Annonce
Indland

Ekspert: Få vaccine mod mæslinger inden udlandsrejse

James Akena/Reuters
Efter udbrud af mæslinger advarer vaccinationsekspert mod at tage på udlandsferie uden at være vaccineret.

Hvis man skal på ferie til udlandet, er det vigtigt at være vaccineret mod mæslinger, inden man tager afsted.

Det siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder for afdelingen for vaccineforebyggelige sygdomme hos Statens Serum Institut, til Jyllands-Posten.

Advarslen kommer, efter at der i år har været store udbrud af mæslinger i Europa.

Eksempelvis blev syv danskere smittet efter en ferie på skisportsstedet Val Thorens i Frankrig.

- Rådet er klart: Hvis man er over 15 måneder gammel og ikke er vaccineret mod mæslinger, så skal man blive det, inden man rejser ud – både til Europa og resten af verden, siger han ifølge avisen.

I Europa er mange især blevet smittet i landene Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien.

Udenfor Europa er Thailand på listen over de fem lande med flest tilfælde af mæslinger inden for de seneste 12 måneder.

Selv om mange danskere har fået vaccinen, er der stadig 10 procent af en årgang, som ikke er beskyttet mod sygdommen.

Mæslinger er en alvorlig børnesygdom, da den har en høj risiko for at medføre komplikationer som eksempelvis lungebetændelse, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- I sjældnere tilfælde kan den også medføre alvorlig sygdom såsom hjernehindebetændelse, og komplikationerne kan i sidste ende koste patienten livet, siger han.

- Så det er slet ikke en sygdom, man har lyst til at få, når man er på ferie. Sygdommen er meget, meget smitsom. Så hvis man bliver smittet i udlandet og kommer hjem, så er der også risiko for at smitte andre i Danmark, som ikke er immune, siger han.

Alle voksne danskere, som ikke er beskyttet mod sygdommen, kan gå til egen læge og blive vaccineret gratis.

Har man haft sygdommen som barn, er det ikke nødvendigt.

Som en del af vaccinationsprogrammet i Danmark tilbydes børn under 15 måneder vaccinen.

Det er også muligt allerede at lade sit barn vaccinere mod mæslinger, når det blot er 12 måneder gammelt uden beregning. Og det er et tilbud, som forældre bør tage, mener Palle Valentiner-Branth.

- Især hvis man skal til et område, hvor der aktuelt er udbrud af mæslinger, siger han.

I 2018 blev knap 83.000 europæere smittet med mæslinger. Sygdommen kostede 72 børn og voksne livet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skanderborg-fløj præsenteret i Aalborg

Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce