Annonce
Aarhus

Efter larver og skadedyr spiste alt: Claus Dalby havde forsvoret, at han skulle have køkkenhave igen

Havemanden Claus Dalby har skabt en krukkekøkkenhave i et hjørne af sin blomsterhave. Her dyrker han grøntsager hele året rundt. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis
Man lærer ved at prøve sig frem, mener havemand og forfatter Claus Dalby, der har skrevet en bog om at dyrke grøntsager i krukker. Den bygger på hans egne erfaringer fra den store have i Risskov. Havemanden havde ellers forsvoret, at han nogensinde skulle have køkkenhave igen, efter det gik galt for 35 år siden.

Som så mange byboer, der flytter på landet, ville Claus Dalby også have en køkkenhave, da han for 35 år siden købte en gård ved Skanderborg. Drømmen var at kunne høste sine egne grøntsager til den lækre mad, han gerne ville lave i køkkenet. Og maksimalist, som han er, købte han alle frø, der fandtes på stativet. Sådan husker han det i hvert fald nu.

- Snorene var spændt ud over et stykke fræset jord, og grøntsagsfrøene blev sået i snorlige rækker. Det spirede, og jeg var spændt, siger han.

Men så kom solsortene og lavede ravage. Duer dykkede ned i bedet og guffede ærteskuddene i sig, og agerhøns gik til bords i salatbedet. Et fugleskræmsel skræmte nogle af de flyvende skadevoldere væk, men senere på sommeren var det gulerodsfluer og larver, der indtog køkkenhaven, og snart kastede Claus Dalby havehandskerne i ringen.

Annonce

- Jeg troede aldrig, jeg skulle have køkkenhave igen, siger havemanden, der er blevet kendt for sin bugnende blomstrende bede og bøger om at få alt smukt til at gro.

Have hele året

Men for nogle år siden omlagde han sin kost til at være mere plantebaseret, og så opstod idéen om en køkkenhave igen.

- Det kan virke paradoksalt, at jeg i så stor en have ikke har plads til en køkkenhave. Men der er ikke noget af blomsterhaven, jeg vil af med. Derfor begyndte jeg at dyrke grøntsager, urter og bærbuske i krukker. Jeg har hentet inspiration fra urbane haver, og det er smart til gårdhaver og altaner. Man behøver faktisk ikke meget plads for at dyrke grøntsager. Men det er klart, at det er svært at være selvforsynende med en krukkekøkkenhave, siger han.


Det er mere bæredygtigt at gå derhjemme og passe sin have end at flyve til Thailand. Det er det også at spise efter årstiderne, og det gør man jo, når man plukker i sin egen have.

Claus Dalby


Til gengæld kan man sagtens have grøntsager hele året. Om foråret kan man trække lyserøde radiser op af mulden. Senere kan man løsne fine kartofler med silkeblødt skind. Plukke bær på buske eller ærter i forskelligt farvede bælge. Hen på efteråret får man glæde af rødbeder. Og om vinteren er det kål, der står livskraftigt gennem frost, som man kan høste.

- Det er dejligt at kunne gå i haven hele året. Det sætter sådan nogle som jeg, der godt kan lide at få fingrene i jorden, pris på, siger han.

Annonce

Tilbage til naturen

Dem er der kommet flere af. Også mange yngre mennesker interesserer sig for grøntsager og urter, vurderer Claus Dalby. Det hænger sammen med mere fokus på bæredygtighed og en trend, hvor flere bevæger sig tilbage til naturen.

- Det er mere bæredygtigt at gå derhjemme og passe sin have end at flyve til Thailand. Det er det også at spise efter årstiderne, og det gør man jo, når man høster i sin egen have. Man kan købe asparges hele året rundt, men når de sælger dem i supermarkederne til nytår, kunne jeg aldrig drømme om at købe dem, for så er de fløjet ind eller drevet frem i drivhuse, siger han.

Man lærer ved at prøve sig frem, mener havemand og forfatter Claus Dalby. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis

- Jeg vælger også at tro, at det er sundt at spise sine egne grøntsager. Det er en hel anden friskhed, når man plukker jordbær eller graver kartofler op. Og det smager bedre, ligesom når man laver et friskbagt brød. Det kan bagerens ikke måle sig med. For mig har det været ualmindeligt berigende at kunne gå ud og skære nogle asparges til en salat, plukke hindbær, hvis man skal lave en dessert, eller om vinteren høste kålblade. Og jeg er jo sikker på, at det ikke er sprøjtet, for jeg ved selv, hvordan jeg dyrker dem, siger havemanden, der også sætter pris på grøntsagernes æstetik.

Faktisk har han altid dyrket kål i krukker, fordi de var et skulpturelt indslag i haven. Knudekål kan han finde på at sætte i blomsterkasser under vinduerne. Og i sin krukkekøkkenhave har han gjort en dyd ud af at vælge forskelligfarvede grøntsager. Både fordi det er smukt, og fordi det er sundt.

- Grøntsagernes farver viser, hvilke flavonoider de indeholder, og spiser man regnbuemad, er man sikker på, man får flere forskellige næringsstoffer, siger Claus Dalby, som de seneste år har udgivet to plantebaserede kogebøger.

Annonce

Lærer af sine fejl

Selv om køkkenhave-drømmen brast for 35 år siden, har Claus Dalby nu fået god succes med at dyrke grøntsager i krukker. Men selv med al sin haveerfaring har han også lavet fejl som at så spinat for tidligt, så den gik i stok. Blomkål har han lært at være tålmodig med, så den ikke får kulde. Og render porrerne i vejret og begynder at blomstre, har de ikke længere nogen kulinarisk værdi.

- Det kan godt være mere udfordrende med køkkenhaven end blomsterhaven. Men man lærer af sine fejl. Og i al ubeskedenhed vil jeg mene, at styrken ved mine bøger er, at jeg har prøvet det selv og skriver om mine erfaringer, siger han og har et godt råd til nybegyndere i haven:

- Lad være med at gøre som jeg og plante hele køkkenhaven til med alt fra frøstativet. Begynd med de lette grøntsager, for når man har succes med dem, kan man altid bygge videre på det. Så får man glæden ved at se ting gro.

Claus Dalbys ”Krukkekøkkenhaven” er udkommet. Den er 320 sider og koster 299,95 kroner.

”Krukkekøkkenhaven”hedder Claus Dalbys seneste bog. Den udkom i slutningen af marts i år. Foto: Claus Dalby/Forlaget Klematis
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce