Annonce
AGF

Efter næsten 20 år i sønderjysk tjeneste skal Haysen sparke døren ind i AGF

Hans Jørgen Haysen har checket ud i Sønderjyske, en klub han i forskellige funktioner har været tilknyttet siden år 2000. Nu hiver han AGF-uniformen på. Foto: André Thorup
På mandag begynder Hans Jørgen Haysen i jobbet som sportschef i AGF. Efter syv år på posten i Sønderjyske - hvor det er blevet til både DM-sølv og en pokaltitel - skal han nu prøve kræfter med en klub af en helt anden størrelse. Hvem er den 45-årige koldingenser? Et lille portræt.

FODBOLD:  Det er tilsyneladende en følsom mand, som mandag morgen træder ind ad hoveddøren til klubhuset på Fredensvang til sin første officielle arbejdsdag, fortsætter op ad trappen, og jo så lige så godt kan vænne sig til at dreje til højre, forbi kopimaskinerummet, videre ned ad gangen, og inden døren til styrkelokalet, så til venstre, hvor sportschefens kontor ligger, stort, rummeligt og med en nydelig udsigt ud over anlægget, først for ligger bane 1 og 2, der hvor AGF-truppen træner det meste af tiden året rundt.

Hans Jørgen Haysen er ny mand i sportschefstolen. Her i kontoret med de store vinduer kommer han til at tilbringe mange timer de kommende år med at afstemme, vurdere, holde møder, skrive kontrakter, forlængelser, spørge, trøste, skælde ud, rose og grine.

Nå, tilbage til det følsomme. Da han efter en testkamp mod Kolding IF for et par måneder siden overbragte spillere og stab nyheden om sit kommende skifte fra Sønderjyske til AGF, måtte han efterfølgende lige sunde sig ude på løbebanen.

- Jeg er faktisk mere berørt, end jeg troede, jeg ville være, sagde han.

Og da sønderjyderne tilbage i 2016 via en 2-1-sejr på udebane over Brøndby ganske sensationelt vandt DM-sølvmedaljer, brød den gode og relativt grønne sportschef uden for kameraernes linser sammen i gråd. Det ramte.

Og det gjorde det også få måneder senere, bare med modsat fortegn, da klubben blot var fem minutter fra at kvalificere sig til gruppespillet i Europa League, havde 0-0 med fra hjemmekampen i Haderslev mod Sparta Prag, kom foran 2-0, men tabte 2-3 på en scoring lige før tid. Så blev øjnene våde igen. Ikke tårer af sølv, nej, forbandende tårer.

Ovenstående er ikke skrevet for at fremmane et billede af et skravl, en tyndhudet fyr i en macho-verden som fodboldens, der sidder og hulker oppe på tribunen, nej, det handler egentligt mere om, at det er en passioneret, engageret, indlevende sportschef, AGF har hentet i Sønderjyske.

Følelserne sidder udenpå tøjet, og han er i den grad – som sin forgænger i jobbet i AGF, Peter ”PC” Christiansen, og måske endnu mere: administrerende direktør Jacob Nielsen – verbalt til stede, når der er point på spil inde på grænsværen. Haysen kan høres, når der spilles bold, råber, gestikulerer, og det er noget førnævnte Nielsen kan lide, de bliver et hidsigt makkerpar, lyder den forsigtige forudsigelse herfra.

Dejligt irriterende som modstander, har AGF-direktøren kaldt Haysen.

Haysens bedste salg

1. Alexander Bah, solgt i januar 2021 til Slavia Prag for 13 millioner kr.

2. Bjørn Paulsen, solgt i sommeren 2015 til Esbjerg fB for 5 millioner kr.

3. Mikael Uhre, solgt i sommeren 2018 til Brøndby for 3 millioner kr.

4. Marc Dal Hende, Simon Kroon og Janus Drachmann, solgt i januar 2017 som en samlet pakke til FC Midtjylland for 5,5 millioner kr.

5. Adama Guira, solgt i sommeren 2016 til RC Lens for 3 millioner kr.

Listen er subjektiv og salgspriserne er ikke offentliggjorte tal, men estimeret ud fra omtale i pressen.

Annonce

DM-sølv og pokal

Hvad ellers?

Han er 45 år, uddannet speditør, tidligere fodboldspiller, midtbane, far til en søn, gift med Jane, der er økonomidirektør i Sønderjyske, sammen er de bosat i Kolding.

Spillere og trænere kalder ham dedikeret, loyal, temperamentsfuld, en benhård forhandler, et udpræget familiemenneske, men også en arbejdsnarkoman med et godt mundtøj og så bærer han rundt på Sønderjyllands lækreste hår, lyder karakteristikken.

Han har også skullet lære hen ad vejen, var meget, meget grøn, da han tiltrådte, og her er han blevet reddet - flere gange - af sin gode evne til at netværke og tale sin sag.

Med DM-sølv i 2016 og sidste års pokaltriumf med Sønderjyske kommer han til Aarhus med oprejst pande på merit-fronten: Han har på sine syv år i Haderslev vundet mere med Sønderjyske end storklubben AGF har gjort i mere end 23 år. Så der for så vidt ikke nogen på Fredensvang, der kan fortælle sportschefen, hvordan en pokaljagt skal snøres og skæres.

Han ved det godt. Om han så kan overføre formlen fra en klub, der i dagligdagen ubesværet flyver under radaren, til en storklub, hvor alle kigger med over hækken, vil tiden vise.

Haysens bedste køb

1. Alexander Bah, købt i HB Køge i sommeren 2018 for 2 millioner kr.

2. Pierre Kanstrup, hentet i FC Fredericia i januar 2014. Først på en lejeaftale og sidenhen på en fast aftale.

3. Marc Dal Hende, hentet i sommeren 2015 i FC Vestsjælland på en fri transfer

4. Mads Albæk, hentet i sommeren 2019 i Kaiserslautern på en fri transfer

5. Haji Wright, hentet i sommeren 2020 i VVV-Venlo på en fri transfer

Listen er subjektiv og købspriserne er ikke offentliggjorte tal, men estimeret ud fra omtale i pressen.

Annonce

Midtbanespiller i Haderslev

Som aktiv fodboldspiller vandt han aldrig de store slag, men i sønderjysk fodboldterminologi er han alligevel én af de store, for han var med på det Haderslev FK-hold, der i 2000 rykkede op i Superligaen: For første gang var Sønderjylland repræsenteret i landets bedste fodboldrække, og det skete med en 2-1-sejr over Horsens på det gamle atletikstadion.

24-årige Haysen var kommet til i vinterpausen og var på et halvt år gået fra at spille i Danmarksserien med Kolding til Superligaen. Så han har været med på hele Sønderjyskes vilde rejse.

Haderslev FK blev til HFK Sønderjylland, der så senere (2004, red.) forvandlede sig til Sønderjyske. Og Hans Jørgen Haysen var også med til at rykke ned sommeren efter. Han er med i 27 af sæsonens kampe i Superligaen, scorer en enkelt gang.

De første år var ikke nemme, men kimen var lagt.

Han spiller herefter i Kolding og Herfølge, men vender i 2003 tilbage til HFK Sønderjylland, der fortsat spiller i den næstbedste række – og har været tilknytte klubben lige siden i forskellige roller. I perioden 2005-10 tørner han godt nok ud for Fredericia, men han er samtidigt ansat på salgskontoret i det, der nu hedder Sønderjyske, arbejde to gange om ugen for de lyseblå.

I sommeren 2010 stopper han så som divisionsspiller, bliver spillende træner for Sønderjyskes danmarksseriehold, inden han træder ind som træner for først U17 og så U19-holdet.

Fem forbiere

- Ogenyi Onazi, blev hentet i sommeren 2020 med et højt besunget CV med Lazio og VM som højdepunkter, men forlod klubben tre måneder senere og tog til Litauen.

- Marki Mitrovic, hentet i Randers FC i januar 2017 men blev aldrig nogen succes og var væk halvandet år senere.

- Nicholas Marfelt, blev hentet for en beskeden overgangssum i FC Helsingør, men han blev hurtigt lejet ud og senere sendt til HB Køge.

- Marco Rojas, blev hentet i Heerenveen i vinteren 2019 på en fri transfer. Men new zealænderen indfriede aldrig forventningerne og blev sendt "hjem" down under et år senere.

- Mart Lieder, blev i sommeren 2018 hentet i FC Eindhoven hvor han havde scoret en masse mål i den næstbedste hollandske række. Men succesen kom aldrig for alvor i Haderslev, og halvandet år senere blev han sendt til OB i en byttehandel.

Listen er subjektiv og købspriserne er ikke offentliggjorte tal, men estimeret ud fra omtale i pressen.

Annonce

Sportschef, mig?

I 2014 bliver han til manges overraskelse, ikke mindst sin egen, tilbudt jobbet som sportschef, da Ole Nielsen stopper efter fire år i sædet. Haysen har egentlig en plan om at blive træner, havde taget sine kurser, gjort sig klar, så han sagde ikke bare ”ja tak” med det samme, da buddet om at blive sportslig ansvarlig for det hele kom på bordet. Han skulle lige sove på det.

- Det var på træningsbanen, jeg så mig selv. Der syntes jeg, at jeg havde et godt syn for spillet, noget snilde og taktisk finesse. Jeg ville godt se, hvad det kunne drives til, har han senere fortalt.

Men han sagde jo ja. Og det valg fortrød hverken han eller Sønderjyske. Syv år på posten, han var tæt på at rykke ned med klubben i sin første sæson som sportschef, og hvor havde han så været i dag? Og han har vundet sølvmedaljer og en pokalfinalesejr. Han har haft ikke så få spillere omkring truppen, han har ramt rigtigt, han har også ramt forkert flere gange, og det har han fået kritik for.


Jeg er faktisk mere berørt, end jeg troede, jeg ville være.

Hans Jørgen Haysen, ny sportschef i AGF om skiftet fra Sønderjyske


Annonce

Beskyldt for matchfixing

Og en tur eller to i mediemøllen er det - trods den begrænsede mediebevågenhed - også blevet til: Værst, da klubben i sidste runde af 2017/18-sæsonen blev beskyldt for at have tabt med vilje til FC Midtjylland for at komme med i den mest gunstige nedrykningspulje.

Haysen og resten af klubben afviste beskyldningerne. Danmarks Idrætsforbunds Matchfixingsekretariat blev herefter bragt på banen, men instansen endte med ikke at rejse en sag. Samme konklusion nåede Fodboldens Disciplinærinstans frem til.

Det har altså på mange måder væet en rutsjetur at stå i spidsen for Sønderjyske. Så på den kant er han godt hærdet. Og han er vant til at hoppe højt. Gik fra Danmarksserien til Superligaen som aktiv spiller. Fra U19-træner til sportschef. I Sønderjyske.

At det så bliver en helt anden opgave at levere i AGF, en helt anden størrelse med presset, forventningerne, budgettet, faciliteterne, fansenes engagement, ved han nok godt. I Aarhus kan man ikke gemme sig. Slet ikke som sportschef.

Men man må godt vise følelser, fælde en lille sejrståre, råbe om kap med de andre på hovedtribunen. Det er sådan set bare en fordel, at hele registeret sidder udenpå habitjakken.

Fodbold er ikke for de stumme, sagde en klog mand engang. Og Haysen er med på det hold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce