Annonce
Kultur

Ekspert forud for store begivenheder: Ikke muligt at gennemføre arrangementer i maj og juni

I maj og juni venter nogle store arrangementer i Aarhus. Professor i virologi og immunologi tror ikke på de kan afvikles. Fotos: Henning Bagger/Scanpix, Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix og Kim Haugaard
En række store arrangementer hænger i en tynd tråd, vurderer professor i virologi og immunologi. Han vurderer, at det er usandsynligt, at der kan afvikles store arrangementer de næste par måneder.

AARHUS: Corona-epidemien har allerede nu haft konsekvenser for en lang række store arrangementer, festivaler og begivenheder i Aarhus og Østjylland. Der bliver således hverken Classic Race Aarhus eller Spot Festival i 2020, der ligesom den årlige folkefest i forbindelse med Kristi himmelfartsferiens kræmmermarked er aflyste.

Adskillige andre store arrangementer er flyttet til senere på året, mens mange andre er tvivlsomme. Mens Aarhus Festuge og Smukfest stadig har tre-fire måneder at løbe på, venter der et par store begivenheder lige om hjørnet - nemlig Northside 2020 4.-6. juni og dronning Margrethes sommertogt til Aarhus, hvori indgår fejringen af majestætens 80 års fødselsdag 5. og 6. juni.

Men er der overhovedet forsvarligt at gennemføre så store arrangementer med adskillige tusinde mennesker i en tid, hvor der er stor usikkerhed om, hvornår det igen bliver tilladt at samles i større flok?

Arrangementer i maj og juni hænger formentlig i en tynd tråd, mener professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan.

- Baseret på den allerbedste viden, vi har lige nu, bliver det ikke muligt at gennemføre store arrangementer i de måneder, vurderer han.

Det er usandsynligt, at der kan afvikles store arrangementer de næste par måneder, vurderer professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan. Foto: Aarhus Universitet

Meget usandsynligt

Jo længere frem i 2020 vi kommer, jo sværere er det af forudsige, hvordan situationen er.

- Men situationen skal ændre sig meget, hvis det skal kunne lade sig gøre at afvikle store arrangementer i de måneder, vurderer Søren Riis Paludan.

For arrangementer og begivenheder, der ligger i maj og første halvdel af juni, vurderer han, at det er meget usandsynligt, at de kan gennemføres.

- Når vi når hen i slutningen af juni, ser det endnu ikke helt så slemt ud, men jeg mener stadig, at det også er usandsynligt, at store arrangementer kan afvikles der.

Annonce

Situationen udvikler sig hele tiden

Alt afhænger naturligvis af mængden af mennesker, der er samlet. Jo større arrangement, jo sværere bliver det at afvikle.

På nuværende tidspunkt har Søren Riis Paludan ikke noget bud på, hvor store forsamlinger skal være, før de får problemer med at kunne afvikles.

- Heller ikke hvor langt frem i tiden, det vil være et problem. Det er forbundet med for stor usikkerhed, eftersom situationen hele tiden udvikler sig.

Han forudser desuden, at arrangementer, der er afhængige af udenlandske navne er ekstra usikre. Han har allerede selv oplevet, at der er indløbet afbud fra udlandet til forskerkonferencer, han selv skal deltage i. Blandt andet ser det ud til, at USA bliver ramt både hårdere og senere af corona-epidemien end Danmark.

Dronningefejringer trækker store menneskemængder, men det bliver næppe muligt i begyndelsen af juni. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Annonce

Skal dronningen fejres i Aarhus?

Mens Northside har været meget tavse omkring forventninger til festivalen set i lyset af nedlukningen af Danmark på grund af corona-epidemien, var beskeden hos Aarhus Kommune torsdag, at man arbejder ud fra en plan om, at fejringen af dronningen kan gennemføres.

Beskeden var dog samtidig, at Aarhus Kommune er opmærksom på hele situationen omkring nedlukningen af Danmark.

Fredag lød beskeden fra pressechef i Borgmesterens Afdeling, Niels Buch Johannsen, at Aarhus Kommune kommer med en melding om festen tirsdag.

Northside er planlagt til at finde sted 4.-6. juni. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Annonce

Tavse Northside

Derimod er Northside ikke vendt tilbage med et svar, trods henvendelser til festivalen.

Tidligere har festivalen over for Århus Stiftstidende meldt ud, at den ikke havde nogen kommentar til afviklingen af festivalen og henviste til sin Facebook-side. Her har meddelelserne dog været særdeles sparsomme.

17. marts lød det i en opdatering:

"Vi fortsætter som normalt planlægningen af Northside," og at man "følger udviklingen nøje og er i løbende dialog med de relevante myndigheder."

En uge efter den opdatering var Northside på banen igen. Denne gang med et råd om at følge myndighedernes opfordring om at holde afstand.

Siden har Northside været tavse.

Regeringen har netop besluttet at forlænge kompensationsordningen til arrangører frem til 9. juni. Ordningen gælder for arrangementer med over 1.000 deltagere og forlængelsen af ordningen betyder, at Northside nu har mulighed for at søge om kompensation, hvis man aflyser.

Det bliver svært at holde afstand når tusindvis af løbere fylder gaderne i Aarhus. 14. juni er det planen, at Aarhus City Halvmarathon skal løbes. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

Verdensbilleder og halvmaraton

Udover Northside og dronningefejringen venter der to større arrangementer i Aarhus i maj og juni.

Allerede 29.-30. maj er der Verdensbilleder. Direktøren for Aarhus City Forening, Claus Bech, har tidligere meldt ud, at det bliver et reduceret arrangement.

- Verdensbilleder bliver i år uden store koncerter og forsamlinger, sagde direktøren tidligere til Århus Stiftstidende.

Om der overhovedet bliver noget Verdensbilleder i Aarhus City i år, bliver der taget stilling til umiddelbart efter påske.

14. juni - og altså inden for den periode, hvor Søren Riis Paludan finder det meget usandsynligt, at der kan afholdes større arrangementer - er det planen, at Aarhus City Halvmarathon skal afvikles. Bestyrelsesformand i Aarhus Motion, Carsten Brandt har tidligere meldt ud, at eventuelle udsættelser eller aflysninger bliver meldt ud på Aarhus Motions hjemmeside.

Ifølge aarhusmotion.dk er løbet hverken aflyst eller flyttet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

I populære skuespilleres fodspor: Kaffe, krig, kunst, krimi, noget på krogen og en vandretur i klitterne

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce