Annonce
Østjylland

Efterskole har praktisk arbejde på skemaet: De unge finder sig selv

Der var nok at se til for Rudehøj Efterskoles front-klasse, da de fredag hjalp til med at gøre Mission Afrika Genbrug klar til åbning. Her er Alberte Bruun Andersen (tv) i gang med at sortere tøj. Foto: Morten Pape
På Rudehøj Efterskole kan eleverne en gang om ugen øve sig i næstekærlighed. Fredag hjalp nogle af dem til med at gøre en genbrugsforretning klar til åbning.
Annonce

Odder: Har du brug for noget hjælp til stort eller småt, så vil vi gerne komme og hjælpe.

Sådan lyder beskeden fra Rudehøj Efterskoles såkaldte front-klasse, som en gang om ugen har faget "act". Faget handler om at udvise næstekærlighed for nogen ved at hjælpe dem uden at forvente noget til gengæld.

Det havde Mission Afrika Genbrug i Odder benyttet sig af fredag. Genbrugsforretningen skulle nå at blive klar til den store genåbning lørdag, og der passede act-holdets tilbud perfekt ind.

- Vi vil jo gerne være en meget lokal butik, og der passer det perfekt ind, at vi kan få hjælp af lokale skoleelever, og at de kan bruge os i deres fag. Og så hjælper de os til at kunne holde lukket så kort tid som muligt, sagde udviklingskonsulent i Mission Afrika Genbrug Benjamin Rousing, som har været projektleder på renoveringen af butikken.

Derfor var front-klassen allerede fra klokken otte om morgenen i fuld gang med at åbne papkasser, sortere tøj og folde duge, så det hele kunne stilles klar.

Det er vigtigere at lære at gøre noget godt for verden end at løse ligninger.

Alberte Bruun Andersen, 16-årig elev i Rudehøj Efterskoles front-klasse

Annonce

At være og gøre disciple

16-årige Alberte Bruun Andersen og Adam Ostersen var to af de elever, der hjalp til ved indflytningen. De går begge i front-klassen, som er en pendant til 10. klasse, men hvor de eneste traditionelle boglige fag er engelsk og matematik, som eleverne så heller ikke skal til afgangsprøver i.

- Jeg tænkte, at det ville være rart med et pusterum, inden man skal tre år på gymnasiet. Og da jeg så begyndte på forløbet, fandt jeg ud af, hvor fedt det bare er med den her slags klasse, sagde Alberte Bruun Andersen i et ledigt øjeblik.

For begge elever gælder det, at de har fået anbefalet klassen af et familiemedlem, som selv har gået der - og de har ikke fortrudt, at de også selv tog chancen.

- Det er en god mulighed, hvis man gerne vil have et år til at finde sig selv og finde Gud. Vi har et motto, der hedder "at være og gøre disciple", så det er det, det handler om, lød det fra Adam Ostersen.

Derfor hjalp de med glæde til med arbejdet.

- Og så bliver det jo også bare meget lettere, når man kommer et sted hen, hvor der er smil over hele linjen, som der er her, sagde Adam Ostersen.

Annonce

Klassen er ikke for alle

Men selvom eleverne får meget ud af det, kan et års nedprioritering af boglige fag ikke helt undgå at have effekt på det faglige niveau, og derfor anbefaler Rudehøj Efterskole heller ikke front-klassen til alle.

- Hvis man virkelig har brug for at forbedre sig fagligt, så skal man nok i vores anden 10. klasse i stedet for, siger viceforstander og underviser i front-klassen Merete Kristiansen.

Hun har været med til at få idéen til den kristne efterskoles koncept med front-klassen, og hun oplever som regel, at klassens elever udvikler sig meget gennem året - især efter den årlige udlandstur.

- Når eleverne skal ud og lave havearbejde en grå tirsdag i regnvejr, så kan det godt være en sur pligt. Men når de så har været i Afrika i de meget fattige kvarterer, får de et helt anderledes blik på praktisk arbejde herhjemme, fortæller Merete Kristiansen.

Kulminationen på de mange timers frivilligt arbejde er nemlig en tur til Sydafrika senere i februar. Her skal de 30 elever i front-klassen udøve næstekærligheden til nogen, der virkelig har alvorligt brug for den.

Selvom det er genbrugsvarer, skal de stadig se pæne ud for at blive solgt. Derfor gav Adam Ostersen (i midten) lige tingene en tur med kluden. Foto: Morten Pape
Ligesom de fleste andre genbrugsbutikker er aflagt tøj en af de varegrupper, som fylder allermest hos Mission Afrika Genbrug. Derfor gik meget af elevernes tid med at sortere det. Foto: Morten Pape
De mange act-elever fyldte genbrugsbutikken godt ud, så det var praktisk, at der også var plads til at ordne nogle af forberedelserne udendørs. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce