Annonce
112

Tømrermester slipper for retssag i skildpaddesag: - Jeg fortryder intet

- Jeg har ren straffeattest, er far til to og driver eget tømrerfirma. Hvorfor skulle jeg begynde at stjæle skildpadder? Sådan lød reaktionen fra Jack Lund, da han blev sigtet for at stå bag skildpadde-tyveriet fra regnskoven. Foto: Privat/Iris
Først blev Jack Lund udråbt til dagens helt, da han i december fandt tre stjålne og ekstremt sjældne skildpadder og afleverede dem tilbage til Randers Regnskov. Så blev han sigtet for selv at stå bag tyveriet. Nu er han renset i sagen, og kan fortsætte sit liv som hidtil efter tre turbulente måneder.
Annonce

Randers: - Der bliver ikke rejst tiltale mod den mand, der har været sigtet for at stjæle skildpadder fra Randers Regnskov, fastslår senioranklager Rasmus Gyldenløve fra Anklagemyndigheden.

Manden, han henviser til, er den randrusianske tømrermester Jack Lund, som siden december 2018 har været sigtet for at stjæle tre uhyre sjældne og meget kostbare burmesiske stjerneskildpadder fra Randers Regnskov.

- Jeg fik forleden et brev om, at sigtelsen mod mig var droppet. Min første tanke var, at det var på sin plads, siger han og tilføjer, at han på intet tidspunkt har været nervøs for udfaldet af politiets efterforskning.

- Vi lever heldigvis i et samfund, hvor man ikke bare bliver uskyldigt dømt - det burde man i hvert fald ikke kunne blive. Og jeg har intet gjort, derfor vidste jeg, at det umuligt kunne ende med en tiltale, uddyber han.

Jack Lund fortæller samtidig, at månederne med en sigtelse på nakken har ført til rigtig, rigtig mange spørgsmål fra omgangskredsen. Det er dog ikke noget, der har haft negative konsekvenser for ham.

- Der er rigtig mange, der har spurgt ind til det og grint af det. Alle, der kender mig, ved, at jeg aldrig kunne drømme om at stjæle nogle skide skildpadder. Så alle har syntes, at sigtelsen var noget vås, fortæller han.

Der er rigtig mange, der har spurgt ind til det og grint af det. Alle, der kender mig, ved, at jeg aldrig kunne drømme om at stjæle nogle skide skildpadder. Så alle har syntes, at sigtelsen var noget vås.

Jack Lund, tidligere sigtet i skildpadde-sagen

Annonce

Fortryder intet

De tre skildpadder blev stjålet 4. november 2018, da en eller flere tyve kort før regnskovens lukketid brød ind i det bur, som de tre dyr befandt sig i sammen med fem andre artsfæller.

Halvanden måned senere faldt Jack Lund med egne ord tilfældigt over dem hos en kunde i Havndal.

- De var rimelig nemme at genkende. Så jeg spurgte bare min kunde direkte, og han gik med det samme til bekendelse. Han havde ikke lyst til at have dem længere, men turde ikke aflevere dem. Derfor var det mig, der tog kontakt til regnskoven og afleverede dem den efterfølgende dag, forklarede han dengang til Randers Amtsavis.

Randers Regnskov var på det tidspunkt desperat efter at få dyrene - der er en del af et avlsprojekt - tilbage, og stod derfor frem i diverse medier og lovede tyven "frit lejde", hvis bare skildpadderne blev afleveret. Dermed havde Jack Lund ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han ville blive sigtet, da han afleverede skildpadderne. Men om der skal være frit lejde eller ej er ikke op til en privat virksomhed at vurdere. Det er derimod en beslutning, politiet skal tage, og i denne sag valgte politiet altså at starte en efterforskning.

Selv om afleveringen af dyrene resulterede i måneder med sigtelse, afhøringer og alt, hvad dertil hører, fortryder Jack Lund ikke beslutningen om at aflevere skildpadderne.

- Jeg fortryder intet. Jeg vil til enhver tid gøre det rette uanset konsekvensen, siger han.

Annonce

Sagen lukket hos politiet

Efter sigtelsen mod Jack Lund er frafaldet, har Østjyllands Politi valgt at sætte efterforskningen i bero.

- Den tidligere sigtede har ikke ønsket at medvirke til en opklaring af sagen, så vi har ikke mere at gå efter. Det betyder, at vi ikke længere har en aktiv efterforskning i gang, men hvis vi pludselig får et tip om, hvem tyven kan være, tager vi selvfølgelig sagen op igen og undersøger det, siger Janni Lundager, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi.

Jack Lund bekræfter, at han ikke har tænkt sig at hjælpe politiet med at finde den beboer i Havndal, som ifølge ham havde skildpadderne. Hvis den pågældende person havde vidst, at han ville blive udleveret til politiet, var han nemlig aldrig gået med til at overdrage skildpadderne, så de kunne blive leveret tilbage til regnskoven.

- Så jeg kunne aldrig drømme om at sladre, fastslår Jack Lund.

Annonce

Hvad var formålet?

De tre skildpadder er nu tilbage i den udstilling, de forsvandt fra - men denne gang forsvarligt sikret bag panserglas. Hvad, der tilbage i november fik tyven til at stjæle de kostbare skildpadder, forbliver en gåde.

- Jeg sad jo bare og ventede på, at nogen ville ringe og afkræve os en løsesum, men sådan noget har der jo slet ikke været. Så hvad der lige har været incitamentet til at stjæle dem - om det bare har været ubetænksomhed eller dumhed - skal jeg ikke kunne sige, har regnskovsdirektør Henrik Herold tidligere udtalt til amtsavisen.

Tre burmesiske stjerneskildpadder blev 4. november 2018 stjålet fra Randers Regnskov kort før lukketid. I slutningen af december blev dyrene afleveret tilbage. Foto: Iris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce