Annonce
Leder

Efter krisen venter et nyt velfærdssamfund - og den store regning

Selvfølgelig skal Danmark være delvist nedlukket de kommende uger. Der bør der ikke herske den store tvivl om, med de prognoser, der tegnes for corona-virussens fremhersken.

De kommende tre uger er Danmark lukket delvist ned. Stadig lukket delvist ned.

Det står klart, efter statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eftermiddag på et pressemøde annoncerede den ventede forlængelse af den nedlukning, som hun og regeringen iværksatte 11. marts. Det betyder, at skoler og uddannelsesinstitutioner fortsat skal være lukket, at hjemmeskolen fortsætter, at den offentlige del af Danmark kører på nedsat kraft, at en lang række private virksomheder er lukket helt, og at vi fortsat venter på den corona-storm, som vi ved, venter lige derude i horisonten.

Selvfølgelig skal Danmark være delvist nedlukket de kommende uger. Det bør der ikke herske den store tvivl om, med de prognoser, der tegnes for corona-virussens fremhersken. Til gengæld kan man godt være i tvivl om, om alle danskere har forstået vigtigheden af at lytte og forstå, hvad myndighederne fortæller os.

For selv om dødstallet stiger dagligt, selv om der bliver flere indlæggelser, og selv om flere ryger på intensive afdelinger på landets sygehuse, så er corona-stormen først lige ved at ramme os.

Derfor er det heller ikke uden betydning, at vi alle lytter til myndighederne - og at vi også forstår og indretter os efter anvisningerne. For om få uger, når corona-stormen formentligt er på sit højeste, så er det, at vi kunne se tilbage på disse uger og se, at det vi gør nu, det har en positiv effekt. Vi skal nødigt se os tilbage og tænke: bare vi havde gjort noget mere.

Mette Frederiksen havde også det lidt længere tidsperspektiv med sig på pressemødet, da hun sagde, at når corona-krisen en gang er slut, så kan vi ikke forvente at møde det samme velfærdssamfund.

Hvilket velfærdssamfund er det så, vi kan se frem til? Hvordan vil det se ud?

Det spørgsmål er der ingen, der kan svare præcist på endnu, men det bliver uden tvivl et samfund, hvor vi alle skal være med til at fylde kassen op igen, for indtil videre er der sendt 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker. Og det er formentlig ikke slut endnu. De penge skal ind igen, og hvor skal de komme fra? Fra dig og mig og alle de andre. Længere er den ikke.

Thomas Nielsen-Grøn, redaktionschefFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce