Annonce
Østjylland

Efterskoler lokker unge

Der er ikke de store udsving i uddannelsesvalgene hos Odders unge. Dog er der en stigning af elever, der tager et 10. skoleår på efterskole, inden de fortsætter på en ungdomsuddannelse.

Odder: Års fokus på erhvervsuddannelser har ikke fået de unge fra Odder til at vælge markant anderledes end tidligere.

Kun en lille stigning er det blevet til erhvervsuddannelserne, der har fået 29 ansøgninger fra kommunens 9. og 10. klasses elever mod 26 sidste år.

Lidt tilbage er det også gået for Odder Gymnasium, hvor ansøgertallet fra kommunens egne elever er faldet fra 79 til 63.

Det er dog ikke en tilbagegang, der bekymrer rektor Lars Bluhme.

- Samlet set har vi fået 182 ansøgninger mod 187 på samme tid sidste år, og der endte vi med syv fulde klasser og 196 elever, siger rektoren.

Det er primært elever fra Beder, Malling og Mårslet, der krydser kommunegrænsen.

Annonce

Plads på campus

Den helt store højdespringer på listen over tilmeldinger fra skoler beliggende i kommunen, som Ungdommens Uddannelsesvejledning i Odder-Skanderborg har sendt ud, er efterskolerne.

120 9. klasses-elever fra Odder Kommune har nemlig valgt at tage et 10. skoleår på en efterskole. Sidste år var det tal 104.

For et par år siden oprettede Skanderborg-Odder Center for Uddannelse et campus ved siden af Odder Gymnasium.

Her er der i indeværende år to EUX-klasser, og det kommer der også til næste år, fortæller Else Krog, der er uddannelsesleder for EUX og EUD.

- Der er foreløbig 20 elever, der skal begynde på EUX efter sommerferien, men vi har plads til flere, siger hun og sender opfordringen videre til unge, der måske endnu ikke har valgt.

I alt fortsætter 95,9 pct af 9. klasses eleverne på en ungdomsuddannelse eller i 10. klasse.

Af dem har 20,9 pct. søgt en erhvervsuddannelse. Målet er, at 25 pct. skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce