Annonce
Aarhus

Efter nytår er det slut: Nu skal Vanddragen fjernes

Torvenes Brøndsløjfe - i daglig tale Vanddragen - skal køres i depot. Det er et flertal i byrådet nu enige om. Foto: Axel Schütt
Venstre og Socialdemokratiet indgår aftale om at fjerne Vanddragen. Dermed er flertallet sikret og Vanddragen fjernes i starten af det nye år.

AARHUS: 'Vanddragen' - vandskulpturen på Store Torv - der faldt i unåde hos en del af byens borgere og politikere er nu på vej væk. For Socialdemokratiet har efter flere tøvende skridt valgt at bakke op om et forslag fra rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), om helt at fjerne skulpturen.

Forud for et møde i teknisk udvalg på mandag er Socialdemokratiet og Venstre, der tilsammen tæller et flertal på 19 af byrådets 31 medlemmer, blevet enige om at afmontere Vanddragen først i det nye år og køre den i depot.

Annonce

Skulpturen

Torvenes Brøndsløjfe, som Vanddragens officielle titel er, er skabt af kunstneren Elisabeth Toubro specielt til Store Torv.

Skulpturen blev indviet 1. oktober 2003 og kostede 4,5 millioner kroner. Heraf betalte Statens Kunstfond 3,7 millioner kroner.

Noget med vand

Kunstværket skal i stedet erstattes med en ny vandkunst, der særligt skal henvende sig til børn og dermed skabe mere liv på Store Torv. De er de to partier blevet enige om.

Det er Ango Winther, næstformand for teknisk udvalg, der har henvendt sig til Teknik og Miljø med et forslag om, at genanvende pumpeanlægget på stedet til en vandkunst for børn.

Ango Winther og rådmand Bünyamin Simsek har aftalt, at de vil arbejde målrettet for at rejse midler gennem fonde til omdannelsen af torvet.

"Konstruktivt samarbejde"

Bünyamin Simsek har selv længe har haft en ambition om at opfylde nogle århusianeres ønske om at flytte Vanddragen.

- Ango Winthers forslag om at gøre det muligt, at børnene kan lege i den mest centrale del af Aarhus er virkeligt godt. Jeg vil gerne takke ham for, at han ikke bare har lænet sig tilbage, men i stedet er gået aktivt og konstruktivt ind i arbejde for at skabe mere liv på Store Torv med fokus på børnenes leg, siger Bünyamin Simsek.

Ango Winther håber, at Store Torv kan blive til et torv, hvor byens børn vil flokkes.

- Vi har set andre steder i byen, hvad det betyder, at der er plads til, at børn kan lege. For mig er det helt afgørende, at Store Torv ikke blot bliver et sted, hvor man opholder sig. Det skal være et sted, hvor der er plads til børnenes leg og latter. Jeg håber meget, at der er nogle fonde, der kan se perspektiverne i at være med til at skabe et nyt og levende Store Torv, siger Ango Winther.

Byrådet arbejder også med en visionsplan for Store Torv og naboområderne. Sådan kan et nyt torv eventuelt komme til at se ud. Visualiering

S har bestemt sig

Det er en større opgave at flytte Vanddragen, da jorden under Store Torv gemmer på et teknikrum på størrelse med en toværelses lejlighed, der i samme omgang skal renoveres og gøres klar til det nye anlæg. Grundet julemarkedet i området omkring Store Torv kan flytningen først til at finde sted i starten af 2020.

Den nye alliance i århusiansk kulturliv skyldes, at Socialdemokratiet nu har bestemt sig.

7. juni var partiet klar til at pille Vanddragen ned hurtigst muligt, og da forslaget var i magistraten 30. september, var det kun SF, R og EL, der tog forbehold, men ikke Socialdemokratiet.

Alligevel trak Socialdemokratiet sig fra ideen på byrådsmødet 9. oktober. Det skete efter en intern drøftelse i partiet.

Ango Winther forklarede da til avisen, at man ville have en plan for noget nyt, inden man sagde ja.

- Ellers er vi bekymret for, at det bliver en stormombrust plads, sagde han til avisen.

Det er kunstneren Elisabeth Toubro, der i 2003 stod bag "Torvenes Brøndsløjfe", som altså nu skal fjernes fra Store Torv. Foto: Axel Schütt

"Inden sommerferien!

Hvad er meningen? Nu piller I alligevel Vanddragen ned og efterlader en tom plads?

- Det er afgørende for os, at der ikke bliver en tom plads. Derfor foreslår vi en vandaktivitet, som kan være springvand eller soppebassin eller noget andet, som Teknik og Miljø skal komme med forslag til, svarer Ango Winther.

Hvornår kommer det nye?

- Forhåbentligt meget hurtigt og inden sommerferien, så sommergæsterne og århusianerne kan få glæde af det til sommer.

Hvad koster det og hvem skal betale?

- Prisen afhænger af projektet. Men vi vil prøve at søge nogle fonde om støtte il at udvikle torvet for.

Og hvis ikke det lykkes at samle fondsstøtte?

- Så må vi i værste fald vente til budgetforhandlingerne for 2021. Eller kigge i kasserne hos Teknik og Miljø for at se om der kunne være penge i overskud et sted.

Og hvis ikke det lykkes vil der alligevel stå en tom plads?

- Det mener jeg ikke, for vi er enige om, at der skal ske noget med pladsen, fastslår Ango Winther.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet afviser kritik fra hundelufter: - Er grundlaget til stede, foretager vi også de nødvendige anholdelser

Annonce