Annonce
Østjylland

Efterskoleelever fra Rønde er i en anden verden

23 elever fra Rønde Efterskole er i disse dage på en rejse i Kirgisistan i Centralasien. Rejsen er kulminationen på næsten et års arbejde og forberedelse.

23 elever fra Rønde Efterskole er i disse dage på en rejse i Kirgisistan i Centralasien. Rejsen er kulminationen på næsten et års arbejde og forberedelse.

Annonce

På Rønde Efterskolen har eleverne linjefaget »Global Iværksætter«, hvor eleverne laver fundraising til fordel for en NGO i Kirgisistan »Center for Protection of Children« (CPC).

Organisationen arbejder blandt migrantfamilier og gadebørn i hovedstaden Bisjkek, hvor de bl.a. har et børnehjem, to madudleveringssteder og arbejder på at få børn væk fra børnearbejde og i skole.

Efterskoleeleverne har siden august samlet over 100.000 kroner ind til organisationen ved blandt andet at arrangere cykelsponsorløb, bedsteforældrebanko og »Store Legedag« for byens børn.

De ni dage i Kirgisistan skal bruges på at besøge organisationen CPC, bo på børnehjemmet og lave aktiviteter med børnene, der bor der.

Derudover skal eleverne på familiebesøg hos migrantfamilier i to store slumområder, der ligger omkring hovedstaden og på »Night Work«, hvor de sammen med medarbejdere fra organisationen opsøger gadebørn om natten.

Samtidig med rejsen til Kirgisistan besøger en anden flok elever fra Rønde Efterskole Ladakh i Nordindien i et kulturudvekslingsprojekt.

Rønde Efterskole samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp om begge projekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce