Annonce
Sport

Efter løbe-VM: - Det blev bedre end vi havde turdet håbe

Der var Alpe d' Huez-stemning både på vejen op og ned ad taget på Moesgaard Museum, da verdens bedste løbere strøg forbi. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mere end 10.000 mennesker overværede VM i Cross på Moesgaard Museum. Arrangementet er blevet rost fra det meste af verden, og mange mener, at mesterskabet har rykket cross-løb ind i en ny tidsalder.

LØB: Folkefest. Vejret var fremragende og fremmødet var fantastisk.

Sådan er konklusionen ovenpå VM i cross, der blev afviklet på og omkring taget af Moesgaard Museum lørdag.

Disciplinen har ellers haft et ry for kun at være for eliten, og det er sjældent, at et cross-mesterskab har skabt stor interesse uden for østafrikanske lande. Det skulle der laves om på, og derfor var Aarhus og Dansk Atletik blevet tildelt VM.

Arrangørerne havde et mål om, at mesterskabet skulle være nyskabende. Ruten skulle være vildere, end det nogensinde før var set, og derudover ville de også gøre arrangementet mere folkeligt og tilgængeligt for dem, der ikke i forvejen interesserede sig for løb. Begge dele lykkedes.

- VM i crossløb blev alt det, vi havde håbet på og mere til. I den smukkeste sol og med tilstedeværelse af Hans Kongelig Højhed Kronprinsen, satte Danmark helt nye standarder for crossløb. Det blev et VM for både eliten, motionisterne og publikum. Internationalt taler man allerede om den ondeste, smukkeste og mest fantastiske rute. Nogle er endda begyndt at drømme om, at crossløb måske kan komme tilbage på det olympiske program, netop fordi tv-produktionen ved dette VM har vist disciplinens store potentiale, udtaler Lars Lundov, direktør i Sport Event Danmark, i en pressemeddelelse.

Annonce

Verdensklasse

Dansk Atletik, som er det forbund, der har stået for at arrangere det hele, er også dybt begejstrede.

I 2014 afholdte forbundet VM i halvmaraton i København, hvor de også gjorde tingene lidt anderledes og skabte en ny måde at arrangere store internationale løbemesterskaber.

- VM Cross i Aarhus beviste, at vi i dansk atletik har noget at tilbyde resten af verden. Ved at gøre tingene på vores måde frem for at forsøge at kopiere de største og bedste i traditionel forstand, har vi igen bevist, at vi kan levere verdensklasse. For i går var verdensklasse; ikke bare inde på løberuten, men også alt det andet, udtaler direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen, i pressemeddelelsen.

- Reaktionerne fra omverden er entydige: Cross er med Aarhus trådt ind i en ny æra. Og såfremt de har ret, vil vi om nogle år kunne se tilbage og konstatere, at "det startede alt sammen i Aarhus”, fortsætter han.

Det næste VM i cross skal afholdes i Bathurst i Australien. Arrangørerne af det århusianske mesterskab har allerede givet erfaringer videre til de kommende værter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Annonce