Annonce
Østjylland

Ejendom: Her kan du købe et enkesæde

Der er masser af ornamenteringer rundt om vinduerne på det gamle enkesæde på Rosensgade 93, som er til salg. Foto: Lilienhoff
En eksklusiv villa, der minder om et palæ, er kommet i fri handel. Det er over 100 år gammelt og er med til at fortælle historien om Rathlousdal Gods.

Odder: Hvis man drømmer om et hus med 11 værelser i Odder, så er det ikke nybyggerkvarteret i Vestbyen, man skal søge i. Men inde midt i byen, diskret tilbagetrukket fra vejen, ligger en helt speciel gammel bygning, der er blevet sat til salg.

Huset ligger på Rosensgade 93, blandt lokale kendt under navnet Slippen. Den ende af Rosensgade var i 1800-tallet en del af godset Rathlousdal, og på den ene side af Slippen, ned mod Odder Å, blev der bygget små arbejderboliger. På den ene side af vejen ligger der en række mere eksklusive huse.

Huset på Rosensgade 93 bliver udbudt via mæglerfirmaet Lilienhoff, der sælger liebhaverboliger, og på deres hjemmeside www.lilienhoff.dk kan man læse en del om huset.

Den nu afdøde arkitekt og byrådsmedlem Eric Pettersson og hans familie boede i huset fra 1978 til 2006. Det er de efterfølgende ejere, Morten og Lise-Lotte Svenninggaard, som har sat boligen til salg. De har skofirmaet Shoebox A/S i Odder, hvor de sælger sko under brandet Lofina. Foruden en stor eksport har firmaet en butik i Aarhus.

Annonce

Køb et stykke historie

De fleste boliger, der er til salg, er parcelhuse eller lejligheder. Men lige nu kan interesserede købere investere i to ganske specielle historiske ejendomme i Odder Kommune.

For få uger siden blev et gammelt enkesæde, som hørte under godset Rathlousdal i Odder, udbudt af mæglerfirmaet Lilienhoff. Og det gamle mejeri i Saxild med tilhørende bestyrerbolig er på vej til at blive sat til salg.

Enkesædet i Odder er en gammel, velholdt liebhaverbolig, mens mejeriet har mange muligheder i sig, omend erhvervsdelen nok trænger til at blive frisket op.

Børnene er flyttet hjemmefra

- Det er et fantastisk hus, og vi har brugt mange penge på at renovere det. Men børnene er rejst hjemmefra, og vi rejser meget så vi skal have noget mindre. Vores firma kører glimrende, vi har over 300 kunder rundt omkring i verden, og vi bliver boende i kommunen, siger Morten Svenninggard.

Huset er en palælignende villa, der blev opført i 1878 som et enkesæde til Rathlousdal Gods. Der er værnet om de originale detaljer, og hvis man sætter pris på det, skal man betale 6,5 millioner kroner. Til gengæld sikrer man sig et hus på 303 kvadratmeter med en kælder på 178 kvadratmeter.

Grunden ligger mellem Rosensgade og boldbanen ved Sønderbakken, og inde i huset kommer man ind i en hall, der ifølge mæglerannoncen er "prydet af et smukt, originalt loftsmaleri med væsentlige kunstneriske kvaliteter."

Stadig originale træer

Foruden selve huset er der en udestue og terrasse, og for et par år siden blev der anlagt en parklignende have. Der er stadig træer, der stammer helt tilbage fra husets opførsel.

Eric Pettersson skrev i sin bog "Odder - en by i provinsen", om huset, at det hed Villa Bøgeskov og blev bygget som et enkesæde til Amalie von Buchvaldt.

Hun var en ældre søster til Christian Frederik Emil v. Holstein-Rathlou, der ejede Rathlousdal fra 1850 til 1919. Amalie von Buchvaldt, som blev kaldt tange Bugge, var blevet enke efter få års ægteskab og boede i Villa Bøgeskov i omkring 30 år, hvorefter hun flyttede til København.

I Marianne Ilkjærs bog "Arkitektur i Odder - En guide til perioden 1850-1990" kan man læse, at huset er en blanding af tidens historicisme og en schweizisk-nordisk inspiration i de smukt udskårne vindskeder. Arkitekten er ukendt, men kan muligvis være Carl Lange, da huset har flere fællestræk med huse tegnet af Lange for grevskabet Frijsenborg.

Der hører udestue og terrase til huset, som er blevet for stort til de nuværende ejere. Foto: Lilienhoff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce