Annonce
Østjylland

Efter næsten 40 år med Fætter BR i Horsens er det slut - butikken ligger mørk hen efter konkurs

Freya Newton Emmer på fem år kiggede ind i en Fætter BR-butik, der var lukket. Efter knap 40 år med butik i Horsens er det slut. Kæden bag er gået konkurs, og ca. 3000 medarbejdere i Norden står uden job. Foto: Michael Svenningsen

Kontrasten er enorm: Fredag aften var der proppet med mennesker ud over den officielle åbningstid. Mange prøvede desperat at få byttet julegaver. Lørdag formiddag var der stille og mørkt bag glasfacaden hos Fætter BR på Søndergade.

Horsens: Tæt på 40 års legetøjshistorie i hjertet af Horsens lukkede fredag aften med under et par timers varsel.

Fætter BR på Søndergade var proppet med mennesker også efter den officielle lukketid kl. 18, men lørdag formiddag var der stille på adressen.

"Lukket" stod der blot med håndskrift flere steder på glasfacaden. Årsag: Kæden bag, Top-Toy, der har drevet 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys"R"Us-varehuse i Norden, er gået konkurs.

Overraskende? Egentlig ikke, hvis man spørger forældre og bedsteforældre på Søndergade.

Sanne Emmer fra Brædstrup havde sit barnebarn Freya Newton Emmer på fem år med på gågaden, og Freya trykkede sig op af butiksruden. Legetøjet er stadig synligt, men der var mørkt bag indgangspartiet.

- Lukningen kommer ikke bag på mig. Nethandlen har overtaget, og legetøjet fanger ikke børnene på samme måde som før. Det oplever jeg i den børnehave, jeg arbejder i (på Lindvigsvej i Horsens, red.), siger Sanne Emmer.

- Men der var nu altid mange mennesker i forretningen her, lyder det videre fra hende.

Sanne Emmer havde ikke penge til gode på gavekort eller lignende, og havde hun haft, var det ikke så vigtigt. Tankerne går i stedet til de mange, der nu står uden job.

Konkursen er ærgerlig, for Fætter BR vækker minder om min barndom, men vi har selv handlet legetøj i Bilka til 30 procent under normal pris.

Maria Brohus, Torsted

Fætter BR

"Vi lukker i aften", lød meldingen på Fætter BR i Horsens' Facebook-side kort efter kl. 16 fredag.

Fætter BR på Søndergade er efter knap 40 år i byen revet med i den konkurs, der lukker flere hundrede legetøjsbutikker og Toys"R"Us-varehuse i Norden.

BR er opkaldt efter Børge Rasmussen, der sammen med sin kone Edith og siden sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup startede BR-Legetøj. Den første butik blev åbnet i 1963 i Slagelse.

Siden blev navnet ændret til Fætter BR, og frem til konkursen fredag var der 77 butikker i Danmark, 62 i Sverige, 16 i Norge, én på Færøerne, 16 i Finland og 11 i Tyskland, bl.a. Flensborg.

Fætter BR er en del af firmaet Top-Toy, der også driver Toys"R"Us i Norden.

I 2015 solgte familien Gjørup 75 pct. af BR til kapitalfonden EQT til for 1,7 mia. kr.

Sanne Emmer og barnebarnet Freya Newton Emmer på fem år stod ved butiksruden, da Folkebladet kom forbi lørdag. - Lukningen overrasker mig ikke, siger Sanne Emmer. Hendes tanker går først og fremmest til de mange, der er blevet fyret i Top-Toy. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg sparede 30 procent i Bilka

Maria Brohus på Torsted var på Søndergade med børnene Filippa på 10 og Sofus på seks år, og hun var heller ikke overrasket over udviklingen.

- Det er ærgerligt, for Fætter BR vækker minder om min barndom, men vi har selv handlet legetøj i Bilka til 30 procent under normal pris, siger hun.

Maria Brohus fortæller også om Black Friday og dagene omkring, hvor Bilka var enormt billig. Hendes butikshjerte "brænder lidt", som hun siger:

- Jeg er selv fra butiksverdenen, og servicen i butikken er noget andet end den, man får i pakkeshoppen.

Maria Brohus fra Torsted havde Filippa og Sofus med på Søndergade lørdag. Hun er selv fra butiksverdenen og ærgrer sig på den ene side over udviklingen for detailhandlen. På den anden side er hun også en af dem, der har sparet 30 procent ved at købe legetøj i Bilka i stedet. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Masser af liv i Legeland

Mens der var helt stille i Fætter BR, var der masser af liv i Legeland i Hospitalsgade.

Kirsten Pedersen Due fra Gramrode var en af kunderne. Hun har altid vekslet mellem Fætter BR og Legeland og havde "nok ikke fulgt sagen tæt nok", som hun siger om førstnævntes dødskamp i de seneste uger.

- Jeg ville egentlig ind og bruge Fætter BR-samlemærker for 150 kr. Dem har vi nu mistet. Så lægger vi pengene her i stedet for, sagde hun med et smil.

Top-Toy med hovedkontor i Vallensbæk er moderselskab for bl.a. Fætter BR og fremlagde 30. november et blodrødt regnskab, der viste driftsunderskud på 149 millioner kroner og et minus på bundlinjen på over to milliarder kroner.

Julesalget i 2017 var rigtig skidt, konkurrencen fra nethandel og varehuse er enorm, og et nyt it-system gav store problemer. De finansielle bagmænd EQT valgte at stoppe kapitalindsprøjtningerne.

I en rekonstruktionsfase før jul blev det bl.a. meldt ud, at Fætter BR i Horsens ikke lukkede i denne omgang, men julesalget i år var heller ingen succes for kæden, og så kom meldingen om en konkurs fredag eftermiddag.

Kirsten Pedersen Due (th.) var lørdag formiddag i Legeland i Hospitalsgade, hvor der var gang i den - i modsætning til Fætter BR få hundrede meter derfra. - Jeg havde Fætter BR-mærker for 150 kr., som jeg ikke nåede at få brugt, siger hun. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Forvirring om gavekort

Et mindre antal butikker i Danmark fortsætter denne weekend over, og så er det slut.

I første omgang lød det, at Fætter BR-mærker og gavekort var ubrugelige, men at der kunne byttes vare for vare frem til nytår - og i øvrigt købes på normal vis fra hylderne i de butikker, der holder åbent december ud.

Det rejste hurtigt en internet-storm om bl.a. umoralsk opførsel, og lørdag blev det så meddelt, at gavekort købt i julemåneden - altså i rekonstruktionsfasen - refunderes.

Hvis du ligger inde med et gavekort eller et tilgodebevis til Fætter BR eller Toys'R'Us, skal du dog ikke møde op i en butik.

Du skal derimod sende billeder af gavekortet og din kvittering, så man kan se datoen for købet, til konkursboets kurator på mailadressen toptoy@gorrissenfederspiel.com, lyder det fra Top-Toy.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Alarm 112

Kvinde fik sms fra 'MitID': Få dage efter forsvandt der penge fra hendes bankkonto

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce