Annonce
Horsens

Efter voldsepisoder på Lindvigsvej: Dansk Folkeparti foreslog flere forældrepålæg på byrådsmøde

Horsens Byskoles afdeling Lindvigsvej oplevede i syv måneder fra efteråret 2018 flere episoder med vold og trusler fra elever. På byrådsmødet mandag aften lagde Dansk Folkeparti op til at intensivere brugen af forældrepålægget, der skal indskærpe forældrenes ansvar, hvis barnets udvikling er i fare. Arkivfoto: Morten Pape
Det var en værdiladet diskussion, da byrådspartierne mandag aften drøftede, om registrering af voldelige elever og anvendelsen af forældrepålæg skulle øges i kommunen.

Horsens: Det hører ingen steder hjemme, at lærere og elever på Horsens Byskoles afdeling Lindvigsvej i syv måneder fra efteråret 2018 oplevede flere tilfælde af vold, vandalisme og verbale overgreb fra udadreagerende elever. Så vidt, så godt.

Trods enighed om at fordømme episoderne gav dét påbud, som skolen i april blev pålagt af Arbejdstilsynet, alligevel anledning til stor debat på byrådsmødet mandag aften.

Nærmere bestemt i hvilket omfang, forældre skal stilles til ansvar for deres børns adfærd i skoletiden, og om kommunen fremadrettet skal registrere elever i tilfælde af vold og trusler - med henblik på at intensivere brugen af forældrepålæg, som i sidste instans kan fratage børnebidraget.

En sag, der efter Dansk Folkepartis overbevisning "lå lige til højrebenet", som Michael Nedersø (DF) formulerede det.

Forslaget var egentligt blevet indstillet til byrådet af barselsgående Louise Lange (DF), men i hendes sted var det partikollegaen, der fremlagde sagen.

- I rapporten står der blandt andet, at der er ugentlige episoder med fysisk vold. Spark, slag, kast - for eksempel med sten mod ansatte, sagde Michael Nedersø og fortsatte ned af listen, der også tæller hærværk, spontane overfald og verbal vold.

Mens Dansk Folkeparti udtrykte, at episoderne på Lindvigsvej netop var et vidnesbyrd om manglende opdragelse fra de implicerede forældre, lød det andre steder fra byrådssalen, at de nødvendige foranstaltninger bliver taget i brug.

- Jeg synes også, det er uacceptabelt, at der har været de her sager, og jeg kan også godt forstå, man har lyst til at handle på dem. Men vi skal huske på, at folkeskolen skal kunne rumme alle børn. Vi kan ikke sende dem andre steder hen. Der er allerede blevet taget hånd om situationen, og der sker allerede en registrering på skolen, i arbejdsskadesystemet eller ved en indberetning, sagde Paw Amdisen (SF).

Annonce

Jeg synes også, det er uacceptabelt, at der har været de her sager, og jeg kan også godt forstå, man har lyst til at handle på dem. Men vi skal huske på, at folkeskolen skal kunne rumme alle børn. Vi kan ikke sende dem andre steder hen. Der er allerede blevet taget hånd om situationen, og der sker allerede en registrering på skolen, i arbejdsskadesystemet eller ved en indberetning.

Paw Amdisen, SF

Ikke juridisk rygdækning

Paw Amdisen argumenterede efterfølgende for, at det kan være svært at påvise forældrenes ansvar i konkrete sager, hvor det er børn med diagnoser, der har begået vold i skoleregi.

En betragtning, borgmester Peter Sørensen (S) blåstemplede, da han kort efter tog ordet.

- Vi taler om børn, der har nogle særlige udfordringer. Det kunne være diagnoser. Det øjeblik, hvor der er nogle børn, der har en udadreagerende adfærd af den ene eller den anden art, er det en faglig vurdering, hvad man kan og bør gøre, sagde borgmesteren.

Til gengæld havde borgmesteren indtroduceret sagen med en bemærkning om, at forslaget, som Dansk Folkeparti fremførte det på dagsordenen, ikke havde juridisk rygdækning.

- Registreringen har vi på plads. Når det kommer til at give forældrepålæg, så gælder det, at når der er problemer med et barn, er det først i det øjeblik, at forældrene ikke ønsker at samarbejde, at påbuddet kan gives. Derfor har vi i udvalget vurderet, at der ikke er lovmæssig praksis for det her, sagde formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S).

Forslaget om registrering af skadevoldere og intensivering af forældrepålæg blev nedstemt af et flertal bestående af alle partier med undtagelse af Dansk folkeparti, der stemte for.

Borgmesteren afrundede dog sagen med selv at stille et forslag om at øge fokus inden for den gældende praksis på området. Det fik opbakning fra hele byrådssalen - med undtagelse af Lisbeth Torfing (EL), der stemte imod og Paw Amdisen, som undlod at stemme.

Forældrepålæg

Anvendelsen af forældrepålæg forudsætter, at kommunen har oplysninger om, at barnet eller den unge har alvorlige adfærds- eller tilpasningsproblemer.

Derefter kan forældre eksempelvis blive pålagt at sørge for barnets fremmøde i skolen, deltage i konsultationer om barnets skolegang, deltage i forældreprogrammer eller deltage i møder med relevante myndigheder.

Lever forældrene ikke op til de aftaler, der bliver indgået med kommunen, kan kommunen skære i børnebidraget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce