Annonce
Aarhus

Efter fire ture i byrådet: Vingeskudt forslag om offentlige vaskepladser flakser videre

Man kan køre i vaskehal på tanken, men man kan også vaske hjemme i indkørslen. Vælger man det sidste, så løber sæbevandet i kloakken. Derfor ønsker S og SF at etablere fælles vaskepladser med styr på afløbsforholdene. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix
Der er efterhånden ikke meget tilbage af det oprindelige forslag om at etablere vaskepladser for private på genbrugsstationerne. Men et rødt flertal i byrådet insisterer på at få ideen afprøvet i praksis.

AARHUS: Det er ligetil og billigt at vaske bilen hjemme i indkørslen.

Der er bare lige ét problem. Det beskidte sæbevand løber ned ad fliserne, hen over fortovet og videre ud i kloakken, som i disse år bliver separeret til kun at skulle håndtere regnvand.

Derfor mener Socialdemokratiet og SF, at bilejere i stedet bør køre hen til en offentlig vaskeplads og vaske bilen der for at skåne miljøet.

Annonce


Det giver ingen mening at afsætte en specifik grund til at vaske bil.

Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti


De to partier stillede forslaget for halvandet år siden i april 2019, og siden da har det været vidt omkring, men uden at blive hverken vedtaget eller forkastet. Onsdag 4. november 2020 fik ideen så sin foreløbig fjerde tur i byrådssalen.

Og her blev der faktisk langt om længe besluttet noget. Sådan da. Men før vi når dertil, er et resume vist på sin plads.

Rundt i krogene

Oprindelig foreslog S og SF, at kommunen skulle anlægge vaskepladser i forbindelse med genbrugsstationerne, men den idé har AffaldVarme Aarhus rystet meget kraftigt på hovedet af. Der er der slet ikke plads til på lossepladserne.

Undervejs har juristerne i Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø også været uenige med hinanden om, hvorvidt det overhovedet er en kommunal opgave - og dermed lovligt - at drive sådan et anlæg.

Private iværksættere har også snuset til ideen, men trukket snuden til sig igen, da de ikke kunne få lovning på en attraktiv placering.

Senest blev der op til et byrådsmøde i august 2020 udpeget en grund til formålet nær genbrugspladsen i Malling, men da byrødderne så skulle tage stilling, var grunden i mellemtiden blevet solgt til anden side.

Og så videre og så videre.

Annonce

Er der efterspørgsel?

Ét spørgsmål hænger ubesvaret og flagrer i vinduesviskeren.

Er bilejere med hang til selvvask overhovedet interesserede i at starte bilen og køre et andet sted hen, for så måske at stå i kø der og lægge et beløb for at få lov til at låne børste, sæbe og spand?

Det tætteste, vi kommer på et svar, er en spørgeskemaundersøgelse, som Epinion i en anden sammenhæng har lavet for AffaldVarme Aarhus.

Her blev faste brugere af genbrugsstationerne spurgt om, hvad der kunne forbedre oplevelsen ved et besøg. De adspurgte blev præsenteret for en række muligheder, hvoraf en hed "vask af bil og trailer".


Vi synes, det kunne kunne være et sundt supplement til den vifte af muligheder, der er for at rengøre sin bil på en mere miljøvenlig måde end i indkørslen.

Jan Ravn Christensen (SF), byrådsmedlem


Syv procent satte kryds ud for at vaske bil og trailer, som dermed endte som det mindst populære af de oplistede muligheder.

Undersøgelsen handlede dog ikke specifikt om eksterne vaskepladser, så det er svært at sætte to streger under noget på den baggrund.

Annonce

Hvor er logikken?

Da byrådet onsdag 4. november skulle debattere forslaget endnu engang, mente Knud N. Mathiesen (DF) nu godt, at han turde konkludere.

- Det giver ingen mening at afsætte en specifik grund til at vaske bil. Argumentet er, at det skal fange de mennesker, der vasker bil ved kantstenen. De skal så sætte sig i bilen, køre ud til pladsen, vente i kø, betale for vand, vaske bilen og så køre hjem igen. Det er lige så besværligt som at køre til tankstationen og vaske bilen i en vaskehal, og det ændrer dermed ikke på de menneskers adfærd, forudså Knud N. Mathiesen.

Heller ikke Venstre, Konservative eller Radikale Venstre ønskede at lægge stemmer til forslaget.

Annonce

Enige om én ting

Et flertal af byrådets partier bestående af S, SF og Enhedslisten samt løsgængeren Dorthe Borgkvist var dog ikke klar til at lade forslaget dø.

- Man kan have alle mulige holdninger til, om folk vil benytte det eller ej. Men det bliver allerede benyttet i flere andre europæiske lande og også andre steder i Danmark. Vi synes, det kunne være et sundt supplement til den vifte af muligheder, der er for at rengøre sin bil på en mere miljøvenlig måde end i indkørslen, lød det fra SF's Jan Ravn Christensen.

Derfor blev det besluttet, at Teknik og Miljø endnu engang skal se på, hvor der kan udpeges en plads til projektet. Dog behøver den ikke ligge i tilknytning til en genbrugsstation, så den del af forslaget er nu lagt i graven.

Ét enkelt element i forslaget kunne samtlige byrådspartier dog blive enige om, og det var at bede Teknik og Miljø om at igangsætte en oplysningskampagne rettet mod hjemmevask af biler.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce