Annonce
Aarhus

Efter skanning: Krigeren fra Mongoliet er velbevaret

Bilen er ankommet til Institut for Retsmedicin, og Mari Gravgaard (til venstre) og Anna Tjeldén skubber kassen med mumien ud. Foto: Michael Svenningsen

Slitage på lændehvirvler kan tyde på, at mumien for Moesgaard Museum har været rytter.

AARHUS: De første undersøgelser giver ikke klarhed over, hvordan krigeren døde. Det er en af de ting, arkæologer fra Moesgaard gerne vil finde ud af, når mumien fra Mongoliet bliver undersøgt på Institut for Retsmedicin under Aarhus Universitet.

Mandag morgen ankom krigeren, der måske har tilhørt manden med heltestatus i Mongoliet, Djengis Khans, hær, til det retsmedicinske institut på Palle Juul Jensens Boulevard i Skejby. I en kassevogn blev hans mumificerede lig kørt fra udstillingen om nomaderne og Djengis Khans efterfølgere på museet i bakkerne ved Skåde syd for Aarhus til området omkring Skejby Sygehus i den nordligere del af byen.

Der blev passet godt på den unge mand, som i 2016 blev fundet i jorden ved et bjerg i Mongoliet, hvor han var blevet lagt i en kiste. Folk, der samlede planter, opdagede ham.

I forbindelsen med udstillingen om nomaderne har Moesgaard Museum fået lov at låne ham i Ulaanbaatar, og senere skal han med, når udstillingen drager videre til Nationalmuseet i København i foråret 2019.

Annonce

Udstillingen

Mumien, der er lånt hjem fra universitetet i Ulaanbataar, indgår i Moesgaard Museums særudstilling om Djengis Khan og Mongoliets nomader. Skanningen af mumien sker som led i en aftale med universitetet i Mongoliet.Mumien er tilbage i udstillingen, der kan ses til 7. april 2019.

Så skal mumien op af kassen. Fra venstre Anna Tjelldén, Mosgaard Museum, projektradiograf Christina Carøe Ejlskov Pedersen, Institut for Retsmedicin, Mari Gravgaard og Pauline Asingh, begge Moesgaard. Foto: Michael Svenningsen

Asfalt lagt på

- Vi har fået et overblik over skelettet, siger afdelingsleder og museumsinspektør Pauline Asingh efter retsmedicinernes første undersøgelser. Sammen med to konservatorer fra Moesgaards afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Mari Gravgaard og Anna Tjelldén, fulgte hun den unge mand på vej til de nye omgivelser.

Meget forsigtigt blev han bragt ind. Ambulancevejen, de kørte på, var ved at blive asfalteret, og ud for porten var en kant på cirka ti centimeter. Men den fik hurtigt en gang asfalt, så den skrøbelige mand kunne komme inden døre uden bump og følgende skader.

Og lidt var der da at se ved en hurtig gennemgang.

På vej ind i skanneren. Foto: Michael Svenningsen

Hurtigt blik

- Han er utroligt velbevaret, og nogle af hans bløde vævsdele eksisterer stadig, siger Pauline Asingh og tilføjer:

- Vi havde ikke ventet de store resultater efter bare en dags undersøgelser, men om en uges tid kan vi formentlig sige meget mere. Vi har været meget glade for forløbet indtil nu.

Undersøgelserne har vist, at manden havde en del slid omkring lændehvirvlerne, hvad der kunne tyde på, at han har siddet meget på en hest. Der er ikke et tilsvarende slid på nakkehvirvlerne.

- Det er et hurtigt blik, vi har kastet på ham. Det er meget spændende, og vi glæder os til at finde mere detaljerede oplysninger, siger Pauline Asingh.

Manden fra Mongoliet på vej ind i en skanner i Aarhus. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce