov som kulturfærge for Slagelse Kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Færgen, der tidligere var et flydende diskotek i Aarhus, har været i spil som turistattraktion i Nyborg, men nu er den på vej til en fast plads i den gamle bilfærgehavn i Halsskov.
Annonce

Nyborg: Det er i sidste time.

Men den sidste bevarede Storebæltsfærge, som i en årrække fungerede som diskoteksskib i Aarhus, ser nu alligevel ud til at undgå en skæbne som sønderrevet skrot på en strand i Indien eller Thailand.

Motorfærgen "Broen" var ellers så godt som på vej til at møde sit endeligt, efter at Nyborg Kommune for to år siden skrinlagde planer om at redde den.

Men nu er Slagelse Kommune godt på vej til at gøre det, Nyborg sagde nej til: At bevare "Broen" som en kulturfærge, der både skal fortælle den stolte historie om færgesejladsen på Storebælt og danne rammen om kulturarrangementer og foreningsliv.

Byrådet i Slagelse er langt fremme med planer om at købe "Broen".

Og ifølge Slagelse Kommunes borgmester, John Dyrby Paulsen (S), kan det kun gå for langsomt med at få færgen slæbt fra dens nuværende plads i Grenaa Havn til et gammelt, velbevaret færgeleje i Halsskov.

M/F Broen

Storebæltsfærgen "Broen" blev bygget i Frederikshavn i 1951 og indsat som bilfærge mellem Nyborg og Korsør året efter.

I 1957 flyttede bilfærgerne til den nye færgehavn på Knudshoved, og "Broen" fortsatte på Knudshoved-Halsskov-overfarten.

Fra 1966 og frem til 1992 sejlede færgen på Aarhus-Samsø-Kalundborg-overfarten under navnet "Kalundborg". Siden har den levet en omtumlet tilværelse som diskoteksskib og museumsfærge i Aarhus og samt flydende natklub under navnet "Spektrum".

I 2015 blev færgen bugseret til Nyborg, og i sommeren 2016 præsenterede Nyborg Kommune og Østfyns Museer projektet "Kulturfærgen Broen" i tørdok ved Kongens Skibsbro. Planerne blev opgivet i sensommeren 2017.

I dag ligger "Broen" i Grenaa Havn.

Slagelse Kommune har planer om at købe "Broen" og gøre den til kulturfærge i havnen i Halsskov.

Annonce

- En skøn tanke

Nyborg Kommunes planer om at gøre "Broen" til en højt profileret, national turistattraktion led skibbrud i sommeren 2017.

Efter et højrøstet og dramatisk borgermøde med udbredt modstand mod at give kulturfærgen en markant placering i den gamle trafikhavn tæt på bymidten i Nyborg, opgav politikerne at gå videre med planerne.

Den slags betænkeligheder er der ifølge Sjællandske Mediers nyhedsside sn.dk imidlertid ikke i Slagelse og omegn.

- En skøn tanke og en yderst fantastisk idé, som formanden for Korsør By- og Overfartsmuseum, Søren Lillie, siger til sn.dk.

Og der er ingen, som siger ham imod.

Tværtimod mener formanden for Slagelse Kommunes ervhervs- og teknikudvalg, Villum Christensen (LA), at "færgen vil være et ekstremt godt vartegn med mange udnyttelsesmuligheder".

Og selv om borgmester John Dyrby Paulsen er afskåret fra at gå i detaljer med en sag, der indtil videre skal behandles bag lukkede døre i Slagelse Kommunes økonomiudvalg, tøver han overfor sn.dk ikke med at karakterisere færgeplanerne som "spændende".

Annonce

Fortryder ikke

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), fortryder ikke beslutningen om at opgive færgeprojektet.

Heller ikke i dag, hvor "Broen" ser ud til at kunne blive en attraktion på den anden side af Storebælt.

- Det hilser jeg velkommen. Og jeg håber, de kan lykkes med projektet og få drift i det, tilføjer han.

Formanden for Nyborg Kommunes erhvervs- og udviklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup (V), er også glad for udsigten til, at "Broen" ikke ender som skrot på en strand i Indien eller Thailand.

- Men jeg er også dybt misundelig på Slagelse Kommune. Jeg mener, det var en fejl, at vi ikke gik videre med projektet i Nyborg. Det gør stadigvæk ondt, siger Peter Wagner Mollerup.

Hvis det lykkes for Slagelse Kommune at bevare "Broen", mener Peter Wagner Mollerup i øvrigt, at Nyborg Kommune bør tage initiativ til et samarbejde om busture og lignende til Halsskov.

Den sidste bevarede Storebæltsfærge, "Broen", synes nu at være på vej til Halsskov. Slagelse Kommune har en redningsplan, der skal gøre "Broen" til kulturfærge. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus indfører corona-restriktioner, tester og vil bremse smittespredning i det somaliske miljø

Aarhus

Kraftig stigning: Hver fjerde nye coronasmittede i Danmark kommer fra Aarhus

Aarhus

27 nye tilfælde: Bekymrende smittetal i Aarhus fortsætter

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Annonce