Annonce
Østjylland

Efterskolebrand sendte elever hjem: Nu skal de genhuses i pavilloner

Forstander Gorm Skovsgaard har travlt i disse dage, med at få et overblik over skaderne og med at få etableret midlertige bygninger, der kan erstatte den brandbeskadigede del af Rønde Efterskole. Foto: Flemming Krogh

Den voldsomme brand på Rønde Efterskole ødelagde en del af bygningerne. Skoleledelsen håber, at nogle midlertidige pavilloner snart kommer op ved skolen, så eleverne kan vende tilbage til efterskolelivet.

Annonce

RØNDE: Den markante, røde murstensbygning midt i Rønde har taget voldsom skade af branden fredag aften. Nu er ilden slukket, og der forestår et stort arbejde med at sikre bygningen mod frostskader og med at etablere midlertidige bygninger.

- Branden huserede i den del af bygningen, hvor vores fælles administration (kontoret som Rønde Efterskole deler med Rønde Højskole red.) ligger. Desuden er 10 elevværelser nedbrændt, hvor 22 af vores elever boede til dagligt. Vi har fået dannet os et overblik over skaderne, men det er vigtigt, at vi straks får sikret hovedbygningen, da der blev sprøjtet 250.000 liter vand ind i bygningen. Hvis temperaturen falder, kan det give alvorlige frostsprængninger i bygningen, lyder det fra forstander Gorm Skovsgaard, som også har travlt med at etablere genhusning til gruppen af elever, som boede i bygningen.

Taget er væk, og indvendigt er en stor del af den markante røde bygning, midt i Rønde, beskadiget efter branden. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Elever er snart tilbage

Gruppen af elever, som ikke længere har deres værelser til rådighed, kommer til at bo i nogle midlertidige pavilloner, som bliver opstillet på en parkeringsplads bag den nærliggende højskolebygningen. Hvornår det vil ske, er endnu ikke på plads. Indtil videre er alle eleverne på efterskolen sendt hjem.

- Jeg forventer, at pavillonerne står klar om en uges tid, så eleverne kan vende tilbage til efterskolen. Vi har kontakt til både forældre og elever, som har forståelse for situationen og som naturligvis er lettede over, der ikke har været personskade i forbindelse med branden, fortæller Gorm Skovsgaard, der har været forstander på Rønde Efterskole siden 1999, og som oplevede sin værste aften som forstander fredag aften.

- Klokken 20.05 gik alarmen på skolen, og jeg blev straks ringet op af en vagtlærer. Det tog mig under to minutter at nå frem til skolen. På det tidspunkt vidste jeg ikke, hvor slemt det stod til. Heldigvis var alle 53 elever, som opholdt sig på skolen, blevet evakueret og opholdt sig i hal 2. Det fik mit indre alarmberedskab ned fra en skala på 10 ud af ti til otte ud af ti, fortæller Gorm Skovsgaard.

En nærliggende parkeringsplads kommer formentligt snart til at indgå i en del af efterskoleelevernes dagligdag. Her vil nogle midlertidige pavilloner blive opstillet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Højskoleelever blev ikke berørt

At der ingen personskade var sket, er naturligvis det vigtigste. Men de materielle skader er omfattende, så det varer længe, før de beskadigede bygninger igen kan bruges. Derfor arbejder man på højtryk for at skabe midlertidige lokaler for efterskoleeleverne.

Højskoleeleverne blev også evakueret fredag aften, hvor man samlede såvel efterskole- som højskoleelever på Rønde Idrætscenter. Senere samme aften vendte højskoleeleverne tilbage til skolen. Efterskoleeleverne blev hentet af deres forældre i løbet af aftenen, og de er derfor på en ufrivillig, ekstra vinterferie i disse dage.

Årsagen til branden er uvis. Politiets teknikere arbejder fortsat på at opklare årsagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ansatte fortæller om et ældreområde ramt af frygt: Men direktør ser masser af åbenhed, tillid og godt samarbejde

Annonce