Annonce
Erhverv

Efter halvandet år uden løn: Nu skal det være

Per Holst Hansen har nået en alder i sit arbejdsliv, hvor han bare måtte prøve at stifte egen virksomhed. Efter mere end 20 år i andre laboratorier har han nu skabt sit eget, hvor han tester fødevare-kontaktmaterialer. Foto: Henrik Skov Anhøj

Per Holst Hansen har en lang erhvervskarriere bag sig i kemi-laboratorier. Nu har han som 53-årig startet sit eget med fokus på test af fødevare-kontaktmaterialer.

Odder: Der holder ingen bil i indkørslen ved det ny-indrettede laboratorium på Ballevej. I stedet står der en mountainbike henslængt langs husmuren.

Som selvstændig erhvervsdrivende er firmavognen et af de direktørgoder, som Per Holst Hansen har vinket farvel til for at forfølge en gammel drøm om egen virksomhed. Men så får han jo også motion samtidig, når han dagligt tager den 10 kilometer lange tur til og fra hjemmet i Beder mellem Aarhus og Odder.

Det er slut med at knokle og tjene penge på en idé, der tilhører en anden. Når Per Holst Hansen i dag lander en ordre, går pengene ind på hans egen firmakonto. En god fornemmelse, synes han.

- Det var virkelig fedt at skrive sin første faktura. Især fordi pengene nu går i min egen kasse, forklarer Per Holst Hansen, som stiftede FCM Testing for halvandet år siden.

Og lad det være slået fast med det samme. FCM Testing handler ikke om test af fodboldspillere for en statistikglad fodboldklub ude på den midtjyske hede - Danmarks bedste p.t. ifølge stillingen i Superligaen.

FCM står i denne forbindelse for Food Contact Materials - fødevare-kontaktmaterialer på dansk. Per Holst Hansen har nemlig specialiseret sig i at teste produkter, emballage og maskindele, der er i direkte kontakt med fødevarer for at sikre, at drikkedunken, plastikposen eller den rustfri stålklinge ikke afgiver skadelige stoffer, som ligger uden for de lovmæssige retningslinjer på området.

Jeg vil ikke gå på pension og ærgre mig over, at jeg aldrig forsøgte for mig selv.

Per Holst Hansen, FCM Testing

Pizzabakker og popcornposer

De seneste år har der været ballade med blandt andet pizzabakker og popcornposer. I 2015 viste test, at mængden af flourstoffer i pizzabakker dengang oversteg grænseværdien 25-50 gange, og før det vakte flourerede stoffer fra poser til mikrobølgepopcorn opsigt.

Det er netop sådanne materialer og meget andet, som Per Holst Hansen tilbyder andre virksomheder at få testet hos ham. For uanset om man er importør, driver fremstillingsvirksomhed eller sælger fødevarekontaktmaterialer, så er der en lov at overholde. Samtidig er det småt med danske test-laboratorier i markedet, og der har Per Holst Hansen set sin niche. Selv har han mere end 20 års laboratorie-erfaringer med sig.

Per Holst Hansen er uddannet analyse-kemiker fra Aarhus Universitet. Herefter arbejdede han i en årrække på Hedeselskabets daværende laboratorium i Viborg, der blev købt af Miljø Kemi i Galten i slut-90'erne, for så senere igen at blive en del af Eurofins store laboratorie-familie - verdens førende koncern af sin slags.

Her fungerede Per Holst Hansen som sektionleder, afdelingsleder, leder af laboratoriet og til sidst direktør for Eurofins lokale afdeling for produkttestning. Det var i perioden 2008-2012, og i 2011 blev Eurofins-afdelingen med Per Holst Hansen i spidsen både kåret som dansk gazelle-virksomhed og fik den interne koncern-anerkendelse Business Unit of the Year.

Annonce

Fra drøm til virkelighed

Per Holst Hansen rykkede imidlertid videre til Teknologisk Institut som centerchef for kemisk og mikrobiologisk laboratorium, indtil han i fjor sagde op for at starte for sig selv.

- Det er egentlig en drøm, som jeg altid har haft. Drømmen om at være selvstændig og skabe noget. At tjene penge selv og ikke for andre. Da vi lukkede ned i Viborg, var vi nogle stykker, der snakkede op at starte op i en garage, men det har aldrig rigtig været tæt på før nu, og jeg ville ikke gå på pension og ærgre mig over, at jeg aldrig forsøgte for mig selv, fortæller Per Holst Hansen og fortsætter:

- Jeg har en tidligere kollega, som har bygget virksomheden AnalyTech op i Aalborg. Han har i dag 30 ansatte, og det er fascinerende at se, hvordan han har gjort, men det er ikke sådan, at jeg selv går og drømmer om at skabe en stor virksomhed. Nu skal jeg først og fremmest kunne leve af det og få skabt en udkomme herfra. Jeg har ikke fået løn i det første halvandet år, men jeg budgetterer med at få løn i 2018.

Kundesegmentet kan spænde bredt fra helt store kæder til små producenter eller importører. Laboratorier af Per Holst Hansens slags er normalt placeret i udlandet, men det er det danske led i produktkæden, der har ansvaret for, at testen holder vand her, og at både europæiske eller nationale særregler bliver overholdt.

Annonce

Afgørende at kende reglerne

Opgaverne for FCM Testing har indtil videre været alt fra test af nogle brugte ståltanke til en hasteopgave for en stor kæde, fordi en test af en the-kande var slået fejl i Kina.

- Jeg håber at have ramt en niche, hvor jeg kan hjælpe små- og mellemstore virksomheder i markedet. Jeg kan godt lide at kunne hjælpe andre virksomheder med at få løst en opgave, hvor min viden og kompetencer kommer i spil, forklarer Per Holst Hansen.

Han lægger ikke skjul på, at netop jura og forståelse af regler på fødevare-området spiller en afgørende rolle. Derfor har han blandt andet brugt tiden siden sommerferien på at skrive EU-direktiver, bekendtgørelser og forordninger om til sit eget sprog. De fylder pænt op på væggen i det lille laboratorie-kontor:

- Det første EU-direktiv kom i 1980 og blev til bekendtgørelser i de enkelte lande, som var med til at harmonisere reglerne i Europa til den fælles EU-lov, der kom med forordningen i 2004, og som har været med til at hæve barren i alle landene. Der er dog stadig for eksempel over 1000 stoffer, som er godkendt til at indgå i plastmaterialer, og der er restriktioner med hensyn til kravværdier på mange af dem, og derfor er det nødvendigt for mig præcis at kende reglerne i forhold til de virksomheder, som jeg skal hjælpe.

Annonce

Gang i det store svinghjul

Herudover har Per Holst Hansen det seneste halvandet år benyttet tiden på at bygge sit laboratorium op helt fra bunden, han har netop lanceret sin hjemmeside fcmtesting.com og er i gang med sin salgs- og markedsføringsstrategi.

- Jeg har været vant til at arbejde i store afdelinger med omsætning på 60 mio. kroner hos Eurofins og 25-30 mio. kroner på Teknologisk Institut, og det har overrasket mig, hvor meget der faktisk ligger til grund og bagved en virksomhed. Det, man ikke lige ser i hverdagen, som når man får at vide, at der er en pakke på vej, og man må styrte hen i Jem & Fix for at købe en postkasse og sætte den op, siger Per Holst Hansen med et smil.

- Før i mine tidligere ansættelser var jeg jo bare et lille tandhjul i et stort maskineri. Nu er jeg selv hele svinghjulet, og det tager altså lidt tid at få det sat i sving, men når det først er begyndt at svinge, så bliver det forhåbentlig også svært at stoppe igen.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Erhverv

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce