Annonce
Sport

Tæt på første EM-slutrunde i 66 år: Danmark møder to af de bedste i Europa

Adama Darboe er med landsholdet i Tjekkiet, når de tager hul på EM-kvalifikationen fredag. Arkivfoto: Kim Haugaard
Danmark skal op mod nogle af de bedste hold i Europa i forsøget på at kvalificere sig til EM. I de kommende dage spiller de to meget afgørende kampe for at nå den første slutrunde i 66 år.
Annonce

BASKETBALL: Adama Darboe har glemt hvad efterskolen hedder, men det var et sted i Horsens.

Her havde Danmarks Basketball Forbund for et par år siden samlet de bedste spillere i landet, der havde lysten og ikke mindst den rigtige alder til at spille på landsholdet. Fordi den plan, der blev fremlagt var fremsigtet.

Danmarks basketballlandshold lukkede praktisk talt for ti år siden. De stoppede med at spille kampe. Økonomien var dårlig og kvaliteten ikke god nok.

Men nu ville de prøve igen. Og målsætningen var EM-slutrunden i 2021. Det er måske nemt at forholde sig til nu, her knap et år før slutrunden. Men det var fjernt ude i fremtiden tilbage i 2017.

- Det var en lang og ambitiøs målsætning, og længere end man normalt har dem i sport. Men indtil nu har vi skabt resultaterne og jeg er bare glad for, at jeg i mellemtiden ikke er blevet for gammel til at være med, siger 33-årige Adama Darboe med et smil.

Han er point guard for både landsholdet og Bakken Bears.

EM-kvalifikation

EM afholdes i 2021 i Tyskland, Tjekkiet, Georgien og Italien. Danmark er i kvalifikations gruppe C.

Gruppe C

  • Belgien
  • Danmark
  • Litauen
  • Tjekkiet

Tjekkiet deltager i kvalifikationen på trods af, at de som værtsnation allerede er sikret adgang. Men da EM-seedningen tager udgangspunkt i kvalifikationen, er de med. De to bedst placerede hold plus Tjekkiet kvalificerer sig til EM.

Runde 1, fredag

  • Tjekkiet-Danmark
  • Belgien-Litauen

Runde 2, mandag

  • Danmark-Belgien
  • Litauen-Tjekkiet

De resterende runder spilles i november og februar 2021.

Danmarks kampe kan ses på Viaplay og TV3s kanaler.

Annonce

Må undvære profiler

Han og landsholdet begyndte med at spille en kvalifikation til selve EM-kvalifikationen. Det var før slutrunden overhovedet var tildelt en værtsnation.

Men i årene, der er gået, har Darboe og Danmark vundet og vundet. Og nu er de næsten i mål. De har i hvert fald nået selve EM-kvalifikationen.

Forude venter en gruppe med Litauen, Tjekkiet og Belgien. Det er gode basketlande, men Danmark kan trøste sig med, at kun ét hold skal sies fra.

- Det er nogle ekstremt gode hold, men vi ser frem til det og tror på vores chancer, siger Adama Darboe, der har en forventning om, at det er belgierne, Danmark skal holde bag sig.

- Litauen er et top-fem land i verden, der virkelig har mange kvalitetsspillere. Tjekkiet er mellem ti og 15 og har spillere både i NBA og EuroLeague, heldigvis må de undvære nogle af dem når vi skal møde dem. Og så er der Belgien, der nok er det svageste hold af de tre, trods alt.

Set i dét lys har danskerne nogle ekstremt vigtige kampe i de kommende dage. Fredag møder de Tjekkiet på udebane og mandag Belgien i Farum.

- Vi skal vinde vores hjemmekampe og så må vi se, hvad vi kan gøre på udebane. Sådan er det i de her gruppespil.

Tjekkerne er i en speciel situation, da de som én af fire værtsnationer allerede er kvalificeret til EM. Men de deltager i kvalifikationen fordi den danner grundlag for seedningen til EM. Reelt er det de to bedst placerede hold plus Tjekkiet, der kommer med til EM.

Danmark kan glæde sig over, at tjekkerne blandt andet må undvære Tomáš Satoranský fra Chicago Bulls i NBA samt Jan Veselý fra Fenerbahçe i EuroLeague, der tidligere har spillet i NBA. Til gengæld må danskerne også selv kigge langt efter dansk-amerikaneren Shavon Shields, der spiller for Baskonia i Spanien.

I stedet må spillere som Iffe Lundberg (Iberostar Tenerife, Spanien), Jonas Zohore (Rilski, Bulgarien), Jonathan Gilling (Afanion CB Almansa, Spanien), Kevin Larsen (Palenica, Spanien) samt Bakken Bears' Darko Jukic og Adama Darboe trækket læsset.

Danmark møder Tjekkiet fredag aften og Belgien på mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce