Annonce
Debat

Efter lang tids arbejde med helhedsplanen for Hjortshøj: Hov, vi blev overhalet af kommunens egne byggeplaner

"Mens borgerne i Hjortshøj går og venter på en præsentation af udkast til helhedsplan for Hjortshøj, kommer i stedet en temaplan helt uden sammenhæng med den proces, der har været om helhedsplanen", skriver Else Mikél Jensen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Lokalplaner har i en årrække været sat i stå i Hjortshøj grundet en politisk beslutning om at lave en helhedsplan for området. Det var der forståelse for i byen.

Efter nogle års venten kom processen vedrørende helhedsplanen i gang. Projektledere fra Aarhus Kommune har gennem 2020 holdt en række møder med interessenter i byen, åbent bykontor over tre dage, hvor 120 borgere fremlagde deres ideer til byens udvikling, og senere workshops, hvor projektlederen præsenterede den foreløbige opsamling af input.

Mange deltagende hjortshøjborgere følte, at kommunens projektledere havde fanget ånden i Hjortshøj med citater som "Et lille levende bysamfund med en stærkt funderet andelstanke", "Drømmen om det enkle, naturlige liv i pagt med naturen og det nære naboskab" og begreber som "sociale fælleskaber", "bæredygtigt byggeri", "bypark og grønne kiler" m.m.

Annonce


Som borger mister man tilliden til kommunens ønske og vilje til reelt at inddrage borgere og fællesråd i planlægningsprocessen.


Pludselig i december 2020 modtager vi en invitation til informationsmøde om "Temaplan for alle boligtyper – Hjortshøj". Bum! En anden afdeling i samme magistrat, Teknik og Miljø, er altså i gang med plan om nye boligarealer. Mødet aflyses, og kommunen er fuldstændig tavs, indtil rådmand Bünyamin Simsek fortæller om plan om nye parcelhusgrunde i Aarhus, herunder planen for Hjortshøj.

Mens borgerne i Hjortshøj går og venter på en præsentation af udkast til helhedsplan for Hjortshøj, kommer i stedet en temaplan helt uden sammenhæng med den proces, der har været om helhedsplanen.

Arbejdet med helhedsplanen havde stor opbakning i Hjortshøj, og mange var godt tilfredse med kommunens ledelse af det. Der er brugt virkelig mange ressourcer i forløbet, både fra borgerside i Hjortshøj og ansatte i Aarhus Kommune. Hvorfor sætter Teknik og Miljø sådan et forløb i gang, hvis de ikke vil bruge resultatet?

Som borger mister man tilliden til kommunens ønske og vilje til reelt at inddrage borgere og fællesråd i planlægningsprocessen.

Temaplanforslaget medfører, at store dele af det landbrugsareal, som Andelssamfundet i Hjortshøj har forpagtet af kommunen siden 1992 og dyrker økologisk, bebygges. Et landbrugsareal, der hver dag benyttes af mange borgere i Hjortshøj som et grønt fristed og socialt samlingspunkt.

Fuld opbakning i øvrigt til indlægget i Stiften 5. april fra Trøjborg Fællesråd, der fremsætter konstruktivt forslag til, hvordan kommunen kan styrke beboerdemokratiet i Aarhus.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce