Annonce
Aarhus

Efter rekordår: Ny turistsæson ser helt skidt ud

Aros , de andre attraktioner, hotelbranchen, restauranterne, ja, alle, der er afhængige af turister, har hårdt brug for indtægter efter corona-nedlukningen. Men desværre ser den kommende turistsæson skidt ud. Foto: Jens Thaysen
Lyspunkter er der ikke mange af i den østjyske turistbranche. Der er dog to. De hedder Norge og Tyskland.
Annonce

AARHUS: - Øv. Nu gik det lige så godt.

Sådan sukker de i store dele af den østjyske turistbranche, som coronakrisen har sendt i knæ efter et 2019, som bød på rekordmange turistovernatninger på hoteller i Aarhus.

Hvis 2020 bliver et rekordår, så bliver det til den negative side.

Men der er faktisk lyspunkter i en mørk tid, så lad os begynde med dem.

Det ene lyspunkt ligger nord for Danmark og hedder Norge. Det anden ligger lige syd for os og hedder Tyskland.

For sommerhusudlejere, hoteller, restauranter, detailhandel og alle andre, der tjener penge på turister, er det mere end almindeligt heldigt, at smittetrykket i lige præcis Norge og Tyskland er så lavt, at turister fra de to lande fra 15. juni må rejse ind i Danmark (Hvis de vel at mærke har en kæreste i Danmark, ejer et sommerhus eller har bestilt mindst seks overnatninger uden for København).

Turisme i Østjylland

Turisterne i Destination Aarhus (Aarhus, Silkeborg og Djursland) havde i 2017 er samlet forbrug på godt 9,4 milliarder kr. Det er 43 procent af det samlede turismeforbrug i Region Midtjylland.

Turismen i Destination Aarhus skaber knapt 11.500 fuldtidsstillinger.

Hoteller står for godt en tredjedel af de turist-overnatningerne i Destination Aarhus. Feriehus-overnatninger udgør en anden tredjedel. Resten af overnatningerne fordeler sig på camping, feriecentre og vandrehjem.

Annonce

Bruger flest penge

Norske og tyske turister er nemlig de udlændinge, der bruger flest penge, når de holder ferie i Danmark.

De eneste, der bruger flere penge, det er såmænd vi danskere.

Sidste år lavede VisitDenmark en analyse af turismens økonomiske betydning i Destination Aarhus i 2017 (Kommunerne Aarhus, Norddjurs, Syddjurs og Silkeborg, red.).

I Aarhus Kommune brugte samtlige turister i alt 5,5 milliarder kr. Hele 81 procent kom op af de danske, norske og tyske tegnebøger.

I Syddjurs var det samlede turismeforbrug på 1,6 milliarder kr. Danske, norske og tyske turister stod for 93 procent. Det samme gjorde de i Norddjurs, hvor turismeforbruget i alt var tæt på 1,1 milliard kr.

Annonce

Indsats mod smittefare

Mange penge, men ifølge Pia Lange Christensen, direktør for VisitAarhus, langt fra nok til på nogen måde at redde sæsonen.

- Og lad os nu se, om nordmændene og tyskerne overhovedet tør rejse ud, siger Pia Lange Christensen, der nu genoptager den internationale markedsføring, der har været i bero, siden coronakrisen lukkede grænserne.

Hun fortæller, at hoteller og attraktioner har gjort en stor indsats for at sikre deres gæster mod smittefare.

- De er så klar til at tage imod. Så nu skal vi bruge kræfter på at fortælle turisterne, at smittetrykket er lavt i Danmark, siger Pia Lange Christensen.

VisitAarhus-direktør Pia Lange Christensen vurderer, at sommerhusudlejerne og campingpladsen vil komme bedst ud af den coronaramte turistsæson.- Tyskere, nordmænd og danskere fylder rigtigt meget i sommerhusområderne, siger hun.Foto: Axel Schütt
Annonce

Godt for sommerhusudlejning

Hun vurderer, at sommerhusudlejerne og campingpladsen vil komme bedst ud af den coronaramte turistsæson.

- Tyskere, nordmænd og danskere fylder rigtigt meget i sommerhusområderne. Og da man som regel lejer et sommerhus i en uge ad gangen, har de ikke problemer med reglen om mindst seks overnatninger, siger Pia Lange Christensen.

Annonce

Storbyferie i Aarhus

Hun har ondt af hele turistbranchen i København, der lider, fordi turister ikke må overnatte der.

- Men for dem, der gerne vil på storbyferie, er Aarhus et oplagt alternativ. Vi har en fornem gastronomisk scene og rigtigt mange attraktioner og oplevelser at byde på. Men reglen om mindst seks overnatninger bliver en udfordring, siger Pia Lange Christensen.

Annonce

- Vi mangler åbne grænser

Trods udsigten til at få gæster fra Norge og Tyskland understreger Pia Lange Christensen, at hun ikke ser nogen stor grund til optimisme i alle dele af turismebranchen

- Det gør ondt i lufthavnen og charterbranchen. Vi kommer til at mangle åbne grænser mod Sverige, Holland og de øvrige lande, siger Pia Lange Christensen.

Ifølge VisitDenmarks tidligere omtalte undersøgelse fra 2017 lagde svenske og hollandske turister tilsammen 165 millioner kr. i Aarhus.

Annonce

Intet fedt at tære på

Noget andet, turistbranchen vil savne, er udenlandske forretningsrejsende, der i 2017 forbrugte 633 millioner kr. i Aarhus.

- Hotellerne i Aarhus mangler internationale gæster, siger Pia Lange Christensen.

I turistbranchen har mange aktører haft en minimal – eller slet ingen – indtægt i lang tid.

- De har ikke mere fedt at tære på. Derfor håber jeg, at hjælpepakkerne kan fortsætte. Ellers skal der rigtig meget omsætning til, siger Pia Lange Christensen.

Regeringens begrænsede grænseåbning betyder også, at samtlige krydstogtanløb sommeren over må aflyses.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce