Annonce
Aarhus

Efter skandalesagen: Kommunen indgår forlig med fyret HK'er

De er snart tre år siden, Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten var færdig med at undersøge de mange sager om uberettigede fyringer og dårlig behandling af medarbejdere i dele af Teknik og Miljø. Nu er der ved et forlig også sat punktum for en udløber af advokatundersøgelsen: En HK'er får en tort-erstatning på 50.000 kr. udover den godtgørelse på tre måneders løn, hun allerede har fået for uberettiget fyring. Foto: Flemming Krogh
Kommunalt ansat HK'er har tidligere fået tre måneders løn for uberettiget fyring. Nu får hun 50.000 kr. oveni, men må opgive fagforeningens hovedkrav: Et års ekstra løn.
Annonce

AARHUS: En af de sidste sager i kølvandet på skandalesagen i Teknik og Miljø fandt sin afslutning kort før jul.

Her indgik Aarhus Kommune forlig i en sag, som HK havde rejst på vegne af et af sine medlemmer, Marianne Engelin.

Hun blev i 2016 fyret fra sit job i Center for Byens Anvendelse, hvor Claus Pedersen var chef, indtil han blev fyret og bortvist for fire år siden.

I forvejen har den fyrede HK’er – ligesom godt 20 andre - fået sin sag undersøgt af Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten. Det nåede i april 2018 frem til, at hun var blevet usagligt afskediget og derfor skulle have en godtgørelse på tre måneders løn.

Annonce

Forlig inden retssag

Det var hverken Marianne Engelin eller hendes fagforening tilfreds med. HK vurderede, at medarbejderen havde været udsat for en behandling fra ledelsens side, der byggede på magtfordrejning og misbrug af ledelsesretten. HK stævnede derfor kommunen med krav om, at Marianne Engelin skulle have yderligere en erstatning på et års løn foruden en tort-erstatning på 50.000 kr.

22 personalesager

Efter at  Århus Stiftstidende i efteråret 2016 en artikelserie med fokus på forholdene i Aarhus Kommunes Natur og Vejservice, er der lavet tre eksterne undersøgelser i sagen.

I den ene undersøgte Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten 22 personalesager, hvor tidligere og nuværende medarbejdere har meddelt kommunen, at de mener, at de er blevet fyret, degraderet eller på andre måder har oplevet sanktioner på fordrejede og fejlagtige grundlag.

Advokaterne konkluderede i en rapport i april 2018, at fire af de fyrede skulle have erstatninger, mens syv måtte nøjes med at få  beklagelser for krænkelser, de havde været udsat for. To fyrede skulle have haft erstatning, hvis ikke deres sager havde været forældede, mens advokaterne ikke fandt, at der var noget at komme efter i de resterende ni sager.

De to øvrige undersøgelser blev lavet af revisionsfirmaet Ernst & Youngs særlige fup-og-svindel taskforce. De førte blandt andet til politianmeldelse af den allerede fyrede chef for Natur og Vejservice, Claus Pedersen, der i sommer ved Retten i Aarhus blev dømt for at have modtaget bestikkelse.

Sagen kostede ,også jobbet for den daværende direktør i Teknik og Miljø, Erik Jespersen, og den daværnde chef for Center for Miljø og Energi, Claus Nickelsen.

Sagen skulle have været for retten i starten af december 2020 men blev udsat, og nu har parterne så indgået et forlig.

Det indebærer, at Forliget indebærer, at HK og Marianne Engelin frafalder kravet om et års løn, mens hun får tort-erstatningen på 50.000 kr. med begrundelse i sagens helt ekstraordinære omstændigheder, og uden at det sætter standard for eventuelle tilsvarende sager.

Annonce

Orkede ikke mere

- Da retssagen blev udsat, orkede jeg ikke mere. Hele sagen har påvirket mig meget, og nu ville jeg bare gerne have den afsluttet og komme videre, siger Marianne Engelin og fortsætter:

- Så jeg sagde til min advokat, at jeg ville ønske at kommunen ville indgå et forlig. Og det viste sig så, at det ville den.

Selv om hun langt fra får det, hun og hendes fagforening havde krævet, er Marianne Engelin godt tilfreds med, at hun nu kan lægge sagen bag sig.

Annonce

Principiel sag om magtfordrejning

HK stævnede kommunen, da fagforeningen ikke kunne finde en forhandlingsløsning med Aarhus Kommune i to af personalesagerne. Det ene medlem valgte siden alligevel ikke at gå videre til domstolene med sin sag.

Da stævningen blev besluttet, sagde formanden for HK Kommunal i Østjylland, Hans-Henrik Hansen, til avisen:

- Vi mener, at der er forhold om magtfordrejning og forvaltningsmæssige fejl i de to sager, som Kammeradvokaten slet ikke har undersøgt. Der er en stribe af forhold – for eksempel er alle gældende personalepolitikker i Aarhus Kommune bevidst blevet tilsidesat. De to medlemmer er mærkede og skadede af hele det forløb, de har været igennem.

Og han fortsatte:

- Af principielle og etiske årsager er vi simpelthen nødt til at gå videre med sagerne – til at sende et signal om, at den slags forhold, som man her har udsat vores medlemmer for, vil vi ikke være med til.

Annonce

Ærgerligt og forståeligt

Nu hvor der er indgået forlig, siger Hans-Henrik Hansen:

- Vi ville selvfølgelig gerne have haft prøvet spørgsmålet om magtfordrejning ved domstolene, men når medlemmet ønsker at stoppe sagen og indgå forlig, er det selvfølgelig sådan, det skal være. Jeg forstår godt, at hun ikke ønskede at blive ved med at få ribbet op i alle de ubehageligheder, hun var udsat for.

Efter advokatundersøgelsen i 2018 af de 22 personalesager, gav byrådet denne undskyldning til Marianne Engelin og andre, der ikke var blevet ordentligt behandlet som ansatte i Aarhus Kommune. Hun fik derudover tre måneders løn for uberettiget afskedigelse og har nu ved et forlig med kommunen fået en tort-erstatning på 50.000 kr. oveni.

Hos Aarhus Kommune bekræfter stadsdirektør Niels Højberg, at der er indgået et forlig i sagen.

- Vi er rigtig glade for, at hele efterspillet efter personaleundersøgelsen nu er afsluttet. Der verserer ikke andre sager ved domstolene, siger stadsdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Århusianske løbere smadrede personlige rekorder og EM-krav i historisk løb: Dansk atletik har aldrig stået i denne situation før

Aarhus

Fredagens coronatal: Laveste antal nye smittede i tre måneder i Aarhus

Annonce