Annonce
Kultur

Efter to årtiers tavshed: Livstegn fra Aarhus-band

Sorten Muld satte i 2006 deres musikalske aktiviteter på pause. Nu er bandet ude med et nyt album, som de selv udgiver. - Vi har heldigvis fået meget god feedback fra folk. At folk er glade for pladen gør os meget taknemmelige, siger Martin Ottosen. Foto: Morten Rygaard
Sorten Muld er tilbage på den århusianske musikscene med et nyt anmelderrost album – det første i 19 år. Torsdag giver de to koncerter på Voxhall.

AARHUS: Sidst avisen talte med medlemmerne af Aarhus-trioen Sorten Muld, havde 2020 kun lige taget sine første spæde skridt, og corona var endnu noget, vi kun forbandt med Kina.

De havde lige søsat en indsamling på crowdfunding-platformen Kickstarter for at realisere drømmen om et nyt studiealbum - "Mark IV",  der skulle følge bandets seneste udgivelse fra 2002.

- Vi nåede målet med 75.000 kroner. Det gjorde forskellen, om vi kunne lave pladen eller ej. Det var også en cadeau til os, for det var jo ikke bare pengene, men også det, at der var nogen, som ville projektet. Det er vi meget taknemmelige over, fortæller sanger Ulla Bendixen.

Annonce

Sammen med Martin Ottosen og Henrik Munch dannede hun i 1995 Sorten Muld, hvor de forenede elektronisk musik og nordiske middelaldertekster.

I 2006 satte bandet de musikalske aktiviteter på pause efter i ti år at havde begejstret et trofast publikum.

Livet trængte sig på. Martin og Ulla havde sammen fået fire børn og tilværelsen som børnefamilie var svær at forene med musikerlivet.

Men med årene begyndte lysten til et fælles projekt igen at spire i Sorten Muld.

Crowdfunding-kampagnen blev startskuddet og samtidig en tilkendegivelse af, at de nok havde været 'gemt' men bestemt ikke glemt i mellemtiden.

Lige da indspilningen skulle til at gå i gang, brød corona ud og Danmark lukkede ned.

Bandmedlemmerne bor tæt på hinanden i og omkring Langå, og heldigvis har både Henrik og Martin hjemmestudier, hvor de kunne arbejde med pladen og invitere gæstemusikere ind i takt med genåbningen.

Har en tone med sig

Trioen har nydt at være sammen om musikken igen.

- Det har været rigtig godt. Vi har åbenbart en tone med os, for jeg synes ikke, at valgene har været så svære. Man kunne jo godt forestille sig, at man ville blive lidt rådvild, når der nu er gået 20 år siden sidst. For hvordan skal vi lyde i dag? Men det har ikke været svært. Nok fordi vi helt fra starten besluttede, at vi ville invitere et mellemøstligt islæt med, så det har været med til at farve udtrykket, forklarer Martin Ottosen.

Tilkendegivelser på crowdfunding-platformen Kickstarter var med til at skyde Sorten Mulds seneste udgivelse i gang små 20 år efter deres seneste udgivelse. Fra venstre Henrik Munch, Ulla Bendixen og Martin Ottosen. Foto: Morten Rygaard

Sorten Muld er kendt for en nordisk lyd, men de tre medlemmer havde længe flirtet med tanken om at tilføre musikken et andet islæt.

- Hvis du går langt nok tilbage, er der nærmest en fælles musikalsk arv, som rækker ud over grænser og kulturer. Mange sange har versioner af det samme tema, men afhængig af hvilket land eller egn du er i, kan der være forskellige udtryk, fortæller Ulla Bendixen.

Med på albummet medvirker blandt andet den århusiansk/tyrkiske oud-spiller Orhan Özgür Turan, mens bandet Aysay med dansk/kurdiske sangerinde Luna Ersahin i front opvarmer til koncerterne.

- Musikken kan være et sted, hvor man kan få kulturelle forskelle til at smelte sammen. De gamle danske instrumenter som drejelire og sækkepibe er i dag lige så fremmede for os en duduk (fløjte) eller en saz (strengeinstrument) kan være det, forklarer Martin Ottosen.

Annonce

Forventningspres og sommerfugle

Med 15 års radiotavshed kan nervøsiteten godt melde sig, når man barsler med en ny udgivelse. Men sommerfugle i maven vil der altid være forud for et nyt album, mener den erfarne trio, hvis medlemmer alle har rundet de 50.

- Selvfølgelig er der meget store forventninger til albummet, men selv om indspilningsperioden har været lang, så vi har haft rig lejlighed til at lave lakmusprøvet undervejs. Men derfor er det stadigvæk spændende, hvad siger omverdenen til det, siger Henrik Munch.

Martin Ottosen indskyder:

- Men det er ikke lige som den svære to’er. Da vi havde lavet "Mark II" og skulle i gang med "Mark III", var vi mere fanget i et forventningspres fra både pladeselskabet og os selv. Nu er der gået 19 år siden vores seneste udgivelse, så de fleste har alligevel afskrevet os, derfor har vi været frie til bare at lave det, vi selv syntes, var fedt, siger han og griner lunt.

- Man kan godt gå og slås med nogle forventninger i noget tid, men på et tidspunkt bliver man nødt til at slippe dem. Hvis ikke man kan få dem lagt væk, så må man jo lade være. Det, synes jeg godt, vi kunne. Måske også fordi vi bare var så sultne for at komme i gang. Så er det bare ærgerligt, hvis ikke andre kan lide det, griner Ulla Bendixen.

Annonce

Fem stjerner

Men de nye toner fra Sorten Muld er ikke kun faldet i bandets egen smag. Albummet "Mark IV" fik fem stjerner i Gaffa og har begejstret publikum til koncerterne i Odense og København.

Nu venter Voxhall torsdag, hvor bandet giver to koncerter - den ene er udsolgt.

Til koncerten spiller Sorten Muld hele den nye plade og kun et par numre fra deres bagkatalog.

- Vi ser det som en anledning til at begynde forfra. Da vi startede ud i 1996, synes vi jo selv, at vi var lidt et kultfænomen, siger Martin Ottosen med glimt i øjet.

- Vi var sådan lidt hemmelige, og folk blev fanget ind af stemningen. På de anmeldelser og kommentarer vi får, kan vi se, at det er dét, folk mærker igen. Her får man en ny Sorten Muld-experience, siger Martin og griner sammen med de to andre i bandet.

Sorten Muld er i gang med en mini-turné for at fejre udgivelsen af "Mark IV". Torsdag spiller de to koncerter på Voxhall. Der er fortsat billetter til den ene. Foto: Martin Lorentzen

Sorten Muld har et trofast publikum, som har været med siden 1990'erne. Men de oplever også, at der kommer nye lyttere til.

- Det er en god blanding af nye og gamle publikummer. Efter koncerten i Odense, mødte jeg blandt andet én, der skulle have signeret vores plade, som nærmest lige var født, da "Mark II" kom ud, men som alligevel kendte vores univers rigtig godt, fortæller Henrik Munch.

Generationerne mødes også på scenen, hvor Ulla og Martins fire børn medvirker på forskellige instrumenter. Sammen har de to piger og to drenge, hvor af tre af dem i forvejen er en del af det århusianske musikmiljø.

- Det er bare en gave, siger Ulla Bendixen, der til koncerterne er flankeret af begge sine døtre.

- Jeg føler mig nærmest som en Moder Jord, når jeg står der. Det er vidunderligt, siger hun smilende.

Ulla Bendixen på scenen til en Sorten Muld-koncert i Det Turkise Telt i 2019. Foto: Flemming Krogh

- Så man kan sige, at der både er et kulturelt møde mellem den nordiske tone og de mere anatolske klange, og et møde mellem generationer, som er i spil omkring vores musik. Til de to første koncerter har det givet rigtig god mening. Det, håber vi også, det kommer til i Aarhus, siger Martin Ottosen.

Annonce

Lyst til mere

Efter næsten to årtier uden nye Sorten Muld-udgivelser, har arbejdet med "Mark IV" sat svingninger i gang i medlemmernes musikalske landskab og givet lyst til mere.

- Jeg er helt klar og frisk på noget mere, siger Ulla Bendixen, der allerede har oprettet et faneblad på computeren til nye sange og samtidig er gået ned i tid for at give mere plads til musikken.

- Når man først får taget hul på den kreativitet og oplever, at vi når fra tanke til handling, så genererer det mere lyst og kreativitet, tilføjer hun.

Sorten Muld

Det århusianske band Sorten Muld brød midten af 1990'erne igennem med deres kombination af skandinavisk folkemusik og elektronisk musik.

Bandet blev grundlagt i 1995 af Ulla Bendixen, Martin Ottosen og Henrik Munch.

Sorten Muld har vundet to priser ved Danish Music Awards for deres album "Mark II" fra 1997. Blandt gruppens mest kendte sange er "Ravnen", "Venelite" og "Vølven".

Sorten Muld har udgivet tre albums og en EP. De har skrevet musik til musikforestillingen "Tragica 3.0" og danseforestillingen "...og hvem har du favnet i natten....". I 2002 udgav de konceptalbummet "Jord, Luft, Ild, Vand”.

13. maj 2021 udkom ”Mark IV – Lånt tid”, som er Sorten Mulds nye album.

Torsdag 10. juni spiller Sorten Muld to koncerter i Voxhall. Første koncert starter klokken 18 (med døråbning klokken 17.15), mens anden koncert starter klokken 21.15 (med døråbning klokken 20.30). Den sene koncert er udsolgt.

Med som support er Aysay.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Udsigt til folkefest: Sådan kommer du til EM-storskærm i Aarhus

Annonce