Annonce
Debat

Efterlyser medmenneskelighed: Der var engang, hvor jeg var stolt af at være medlem af Socialdemokratiet

"Damaskus er sikkert område, sagde Flygtningenævnet, så man kan sagtens tage opholdstilladelsen fra et stort antal syrere. Men hvad er det, man sender dem til? Et Damaskus, der åbenbart ikke er sikkert alligevel, eftersom den danske ambassade er lukket", skriver Karin Rank Gottlieb. Arkivfoto: Bassam Khabieh/Reuters/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der var engang, Socialdemokratiet stadig holdt de værdier i hævd, som partiet blev grundlagt på; nemlig at beskytte de svage.

Der var engang en statsminister, som klart udtalte det synspunkt, at vi er forpligtede på at hjælpe dem, der må flygte fra krig og ufred i deres land - og så var der engang en nyvalgt formand for Socialdemokratiet i 2015, der sagde det samme.

Hun blev statsminister i 2019; men så skete der noget. Hun blev så besat af at holde på stemmer fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, at hun glemte, hvad Socialdemokratiet og hun selv stod for fire år før. Den regering, hun var leder for, ville stramme flygtningepolitikken endnu mere end den tidligere borgerlige regering, som blev så udskældt for strammerkage.

Annonce

Damaskus er sikkert område, sagde Flygtningenævnet, så man kan sagtens tage opholdstilladelsen fra et stort antal syrere.


Hvor er medmenneskelig-heden - eller bare anstændigheden? Ja, den er væk.


Men hvad er det, man sender dem til? Et Damaskus, der åbenbart ikke er sikkert alligevel, eftersom den danske ambassade er lukket. Er det ikke sikkert for ambassadepersonalet, er det nok heller ikke sikkert for syrere, der af den ene eller den anden årsag er flygtet fra Assads styre.

Et Damaskus, som kun ét andet land, som vi normalt ikke vil sammenligne os med, finder sikkert. Et Damaskus, som FN og andre sikkerhedsorganisationer advarer imod at sende flygtninge til.

Man vil sende nogle mennesker tilbage til Assads styre, hvor de har stor risiko for at blive anholdt, tortureret og dræbt, fordi de eller familiemedlemmer har unddraget sig værnepligt eller modarbejdet styret.

Plan B er så at sende dem til Rwanda. Der er lige så usikkert.

Hvor er medmenneskeligheden - eller bare anstændigheden? Ja, den er væk.

Der var engang, jeg var stolt af at være medlem af Socialdemokratiet. Det er jeg ikke mere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce