Annonce
Aarhus

Efter første coronamøde i unge-kriseledelse: Det skal være lettere at sige nej tak til festen

Alexander Estrup er formand for Studenterrådet ved Aarhus Universitet, hvor han til daglig læser erhvervsøkonomi. Sammen med repræsentanter for en lang række andre ungdomsorganisationer i Aarhus er han en del af den såkaldte ungekriseledelse, der skal hjælpe kommunen med at sætte effektivt ind over for corona-smittespredning blandt byens unge. Pressefoto
Onsdag mødtes den nye ungekriseledelse for første gang. Alexander Estrup var med, og han håber, det kan lykkes at finde en vej, så det bliver muligt at udleve ungdommen på en ansvarlig måde trods corona.
Annonce

AARHUS: Onsdag mødtes den nye århusianske ungekriseledelse for første gang, og det var en positiv oplevelse at snakke corona-bekæmpelse ud fra de unges perspektiv.

Det mener Alexander Estrup, der sidder med som formand for Studenterrådet ved Aarhus Universitet.

- Vi har været lidt spændte på, om ungekriseledelsen bare var sådan et proforma-initiativ fra kommunens side, men det var ikke den følelse, jeg fik på mødet. Både borgmester Jacob Bundsgaard og stadsdirektør Niels Højberg var der sammen med flere andre embedsfolk, og fra nu af kommer vi med som et fast punkt på den rigtige kriseledelses dagsorden, så vores ideer og anbefalinger bliver hørt, siger Alexander Estrup.

Annonce

Guldhornene spøger

Fremover skal ungekriseledelsen mødes en gang ugentligt.

Alexander Estrup oplevede onsdagens møde som et indledende et af slagsen, hvor der blev aftalt mødeformalia, og medlemmerne blev præsenteret for hinanden.

De er med i ungekriseledelsen

Ungekriseledelsen er et rådgivende organ for den "rigtige" kriseledelse i Aarhus Kommune, der har til opgave at følge corona-situationen og sætte initiativer i gang.

Ungekriseledelsen er blevet nedsat, fordi de unge har vist sig at udgøre en væsentlig kilde til smittespredning. Tanken er, at de unge selv skal være med til at identificere barrierer og byde ind med løsninger og ideer.

Følgende organisationer en del af ungeskriseledelsen:

 • Studenterrådet ved Aarhus Universitet.
 • Århus Statsgymnasium.
 • Institut for (X).
 • Studenterlauget.
 • Aarhus Watersports Complex.
 • Ungdoms Fællesråd.
 • Akademirådet ved Erhvervsakademiet.
 • Ungdomskulturhuset.
 • Aarhus Business College.
 • Socialrådgiveruddannelsen ved VIA.
 • Studenterrådet ved VIA.
 • Ung Aarhus.
 • Børn og Unge-byrådet.
 • Egaa Gymnasium.
 • Byhøjskolen.
 • Aarhus Tech.
 • De studerendes Råd ved DMJX.
 • Beboerråd ved et kollegium.


Derudover deltager også repræsentanter fra Borgmesterens Afdeling i Ungekriseledelsens møder, som fremover afholdes en gang ugentligt.

Der blev dog også luftet konkrete idéer, og dem er der brug for.

Ikke mindst i lyset af den smittebegivenhed, Århus Stiftstidende i denne uge har afdækket, hvor mindst 25 unge er testet positive for corona og lader til at kunne spore smitten til et besøg på Café Guldhornene i det centrale Aarhus 18. september.


Lige nu hører man, at det er de unges skyld det hele. Det er den retorik, der kører.

Alexander Estrup, formand for Studenterrådet ved Aarhus Universitet


Alexander Estrup har selv fulgt med i historien om byturen, der af mange gæster bliver beskrevet som en løssluppen omgang med masser af alkohol og uden de fornødne afstandskrav eller afspritning i forbindelse med bordskift.

- Lige nu hører man, at det er de unges skyld det hele. Det er den retorik, der kører, siger Alexander Estrup, som medgiver, at de unges trang til byture og social kontakt udgør en smitterisiko.

- Som ung kan det være svært at melde sig ud af fællesskabet. Eksempelvis at turde sige fra i situationen, hvis man oplever, at et socialt arrangement udvikler sig i en retning, så retningslinjerne ikke bliver overholdt.

Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) holdt 22. september pressemøde i Rådhushallen, hvor han blandt andet præsenterede oprettelsen af den nye ungekriseledelse. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Scanpix

- Derfor har vi i ungekriseledelsen talt om at lave kampagner, der italesætter, at det er ok at sige nej. Ikke kun på forhånd, men også i en større forsamling, hvor det begynder at skride. Der er ikke besluttet noget endnu, men vi kommer helt sikkert til at arbejde videre med sådan en kampagne.

Synes du selv, det er svært at sige fra?

- Næh, egentlig ikke. Den gængse holdning også blandt unge er, at corona er noget lort, som går ud over rigtig mange mennesker, og der er også masser af unge, der står i kø for at blive testet. Så på den måde har de unge generelt den rigtige indstilling.

- Men når det gælder nattelivet, så er vi et sted, hvor mange måske tænker, at man netop går i byen for at få lov til at være ung. Der skal vi opfordre til, at man tager i byen med en anden indstilling end normalt. At det ikke er nu, man skal tage i byen for at hamre øl ned, siger Alexander Estrup.

Man kunne også gå skridtet videre og lukke bylivet helt ned?

- Så fester folk bare et andet sted. Men jeg tænker, at vi skal italesætte, at for meget alkohol kan være et problem. Jeg håber, vi kan komme op med nogle konkrete bud på, hvordan man stadig kan være ung, men på en alternativ måde, hvor festen måske er knap så meget i centrum, siger Alexander Estrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce