Annonce
Aarhus

Ejer af p-anlæg i Dokk1: Det var sort uheld

Der var gang i parkeringsanlægget igen mandag. Foto: Flemming Krogh

Ejeren af p-anlægget under Dokk1, Realdania By og Byg beklager meget, at anlægget brød sammen fredag, så 600 bilister ikke kunne få deres biler ud af p-kælderen.

AARHUS: - Det var virkelig sort uheld den dag. Det er vi de første til at beklage, lyder det fra vicedirektør Peter Kjølby fra Realdania By og Byg, der ejer parkeringsanlægget under Dokk1.

Som beskrevet i avisen lørdag og søndag brød parkeringsanlægget ned fredag ved 16-tiden, så omkring 600 biler blev fanget i parkeringskælderen. Først tæt på midnat var problemet ved at blive løst. Hundredvis af bilister fik taxaboner til turen hjem og tilbage dagen efter for at hente deres bil.

- Vi gjorde alt hvad vi kunne med at refundere og betale taxaer. Men vi kan ikke kompensere folks tid, siger Peter Kjølby.

Nedbruddet skete på det værst tænkelige tidspunkt, da flere hundrede bilister, hvoraf mange kom langvejs fra, skulle hjem efter at have overværet de hurtige kapsejladsskibe runde Aarhus i Volvo Ocean Race. Parkeringsanlægget måtte nulstilles for at genstarte, men dermed røg hukommelsen på de parkerede biler, så derefter skulle bilerne hentes op manuelt med en bil i minuttet.

- Jeg kan kun beklage på det dybeste. Der er ikke noget, vi hellere vil have end en problemfri parkering. Nu har vi bedt vores operatør Securitas og leverandør, det tyske firma Lödige, om at finde ud af præcist, hvad der skete og hvorfor. På den måde får vi et fornuftigt grundlag at handle ud fra, men foreløbig tyder det på en række af uheldige tekniske omstændigheder, forklarer Peter Kjølby.

Hvordan vil I sikre jer, at det ikke gentager sig?

- Det bedste vi kan gøre er at have en problemfri drift. Det kommer vi til at bruge en del tid på at sikre, så snart evalueringen er klar. Jeg kan kun sige, at vi har en "oppe-tid" på 99 procent, og jeg tror og håber, at kunderne kommer igen. For vores bedste argument er, at anlægget virker, siger vicedirektøren.

Det gjorde det mandag over middag, hvor avisen tjekkede det. Her var der en stilfærdigt kørsel ind og ud af båsene med bilelevatorerne.

- Nej, nedbruddet har ikke ikke skræmt os. Vi har brugt det før og gør det gerne igen, når det passer os. Og se, det er da den rigtige bil, der er kommet op, siger Carsten Christiansen fra Egå.

Ved siden af er en familie på fem ved at hente deres bil:

- Vi har brugt det mange gange og det fungerer upåklageligt. Vi er rigtigt glade for parkeringsanlægget, siger Magnus og Malissa Thomsen fra Egå, der ikke havde hørt, at anlægget har været nede.

Mon nogle biler bevidst fravælger Dokk1 på grund af risikoen for nedbrud, spurgte vi på det nærliggende Fredens Torv:

- Nej, jeg holder her, fordi det er tættere på midtbyen og Strøget. Jeg har parkeret i Dokk1 før og vil nok også gøre det igen, når jeg skal i Dokk1. Men det er noget bøvl med vejadgangen til Dokk1, svarer Christian Krabbe, Aarhus.

En midaldrende mand, der har så travlt, at vi ikke får hans navn, svarer kortfattet:

- Jeg har aldrig parkeret i Dokk1. For sæt nu det går i stykker.

Vicedirektør Peter Kjølby fra Realdania ved godt, at der nu skal arbejdes med at genskabe tilliden til Europas største og mest avancerede fuldautomatiske p-anlæg.

- Det bliver meget svært, men det er den stabile drift, der er det eneste, der tæller.

Fredag aften trådte fire ledende medarbejdere og seks andre fra Kultur og Borgerservice samt byrådsmedlem Marc Perera Christensen, hvis bil også var strandet, akut til for at hjælpe og guide de strandede bilister, hente burgere, kaffe og stå for sms-tjeneste og uddele taxaboner.

- Man kunne godt forvente, at operatøren Securitas havde haft et bedre beredskab og kunne sætte flere folk ind i sådan en situation og informere bedre på infoskærme, mener Marc Perera Christensen.

Ifølge pressechef i Kultur og Borgerservice, Michael Jaap, ramte nedbruddet folk i alle situationer: Forældre, der skulle hjem til børn, folk med hjertemedicin eller iltapparater i den strandede bil og tilskuere, der skulle nå en færge til Sjælland eller køre helt til Tyskland.

Der arbejdes nu på snart at afholde et møde, hvor Realdania, Securitas, Lödige og Aarhus Kommune kan sidde om det samme bord og evaluere på situationen.

Familien fra Egå: Magnus og Malissa Thomsen med børnene Erik, Liv og Eva havde ikke hørt om nedbruddet i p-kælderen, da de mandag parkerede i Dokk1, som de er fuldt tilfredse med. Foto: Flemming Krogh
- Jo, det har jeg hørt, men der er ikke så langt hjem, hvis det sker igen, sagde Carsten Christiansen, Egå. Foto: Flemming Krogh
Tobias Bilde fra Herning havde ikke hørt om fredagens nedbrud.- Uha. Bare jeg kan få bilen op igen, for jeg skal med færgen til Samsø kl. 19.30. Foto: Flemming Krogh
Christian Krabbe foretrækker Fredens Torv, når han skal på Strøget. - Men jeg kan også godt finde på at parkere i Dokk1. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce