Annonce
Østjylland

Efterskolebrand sendte elever hjem: Nu skal de genhuses i pavilloner

Forstander Gorm Skovsgaard har travlt i disse dage, med at få et overblik over skaderne og med at få etableret midlertige bygninger, der kan erstatte den brandbeskadigede del af Rønde Efterskole. Foto: Flemming Krogh

Den voldsomme brand på Rønde Efterskole ødelagde en del af bygningerne. Skoleledelsen håber, at nogle midlertidige pavilloner snart kommer op ved skolen, så eleverne kan vende tilbage til efterskolelivet.

RØNDE: Den markante, røde murstensbygning midt i Rønde har taget voldsom skade af branden fredag aften. Nu er ilden slukket, og der forestår et stort arbejde med at sikre bygningen mod frostskader og med at etablere midlertidige bygninger.

- Branden huserede i den del af bygningen, hvor vores fælles administration (kontoret som Rønde Efterskole deler med Rønde Højskole red.) ligger. Desuden er 10 elevværelser nedbrændt, hvor 22 af vores elever boede til dagligt. Vi har fået dannet os et overblik over skaderne, men det er vigtigt, at vi straks får sikret hovedbygningen, da der blev sprøjtet 250.000 liter vand ind i bygningen. Hvis temperaturen falder, kan det give alvorlige frostsprængninger i bygningen, lyder det fra forstander Gorm Skovsgaard, som også har travlt med at etablere genhusning til gruppen af elever, som boede i bygningen.

Annonce
Taget er væk, og indvendigt er en stor del af den markante røde bygning, midt i Rønde, beskadiget efter branden. Foto: Flemming Krogh

Elever er snart tilbage

Gruppen af elever, som ikke længere har deres værelser til rådighed, kommer til at bo i nogle midlertidige pavilloner, som bliver opstillet på en parkeringsplads bag den nærliggende højskolebygningen. Hvornår det vil ske, er endnu ikke på plads. Indtil videre er alle eleverne på efterskolen sendt hjem.

- Jeg forventer, at pavillonerne står klar om en uges tid, så eleverne kan vende tilbage til efterskolen. Vi har kontakt til både forældre og elever, som har forståelse for situationen og som naturligvis er lettede over, der ikke har været personskade i forbindelse med branden, fortæller Gorm Skovsgaard, der har været forstander på Rønde Efterskole siden 1999, og som oplevede sin værste aften som forstander fredag aften.

- Klokken 20.05 gik alarmen på skolen, og jeg blev straks ringet op af en vagtlærer. Det tog mig under to minutter at nå frem til skolen. På det tidspunkt vidste jeg ikke, hvor slemt det stod til. Heldigvis var alle 53 elever, som opholdt sig på skolen, blevet evakueret og opholdt sig i hal 2. Det fik mit indre alarmberedskab ned fra en skala på 10 ud af ti til otte ud af ti, fortæller Gorm Skovsgaard.

En nærliggende parkeringsplads kommer formentligt snart til at indgå i en del af efterskoleelevernes dagligdag. Her vil nogle midlertidige pavilloner blive opstillet. Foto: Flemming Krogh

Højskoleelever blev ikke berørt

At der ingen personskade var sket, er naturligvis det vigtigste. Men de materielle skader er omfattende, så det varer længe, før de beskadigede bygninger igen kan bruges. Derfor arbejder man på højtryk for at skabe midlertidige lokaler for efterskoleeleverne.

Højskoleeleverne blev også evakueret fredag aften, hvor man samlede såvel efterskole- som højskoleelever på Rønde Idrætscenter. Senere samme aften vendte højskoleeleverne tilbage til skolen. Efterskoleeleverne blev hentet af deres forældre i løbet af aftenen, og de er derfor på en ufrivillig, ekstra vinterferie i disse dage.

Årsagen til branden er uvis. Politiets teknikere arbejder fortsat på at opklare årsagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffede

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

AGF

Efter aflysning i Superligaen: AGF besejrede AaB i træningskamp

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce