Annonce
Østjylland

Efter uforklarligt smitteudbrud på efterskole: - Følelsen af sikkerhed er væk

Det ser lidt tomt ud, men faktum er, at de fleste af eleverne på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole er vendt tilbage til undervisningen efter et smitteudbrud i påsken, der ramte 27 elever. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Trods en næsten lufttæt boble, et hav af interne forholdsregler og to ugentlige tests blev Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole i påsken ramt corona og sendte alle elever hjem. Nu er eleverne tilbage, men det er følelsen af sikkerhed ikke.

Vivild: Der blev reageret enormt hurtigt, da to elever på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole ud af det blå testede positive for corona ved en obligatorisk lyntest mandag morgen op til påske. De to elever blev omgående sat i isolation, mens alle andre elever blev sendt på deres respektive værelser for at afvente yderligere instruktioner.

De to coronapositive elever blev herefter fragtet til en privat udbyder af pcr-test, som inden for to timer bekræftede smitten. Herefter blev samtlige af de 177 efterskoleelever sendt hjem på tidlig påskeferie.

- Vi startede med to positive tests. Men efter eleverne var blevet sendt hjem til pcr-tests, steg antallet af smittede til 27. Den sidste testede positiv så sent som i søndags, siger efterskolens konstituerede forstander, Per-Olaf Schmidt.

Annonce

- Vi kan ikke gardere os

I dag er hovedparten af de 177 elever tilbage på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole – heraf én af de oprindeligt smittede på skolen. 26 elever er stadig i karantæne, men det forventes, at de vender tilbage drypvis i takt med, at deres respektive karantænetider udløber.

Ingen af de 27 smittede elever har haft alvorlige symptomer, fortæller Per-Olaf Schmidt

Men selvom alt synes godt, har noget alligevel ændret sig. For 27 elever bliver ikke smittet, uden det på en eller anden måde får konsekvenser. I Vivild består konsekvensen ifølge forstanderen af en erkendelse.

- Den her følelse af sikkerhed, som vi på efterskolerne følte, at vi havde fået gennem det her massive test-setup, er der ikke længere. Vi er nået frem til den erkendelse, at selvom vi lukker vores bobler til et absolut minimum, så kan vi ikke gardere os mod smitte, siger Per-Olaf Schmidt.


Vi er nået frem til den erkendelse, at selvom vi lukker vores bobler til et absolut minimum, så kan vi ikke gardere os mod smitte.

Per-Olaf Schmidt, konstitueret forstander


Har du mistet tiltroen til testsystemet?

- Nej, det har jeg ikke. Men jeg ser ikke længere lyntestene som et sikkerhedssystem. Jeg ser dem som en screeningsmulighed, der kan lade nogle alarmklokker ringe – men ikke stille en diagnose. Derfor skal vi potentielt hele tiden regne med, at der er nogle på efterskolen, der er smittede. Vi – og alle andre - er nødt til at erkende, at det er et vilkår, at vi ikke kan gardere os mod smitte eller smitteudbrud gennem lyntests.

Annonce

Tre åbninger i boblen

Erkendelsen kommer blandt andet, fordi Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskoles forstander endnu ikke har fundet en forklaring på, hvordan smitten kom derind i første omgang.

- Jeg er stadig helt blank på den del af spørgsmålet, siger Per-Olaf Schmidt.

Forstanderen fortæller, at der - så vidt han ved - kun har været tre eksempler på åbning af boblen på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole siden genåbningen af efterskolerne trådte i kraft 14. marts.

Den ene består i, at 11 af efterskolens elever har haft forladt boblen i forbindelse med et weekendbesøg hos deres familie. Men ingen af de 11 elever hører til blandt de 27 elever, der er blevet testet positive for corona i påsken.

Den anden mulighed er personalet, som udover at være på efterskolen, også tilbringer tid med deres respektive familier. Men heller intet personale er testet positiv.

Annonce

Særaftale med Brugsen

Den tredje mulighed er, at smitten skulle være kommet fra den lokale Dagli’Brugs i Vivild, hvor eleverne har handlet. Men heller ikke den forklaring, anser Per-Olaf Schmidt for sandsynlig.

- Når man, som det er tilfældet for Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole, udgør en stor del af lokalsamfundet i en lille by, så er man også nødt til at tage hensyn til hinanden. Derfor lavede vi allerede i forbindelse med vores genåbning 14. marts en aftale med brugsuddeleren, som gør, at vi ikke blander os for meget med de andre borgere i byen. Både af hensyn til dem og os, siger forstanderen og fortsætter:

- Aftalen betyder, at vores elever holder sig helt fra brugsen i den almindelige åbningstid. Til gengæld holder brugsen to dage om ugen åbent i tre kvarter efter almindelig åbningstid, hvor eleverne under opsyn af en lærer kan komme og handle det ind, de skal have. Og imens sørger vi for, at de spritter af efter alle kunstens regler.

Derfor er Per-Olaf Schmidt selv nået frem til en helt fjerde konklusion.

- Der har i efterskolekredse længe været fokus på problemet med falske positive lyntestsvar. Men nu er det jo også kommet frem, at man ser falske negative lyntestsvar. Og som jeg ser det, så er det nok dét, vi har været ramt af. For med det massive test-setup, vi har, ville udbruddet ellers ikke kunne have nået at vokse sig så stort, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce