Annonce
Danmark

Efter samråd: Tre modeller i spil for kræftramte børn og deres familier

Familier til kræftramte børn er i oprør over planerne om at flytte behandlingen til København. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Samråd gav indblik i Sundhedsstyrelsens overvejelser. Overlæger er fortsat bekymrede.

Børnekræftbehandling: Der er tre bud: Det ene forslag er, at bevare behandlingen af kræftramte børn som vi kender den i dag. De to andre forslag vil betyde, at dele af kræftbehandlingen vil blive samlet ét sted.

Det er kort fortalt, hvad tilhørerne fik ud af samrådet med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag eftermiddag. Her var Sundhedsstyrelsens meget omdiskuterede planer om en vidtgående centralisering af børnekræftbehandlingen til debat. En sag der har fået både politikere, overlæger og kræftramte familier fra Jylland og Fyn på barrikaderne.

På samrådet jagtede flere politikere svar fra Magnus Heunicke. De ville vide, hvor i landet behandlingen er for dårlig? Hvad mener ministeren, der skal gøres? Hvad er regeringens holdning?

Annonce

Uanset hvordan spørgsmålene blev stillet, endte de hver gang nogenlunde samme sted:

At planlægningen af børnekræftbehandlingen ikke er ministerens opgave. Det er Sundhedsstyrelsens, og det kan ministeren ikke blande sig. ’Armslængdeprincip’, forklarede Heunicke.

Tre modeller

Hele arbejdet med organiseringen af børnekræftbehandlingen er udsat på grund af corona. Men Magnus Heunicke fortalte, at det kan ende på én af tre følgende måder:

  1. Status quo med de fire afdelinger i Aalborg, Aarhus, Odense og København
  2. Visse meget sjældne sygdomme samles på ét sted
  3. Shared care: Udredning og opstart af alle kræftramte samles på ét center

Avisen Danmark  har bedt Sundhedsstyrelsen om at uddybe, hvad de tre modeller mere præcist dækker over. De vil hverken udlevere materiale eller kommentere Magnus Heunickes melding.

Ifølge Avisen Danmarks oplysninger er 'shared care-modellen'  tæt på den løsning, som Sundhedsstyrelsen i oktober lagde op til. Herefter haglede kritikken ned over dem, og styrelsen udsatte beslutningen til senere i 2021.

Magnus Heunicke var på samrådet ikke meget for at forholde sig til, om der med de sidste to modeller er tale om en centralisering af behandlingen. Men hos flere af de andre politikere var man ikke i tvivl. Alt andet end status quo ender i centralisering, og Venstres Jane Heitmann savnede efter mødet specielt svar på ét spørgsmål.

- Jeg har til dato ikke hørt et eneste sagligt eller fagligt argument for, hvorfor Sundhedsstyrelsen overhovedet har taget organiseringen af børnekræftbehandling op til overvejelse. Det kom heller ikke i dag, sagde Heitmann efter samrådet.

Annonce

Overlæger kendte ikke til modeller

To overlæger, som har været til flere møder med Sundhedsstyrelsen om sagen, var noget overraskede efter samrådet. Hverken Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital eller Marianne Skytte Jakobsen fra Odense Universitetshospital vidste, at det var de tre modeller, som nu er i spil. Specielt modellen med 'shared care' vækker stor bekymring.


Der opstår et tillidsbånd mellem børnene, forældre og personalet, som er svært at genopbygge, når barnet så skifter afdeling.

Henrik Hasle, overlæge fra Aarhus Universitetshospital


- Det vil betyde, at børnene og deres familier får afbrudt deres forløb, hvor de skal skifte afdeling flere gange. Udover den længere afstand til sygehuset, så er den første del af et kræftforløb ekstremt intens. Der opstår et tillidsbånd mellem børnene, forældre og personalet, som er svært at genopbygge, når barnet så skifter afdeling, forklarer Henrik Hasle.

Marianne Skytte Jakobsen er ikke i tvivl om, at 'shared care modellen' vil være begyndelsen til enden for børnekræftafdelingerne uden for København. For hvis udredning og opstarten samles ét sted, vil de dygtigste læger og sygeplejersker også følge med.

Kræftsagen kort fortalt:

I dag er der specialiserede børnekræftafdelinger på OUH, Rigshospitalet, Skejby Sygehus og Aalborg Universitetshospital.

En arbejdsgruppe med med blandt andet overlæger fra de fire sygehuse blev nedsat i september 2019. Gruppen skulle se på fordele og ulemper ved en centralisering af behandlingen af børnekræft. I oktober 2020 præsenterede Sundhedsstyrelsen en planlagt konklusion, som ville betyde en vidtrækkende centralisering af området.

Det førte efter omtale i flere medier til voldsom debat og kritiske røster fra blandt andre forældre, ledende læger på OUH, politikere i både kommuner, regioner og Folketinget. Det medførte, at det videre arbejde er sat i bero. Ifølge sundhedsministeren frem til efter påske.

- Forsvinder udfordringerne, så forsvinder de klogeste hoveder også. Det er en selvopfyldende profeti – en ond spiral, som med tiden udvander de andre afdelinger, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Debat

Danmarks ambassadør i USA: Bidens udenrigspolitik for middelklassen skal hjælpe med at samle et splittet USA

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce