Annonce
Debat

Efter lammende kritik af omlægningen af Skat: Tabet af tillid er værre end tabet af penge

Camilla Hersom

Tillid: Skandalen i SKAT vokser. Først blev det afdækket at tre ud af fire ejendomsvurderinger var forkerte. Dernæst droppede man et 14 mia. kr. dyrt inddrivelsessystem. Og i 2015 blev det afsløret, at mere end 12 mia. kroner er blevet sendt til udenlandske kriminelle efter svindel med udbytteskat. I samme periode er danskernes gæld vokset fra 50 til 100 mia. kroner.

To af landets førende forskere - professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og professor Peter Bjerre Mortensen - har nu i et forskningsprojekt slået fast, at der er et betydeligt politisk ansvar for at disse skandaler kunne opstå. De kalder forløbet "meget stærkt kritisabelt". Da VK-regeringen i 2005 nedlagde det kommunale skattevæsen og overlod det til staten at inddrive al fremtid skat, var beslutningen så ringe forberedt, at det nærmer sig katastrofen.

Centraliseringen af skatteinddrivelsen blev gennemtrumfet I forbindelse med strukturreformen, der baserede sig på en smal politisk aftale mellem regeringspartierne Venstre og Konservative samt Dansk Folkeparti. Faktisk blev skattereformen fremrykket, så den blev gennemført allerede i 2005, mens resten af strukturreformen, der reducerede antallet af kommuner og amter og samlede en lang række funktioner centralt under staten, først blev gennemført i 2007. Det er dén politik, den nuværende regering prøver at lappe på med mere eller mindre gennemtænkte udflytninger af statslige arbejdspladser.

Det siger sig selv, at de enorme summer, som udenlandske spekulanter nu solder op under varmere himmelstrøg, kunne være brugt på pædagoger og bedre forhold i skoler, på sygehus og plejehjem. Vi kunne have investeret i grøn omstilling, bedre infrastruktur og kultur. Det samlede skattetab overstiger, hvad det kostede at bygge Storebæltsbroen.

Alligevel er det det værste ikke det økonomiske tab, men risikoen for et uerstatteligt tab af tillid til vores fælles institutioner. Hvis man skal pege på en afgørende faktor, der har muliggjort opbygningen af det skattefinansierede velfærdssamfund vi kender, så er det den tillid, der findes til offentlige institutioner. Vi har en lang historie som et ikke-korrupt land, hvor vi kan stole på myndighederne og deres afgørelse. Det gør, at langt de fleste af os betaler vores skat med glæde.

Dræningen af Skat er en følge af forhastede politiske beslutninger, der har svækket vores fælles institutioner. Ikke fordi de ansatte i Skat har fejlet. Men fordi en voldsomt centraliserende reform blev gennemført med den ideologiske fane højt hævet og hovedet under armen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce