Annonce
Østjylland

Efter ni år i dvale: Odder Kommune sælger Køhls Observatorium

En kopi af Torvald Køhls tårn blev i 2001 sat på  den gamle bygning i haven bag Villa Carina. I 2008 kom så også kuplen på, men siden har restaureringen været gået helt i stå, ligesom foreningen Carina Observatoriets Venner gik helt i dvale. Foto: Jens Thaysen
Flertal i byrådet mener, at restaurering af gammel stjernekiggers livsværk vil være for dyr.

Odder: Efter at have stået ubrugt hen siden 2011 besluttede byrådet på sit sidste møde før jul at sælge Torvald Køhls Observatorium i Åbygade til en privat tilbudsgiver.

Det oplyser borgmester Uffe Jensen (V), der endnu ikke ønsker at fortælle, hvem tilbudsgiveren er.

- Med undtagelse af Martin Mikkelsen (K) er alle i byrådet enige om, at det ikke giver mening fortsat at have en forfalden bygning stående i en families baghave, og mig bekendt har observatoriebygningen stået ubrugt hen i mange år. Desuden har vi ved en nylig gennemgang af bygningen erfaret, at det vil koste mindst 500.000 kroner alene at restaurere den udvendige del, siger  han.

Annonce

Da punktet var på den lukkede del af dagordenen, kan avisen endnu ikke få oplyst, hvem den interesserede køber er. Men Uffe Jensen oplyser, at der i købsaftalen kommer til at stå, at den nye ejer ikke må ændre på observatoriets ydre – kun bruge det til for eksempel havehus, kontor, atelier eller lignende. Det kan lade sig gøre, fordi bygningen ikke er fredet.

Ærgerlig turistchef

Beslutningen om at sælge observatoriet ærgrer både byrådsmedlem Martin Mikkelsen (K) og direktøren for Turistsamarbejdet Kystlandet Helle Rosenberg.


Jeg synes, det er sørgeligt, at man vælger at sælge observatoriet fra, når man for begrænsende midler kunne have udviklet en oplevelse både for byens borgere og for turisterne.

Martin Mikkelsen (K)


- Jeg synes, det er sørgeligt, at man vælger at sælge observatoriet fra, når man for begrænsende midler kunne have udviklet en oplevelse både for byens borgere og for turisterne. Med et hul i muren ind til p-pladsen mod Nørregade kunne man for eksempel have etableret mulighed for, at gående kunne komme helt hen til tårnet, som blev bygget af en byens store navne, siger Martin Mikkelsen og suppleres af Helle Rosenberg fra Kystlandet:

Torvald Køhl i sit lille tårnværelse. Foto udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv

- Det kunne have været en perfekt julegave at få besked om, at observatoriet på en eller anden måde kan gøres tilgængeligt, så det også kommer turisterne tilgode. Odder rummer i forvejen så mange interessante bygninger, som er en byvandring værd. Derfor ærgrer det mig selvfølgelig, at politikerne nu sælger bygningen, som er en del af byens DNA, siger direktøren, der dog også udtrykker respekt for, at lokale politikere skal arbejde med et økonomisk  puslespil, der omfatter meget andet.

Astronomen Torvald Køhls Observatorium Odder, mens han boede der.

- Sådan er det. Men som både historiker og i et job, der skal sælge byen til turisterne, havde det nu været dejligt, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce