Annonce
Østjylland

Efter omtalt tv-dokumentar: DF'er vil ændre praksis for eksternt tilsyn på lokale plejehjem

Horsens Kommune har haft den samme eksterne tilsynskonsulent de seneste 10 år. Aftalen laves for ét år adgangen. Louise Lange (DF) foreslår, at kommunen fremover kun skal anvende den samme tilsynskontrol i to-tre år. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen
Louise Lange (DF) vil have sat et loft for, hvor længe Horsens Kommune benytter den samme eksterne tilsynskonsulent på byens plejecentre.
Annonce

Horsens: TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" har pustet ny ild i debatten om forholdene i hjemmeplejen, efter at holdet bag udsendelsen har afsløret grove svigt på plejecentre i Aarhus og Randers.

Det får nu Louise Lange (DF), der sidder i velfærds- og sundhedsudvalget i Horsens Kommune, til at foreslå en drøftelse af praksis for tilsynskontrollen på plejecentrene lokalt.

- Nu har vi set de her triste sager fra Aarhus og Randers, og det har vi selvfølgelig skrevet frem og tilbage om i udvalget. Vi vælger vores eksterne tilsyn én gang om året og skal snart til det igen. Så er det, jeg begynder at stille spørgsmålstegn ved, at vi har benyttet det samme firma i 10 år, siger Louise Lange (DF), som har indstillet til udvalget, at man fremover vedtager en et loft på to-tre år for, hvor lang tid kommunen skal benytte den samme tilsynskonsulent.


Jeg er ikke i tvivl om, at Hjortshøj Care er dygtige til deres arbejde. Men det er på tide, at der kommer friske øjne på vores plejehjem. Det kan være godt at have den samme tilsynskonsulent år efter år, men der er også en bagside - og en risiko for, at man stirrer sig blind.

Louise Lange (DF), byrådsmedlem


Hun understreger, at forslaget ikke kommer på grund af utilfredshed med den nuværende tilsynskontrol fra virksomheden Hjortshøj Care. Det er samme firma, som står for den eksterne kontrol på det plejehjem i Randers Kommune, som bliver omtalt i tv-udsendelsen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Hjortshøj Care er dygtige til deres arbejde. Men det er på tide, at der kommer friske øjne på vores plejehjem. Det kan være godt at have den samme tilsynskonsulent år efter år, men der er også en bagside - og en risiko for, at man stirrer sig blind, siger Louise Lange.

Formanden for velfærds- og sundhedsudvalget, Ellen T. Schmidt (S), fortæller, at punktet enten kommer på dagsordenen ved det kommende udvalgsmøde eller det næste.

- Processen omkring forlængelse ligger hos forvaltningen. Men jeg har aldrig hørt fra plejecentrene i kommunen, at det har været nogen som helst form for utilfredshed med tilsynskontrollen, siger hun.

En generel drøftelse af praksis ift. tilsynskontrollen bliver dog budt velkommen.

- Vi har den holdning, at vi hele tiden skal lære og være klar til at eksperimentere, så derfor er det godt at blive ajourført og få fakta på bordet i udvalget, siger udvalgsformanden.

Annonce

Større selvbestemmelse til borgeren

Foruden ønsket om et loft på varigheden af aftaler med tilsynskonsulenter lægger Louise Lange op til en mere overordnet drøftelse af, hvor meget selvbestemmelse borgerne på kommunens plejecentre egentlig har på, hvilket personale de modtager hjælp fra.

- I TV2's dokumentar ser vi klare eksempler på et dårligt forhold mellem beboere og personale. Jeg synes, vi skylder os selv at blive klogere på, hvordan kulturen er på dét område i Horsens. Er der for eksempel fleksibilitet til, at en borger kan frabede sig en personale, som de føler sig utrygge ved eller bare ikke er på bølgelængde med - og omvendt? Det skal selvfølgelig hænge sammen med arbejdsplanen, siger hun og foreslår en redegørelse fra forvaltningen.

Louise Lange mener, at det - ideelt set - vil kunne forbedre hverdagen for begge parter.

- Jeg har hørt om eksempler fra Ceres Centret, hvor man har taget personale af en borger på grund af dårlig kemi. Simpelthen for at undgå et dårligt match. Det kunne være interessant at vide, hvad der skal til, før sådan en beslutning bliver taget. Muligheden skal gerne gå begge veje, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Aarhus

Ingen fly: Aarhus Lufthavn lukket

Annonce