Annonce
Aarhus

Efter strid og ballade: To yngre kvinder tager teten i Enhedslisten

Laura Bryhl, som er Enhedslistens spidskandidat, studerer idéhistorie på Aarhus Universitet. Privatfoto
To helt nye kandidater i front for Enhedslisten ved byrådsvalget til november. 25-årige Laura Bryhl bliver spidskandidat for partiet, hvis nuværende byrådsmedlemmer er endt i åben strid.

AARHUS: Enhedslisten sætter to helt nye kandidater øverst på stemmesedlen til efterårets byrådsvalg. To kvinder, der ikke har aktier i de konflikter, der har hærget partiet på det seneste.

Det kan tolkes som medlemmernes reaktion på, at partiet i og omkring byrådet i den seneste tid har ligget i intern fløjkrig og har opført sig, som om det har taget navneforandring til Uenighedslisten.

Senest har partiets to nuværende medlemmer af byrådet, Lone Norlander Smith og Viggo Jonassen, skændtes for åbent tæppe blandt andet i artikler og læserbreve her i avisen.

Annonce

Nu presser nye ansigter sig på i venstrefløjspartiet.

To kvinder øverst

25-årige Laura Bryhl fik flest stemmer i en urafstemning blandt partiets medlemmer og lørdag bakkede et medlemsmøde massivt op om hende som Enhedslistens spidskandidat.

På pladsen lige efter følger 44-årige Katrine Vinther Nielsen.

Hvis partiet efter byrådsvalget i oktober fortsat har to medlemmer i byrådet, vil det være de to. Enhedslisten opstiller nemlig på en såkaldt partiliste, hvor det afgørende for, hvem der kommer i byrådet, ikke er kandidaternes personlige stemmetal men deres placering på stemmesedlen.

Annonce

En trynet partiveteran

Partiveteranen Viggo Jonassen, der netop er indtrådt i byrådet som suppleant for Peter Bonfils, der har forladt såvel Enhedslisten som byrådet, har været en af bannerførerne for en mere hardcore ideologisk linje og har kritiseret partiet for at være for kompromissøgende i byrådet.

Kandidaterne

Ved en urafstemning har Enhedslisten i Aarhus valgt de følgende som de øverste seks kandidater til efterårets valg til byrådet. Tallene angiver, hvor mange stemmer de hver især fik i uraftsemningen.

1. Laura Bryhl 158

2. Katrine Vinther Nielsen 140

3. Claus Thure Hastrup 105

4. Solveig Munk 104

5. Viggo Jonassen 96

6. Peter Iversen 72

Viggo Jonassen var blandt de håbefulde, der kæmpede om en topplacering på partiets kandidatliste.

Det blev for hans vedkommende kun til en femteplads, så der skal en nærmest usandsynlig fremgang til i Enhedslistens stemmetal, hvis Viggo Jonassen også efter 1. januar 2022 skal kunne kalde sig byrådsmedlem.

Viggo Jonasen må nøjes med at være opstillet som nummer fem på partilisten. Privatfoto

- Højrefløjen i partiet har været ivrig efter at få trynet mig. Jeg har kritiseret partiets budget-politik, og det er der nogen, der er sure over, lyder Viggo Jonassens kommentar til afstemningsresultatet.

Annonce

Klimakæmperen

Laura Bryhl, der studerer idéhistorie på Aarhus Universitet, er optaget ikke mindst af klimapolitik og ser det som en af partiets vigtigste opgaver at holde det øvrige byråd fast på målsætningen om, at Aarhus skal være CO2-neutral i 2030.

Hun understreger, at hun ikke føler, at hun tilhører en af de stridende fløje i partiets Aarhus-afdeling.

- Jeg orienterer mig ikke i forhold til de stridigheder. Vi er et parti med mange forskellige holdninger. Det er en styrke. Og jeg synes, at vores seks øverste kandidater meget godt afspejler de forskellige holdninger, der er i Enhedslisten, siger Laura Bryhl.

Hun var for ti år siden medlem af Børn- og Unge-byrådet i Aarhus, hvor en af hendes mærkesager var bedre og tidligere seksualundervisning i folkeskolen.

- Jeg har altid gerne villet blande mig og deltager i de demokratiske processer, der hvor jeg er. Lokalpolitik er spændende, fordi det er meget tæt på og meget konkret, siger Laura Bryhl, der udover klimapolitik også peger på kampen mod nedrivning af boliger i de såkaldte ghetto-områder og mod diskrimination af etniske minoriteter som noget af det, hun vil arbejde med som lokalpolitiker.

Annonce

Flertal ønsker samling

Katrine Vinther Nielsen blev valgt som en klar nummer to på kandidatlisten. Hun er lærer på Beder Skole og fagligt aktiv blandt andet som tillidsrepræsentant.

Katrine Vinther Nielsen er nummer to på listen. Hun er lærer og tillidsrepræsentant på Beder Skole. Privatfoto

- Jeg er meget beæret over, at medlemmerne har placeret mig så højt på listen. Jeg tror, at mange ser mig som repræsentant for vælgerne. Et stort flertal i partiet ønsker samling, hvor vi bruger hinandens ressourcer og erfaringer, siger Katrine Vinther Nielsen og fortsætter:

- Jeg tror, man skal passe på med at lægge for meget i de uenigheder, der har været. Vi deler den socialistiske ideologi og nu skal vi vise vælgerne, at Enhedslisten har ambitiøse visioner og konkrete forslag til forbedringer. Ideologien skal ud at leve, ud at sætte dagsordenen.

Annonce

Velfærd og klima

Særligt to områder fylder på Katrine Vinther Nielsens dagsorden: Velfærd og klima.

- Som lærer ved jeg, hvor vigtigt det er at have tilstrækkelige ressourcer til opgaven - og jeg ved også, hvad konsekvenserne er, når der ikke er ressourcer nok. Kampen for flere ressourcer til kernevelfærden til børn, ældre og handicappede er vigtig for mig, siger hun.

Med afstemningen har Enhedslisten lagt sig fast på, hvem der skal være partiets seks øverste kandidater på stemmesedlen. De resterende pladser på listen bliver det nu op til partiets fire afdelinger i Aarhus Kommune at sætte navne på.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er du klar til kaos på Oddervej? Bilisterne må regne med store forsinkelser - men mange kan faktisk helt undgå bilkøerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat

Når hjemløse har brug for at komme på fode igen: Her har vi fundet et himmerige

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Annonce