Annonce
112

Tømrermester slipper for retssag i skildpaddesag: - Jeg fortryder intet

- Jeg har ren straffeattest, er far til to og driver eget tømrerfirma. Hvorfor skulle jeg begynde at stjæle skildpadder? Sådan lød reaktionen fra Jack Lund, da han blev sigtet for at stå bag skildpadde-tyveriet fra regnskoven. Foto: Privat/Iris
Først blev Jack Lund udråbt til dagens helt, da han i december fandt tre stjålne og ekstremt sjældne skildpadder og afleverede dem tilbage til Randers Regnskov. Så blev han sigtet for selv at stå bag tyveriet. Nu er han renset i sagen, og kan fortsætte sit liv som hidtil efter tre turbulente måneder.

Randers: - Der bliver ikke rejst tiltale mod den mand, der har været sigtet for at stjæle skildpadder fra Randers Regnskov, fastslår senioranklager Rasmus Gyldenløve fra Anklagemyndigheden.

Manden, han henviser til, er den randrusianske tømrermester Jack Lund, som siden december 2018 har været sigtet for at stjæle tre uhyre sjældne og meget kostbare burmesiske stjerneskildpadder fra Randers Regnskov.

- Jeg fik forleden et brev om, at sigtelsen mod mig var droppet. Min første tanke var, at det var på sin plads, siger han og tilføjer, at han på intet tidspunkt har været nervøs for udfaldet af politiets efterforskning.

- Vi lever heldigvis i et samfund, hvor man ikke bare bliver uskyldigt dømt - det burde man i hvert fald ikke kunne blive. Og jeg har intet gjort, derfor vidste jeg, at det umuligt kunne ende med en tiltale, uddyber han.

Jack Lund fortæller samtidig, at månederne med en sigtelse på nakken har ført til rigtig, rigtig mange spørgsmål fra omgangskredsen. Det er dog ikke noget, der har haft negative konsekvenser for ham.

- Der er rigtig mange, der har spurgt ind til det og grint af det. Alle, der kender mig, ved, at jeg aldrig kunne drømme om at stjæle nogle skide skildpadder. Så alle har syntes, at sigtelsen var noget vås, fortæller han.

Annonce
Der er rigtig mange, der har spurgt ind til det og grint af det. Alle, der kender mig, ved, at jeg aldrig kunne drømme om at stjæle nogle skide skildpadder. Så alle har syntes, at sigtelsen var noget vås.

Jack Lund, tidligere sigtet i skildpadde-sagen

Fortryder intet

De tre skildpadder blev stjålet 4. november 2018, da en eller flere tyve kort før regnskovens lukketid brød ind i det bur, som de tre dyr befandt sig i sammen med fem andre artsfæller.

Halvanden måned senere faldt Jack Lund med egne ord tilfældigt over dem hos en kunde i Havndal.

- De var rimelig nemme at genkende. Så jeg spurgte bare min kunde direkte, og han gik med det samme til bekendelse. Han havde ikke lyst til at have dem længere, men turde ikke aflevere dem. Derfor var det mig, der tog kontakt til regnskoven og afleverede dem den efterfølgende dag, forklarede han dengang til Randers Amtsavis.

Randers Regnskov var på det tidspunkt desperat efter at få dyrene - der er en del af et avlsprojekt - tilbage, og stod derfor frem i diverse medier og lovede tyven "frit lejde", hvis bare skildpadderne blev afleveret. Dermed havde Jack Lund ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han ville blive sigtet, da han afleverede skildpadderne. Men om der skal være frit lejde eller ej er ikke op til en privat virksomhed at vurdere. Det er derimod en beslutning, politiet skal tage, og i denne sag valgte politiet altså at starte en efterforskning.

Selv om afleveringen af dyrene resulterede i måneder med sigtelse, afhøringer og alt, hvad dertil hører, fortryder Jack Lund ikke beslutningen om at aflevere skildpadderne.

- Jeg fortryder intet. Jeg vil til enhver tid gøre det rette uanset konsekvensen, siger han.

Sagen lukket hos politiet

Efter sigtelsen mod Jack Lund er frafaldet, har Østjyllands Politi valgt at sætte efterforskningen i bero.

- Den tidligere sigtede har ikke ønsket at medvirke til en opklaring af sagen, så vi har ikke mere at gå efter. Det betyder, at vi ikke længere har en aktiv efterforskning i gang, men hvis vi pludselig får et tip om, hvem tyven kan være, tager vi selvfølgelig sagen op igen og undersøger det, siger Janni Lundager, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi.

Jack Lund bekræfter, at han ikke har tænkt sig at hjælpe politiet med at finde den beboer i Havndal, som ifølge ham havde skildpadderne. Hvis den pågældende person havde vidst, at han ville blive udleveret til politiet, var han nemlig aldrig gået med til at overdrage skildpadderne, så de kunne blive leveret tilbage til regnskoven.

- Så jeg kunne aldrig drømme om at sladre, fastslår Jack Lund.

Hvad var formålet?

De tre skildpadder er nu tilbage i den udstilling, de forsvandt fra - men denne gang forsvarligt sikret bag panserglas. Hvad, der tilbage i november fik tyven til at stjæle de kostbare skildpadder, forbliver en gåde.

- Jeg sad jo bare og ventede på, at nogen ville ringe og afkræve os en løsesum, men sådan noget har der jo slet ikke været. Så hvad der lige har været incitamentet til at stjæle dem - om det bare har været ubetænksomhed eller dumhed - skal jeg ikke kunne sige, har regnskovsdirektør Henrik Herold tidligere udtalt til amtsavisen.

Tre burmesiske stjerneskildpadder blev 4. november 2018 stjålet fra Randers Regnskov kort før lukketid. I slutningen af december blev dyrene afleveret tilbage. Foto: Iris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce