Annonce
Aarhus

Ejere står fast: Unge skal pille genbrugsstation på Aarhus Ø ned

Lad tingene cirkulere blandt beboerne i stedet for at de flyder på gaden, er filosofien bag den selvbestaltede  genbrugsstation på Aarhus Ø. Men selv om grundejerne har sympati for tanken, skal stationen ned. Straks. Privatfoto
Den går ikke! Ejerne af grund på Aarhus Ø vil have genbrugsstation jævnet med jorden. "Jamen, den var en kæmpe succes," siger ophavsmændene.
Annonce

Aarhus: Det flyder jo med storskrald her.  Hvorfor ikke bygge en lille genbrugsstation og sørge for, at storskraldet bliver genanvendt? På den måde får vi ryddet op i gaden og gør samtidig nogle mennesker glade.

Sådan tænkte den 23-årige kaospilot Anton Nielsen Bjerg, der bor i Thit Jensens Gade på Aarhus Ø.

I stedet for at søge ejere og kommune om tilladelse til at bygge stationen gik han med gode venners hjælp uden videre i gang.

- Genbrugsstationen er tænkt som en midlertidig foranstaltning, som kun skal være der nogle måneder, indtil der kommer styr på affaldet, forklarer han og fortsætter:

- Der ville gå en rum tid, inden jeg fik en sådan tilladelse, og imens ville affaldet vedblive at flyde her i gaden. De unge mennesker, der bor her i området, får ikke ringet til storskrald i tide. Resultatet er, at det stort set konstant flyder med skrald og storskrald i gaden.

Annonce

- Det skal pilles ned!

Anton Nielsen Bjerg tog i den gode sags tjeneste chancen og gik i gang med at bygge genbrugsstationen sidst i juni.

- Allerede mens vi var i gang med at male den færdigt, begyndte de første beboere at komme ned med alt fra tallerkener, tekander og malerier til borde, stole og sofaer, fortæller Anton Nielsen Bjerg.

Men ak, allerede samme dag kom viceværterne og forlangte hele herligheden pillet ned. Straks.

- Vi fik heldigvis snakket os frem til, at jeg kunne ringe til driftschefen og diskutere situationen med ham. Han var umiddelbart positivt stemt overfor idéen og gik med til at tage sagen videre til ejeren, TopDanmark, for at drøfte, om vi kunne få tilladelse til at lade stationen blive.

Der fulgte et par argumenter med.

Mens håbet endnu var lysegrønt blandt de fire initiativtagere. Fra venstre er det Cecillie Skytte Sears, Ýmir Gíslason, Anton Nielsen Bjerg og Anders Bévort Christensen. Privatfoto

- Vi ved, at en sådan genbrugsstation kræver vedligeholdelse, oprydning, udsortering, storskralds-bestillinger og rengøring flere gange om ugen, og vi har derfor fået samlet et lille hold af frivillige, som er villige til at gøre det hele.

Men Newsec, der driver ejendommen, kunne kort tid efter komme med en nedslående besked til de unge.


Allerede mens vi var i gang med at male færdigt, begyndte de første beboere at komme ned med alt fra tallerkener, tekander og malerier til borde, stole og sofaer.

Anton Nielsen Bjerg, initiativtager til selvbestaltet affaldsstation.


- Det bliver et NEJ TAK fra Top Danmark, står der. Med tilføjelsen: Vi  har dårlige erfaringer med lignende initiativer fra beboere i andre ejendomme.

Station skal være pillet ned inden onsdag 8. juli, lød ordren.

Annonce

- Lad stationen stå!

- Jamen, jeg ved da godt, at jeg skulle have søgt tilladelse. Men sagen er, at beboerne herude elsker genbrugsstationen.  På under to døgn har 230 beboere liket et opslag om genbrugsstationen og 28 beboere har kommenteret med hver deres årsager og forklaringer på, hvorfor de mener, at genbrugsstationen er vigtig for vores lokalområde.

De unge initiativtagere nærmest trygler ejeren om at lade genbrugsstationen stå.

- Det er i hvert fald en pænere løsning end at have storskrald stående over det hele, siger  Anton Nielsen Bjerg.


Jeg synes, det er en sympatisk tanke, men man kan jo ikke bare bygge sådan en station uden tilladelse.

Jan Peder Svendsen, driftschef, Building Perfermance Management


Han mener, at de unges genbrugsstation samler storskraldet.

- Og den er altså kun tænkt som en midlertidig "lappeløsning", indtil der kommer en mere permanent løsning på skrald- og ressourceproblemerne herude.

Men nej, ejerne er ikke til at hverken hugge eller stikke i.

Annonce

- Sympatisk tanke

- Jeg synes, det er en sympatisk tanke med genbrugsstationen, men man kan jo ikke bare bygge sådan en station uden tilladelse, siger Jan Peder Svendsen, driftschef i Building Perfermance Management, som driver bygningen for ejeren, TopDanmark.

- Hvis vi gav tilladelse til stationen, ville kommunen jo straks henvende sig og forlange stationen revet ned, fordi der ikke er givet byggetilladelse til den, siger Jan Peder Svendsen.

Anton Nielsen Bjerg erkender, at han må i gang med at pille stationen ned.

Du begyndte at bygge uden tilladelse. Har du været naiv?

- Det synes jeg ikke. Engang imellem må man bare få tingene til at ske, hvis man kan se, at de er til alles bedste. Til gengæld må man så også være forberedt på nu og da at rende panden mod en mur, siger Anton Nielsen Bjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Transplantationsrekord i Skejby trods covid: - Det er risikoen værd

Annonce