Annonce
Østjylland

Efter mange års kamp: Nu er forurening i Boulstrup næsten væk

Det er her ved den røde bygning i Boulstrup, at forureningen er blevet fjernet. Foto: Region Midtjylland
Varm jord og smarte nye teknologier har nu næsten fjernet forurening i Boulstrup.
Annonce

Boulstrup: Med en bæredygtig rensemetode har Region Midtjylland fået fjernet en stor forurening efter et tidligere renseri i Boulstrup. Det betyder, at forureningen ikke længere udgør en risiko for drikkevandsforsyningen til Odder Kommunes borgere.

Det er seks måneder siden, at der blev sat strøm til det store anlæg, der har varmet jorden op under renseriet og suget den afdampede forurening op. Nu er anlægget slukket, og resultaterne viser, at der er fjernet ca. 585 kg klorerede opløsningsmidler fra jorden og grundvandet på stedet.


Det er en lettelse, at vi nu er kommet af med den tikkende bombe, som den store forurening reelt har været for vores kommunale drikkevandsforsyning i Odder Kommune.

Ole Lyngby Pedersen(V)


Fjernelsen af forureningen har været med til at sikre vandforsyningen til borgerne i Odder Kommune, da der ganske tæt på er placeret tre drikkevandsboringer.

- Vi er meget tilfredse med, at vi nu har fået bugt med den gamle forurening og den trussel, forureningen ville være for drikkevandet i Odder Kommune. Det er en af de meget store forureninger i Region Midtjylland, der nu er væk, siger Jørgen Nørby, formand for udvalg for regional udvikling.

Annonce

Fortsat overvågning

Da der stadig er små spor af forurening, med den lille mængde forurening vurderes ikke at have indflydelse på drikkevandet. Men for en sikkerheds skyld vil Region Midtjylland løbende lave boringer og tage prøver af drikkevandet.

Tæt på det gamle renseri i Boulstrup finder man tre drikkevandsboringer. Foto: Region Midtjylland

Fjernelsen af forureningen vækker stor begejstring på rådhuset.

- Det er en lettelse, at vi nu er kommet af med den tikkende bombe, som den store forurening reelt har været for vores kommunale drikkevandsforsyning i Odder Kommune. Nu behøver vi ikke at være bekymret længere,  og vi har fuld tillid til, at regionen holder godt øje med de sidste forureningsrester, siger Ole Lyngby Pedersen, der er formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget.

Fakta om rensningen ved Boulstrup.

  • Selve rensningen er foregået ved, at man har varmet cirka 5000 kubikmeter jord op til 100 grader. Dette får forureningen til at dampe, og den damp suges dernæst ind i et anlæg.
  • Rensningen er lavet med strøm fra vindmøller.
  • Havde man ikke grebet ind, ville forureningen kunne have påvirket drikkevandsforsyningen i cirka 50 år.

Region Midtjylland og Odder Kommune håber at kunne invitere til en markering af den færdige oprensning engang i oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce