Annonce
Indland

Ekspert: Ghettoplan får ingen succes uden tillid

Regeringens nye ghettoplan får kun succes, hvis det lykkes politiet at skabe tillid i nærmiljøet, siger en ekspert.

Kriminaliteten i halvdelen af landets ghettoer skal ned på landsgennemsnittet, og trygheden skal tilbage. Sådan lyder hovedmålet i en ny ghettoindsats på 100 millioner kr., som regeringen og Rigspolitiet har udarbejdet, og ifølge en ekspert på området er en del af rationalet i planen hentet fra begrebet »community policing«.

- Kernen i »community policing« er, at politiet skaber tillid til de instanser og det flertal af beboere i nærmiljøet, der ønsker at modvirke kriminalitet. Forskning i boligsocialindsatser og kriminalpræventivt arbejde peger på, at det kan have en positiv effekt, så man kan håbe, at det er den vej, det går, siger John Andersen, professor i Plan, By & Proces på Roskilde Universitet, til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er desuden afgørende, at politiet ikke tyer til den »lidt firkantede lov-og-orden-retorik«, mener John Andersen.

Annonce

- Det er vigtigt for indsatsens resultat, at man ikke stempler de belastede områder endnu mere, end de i forvejen er. Man kan jo stille spørgsmålstegn ved, hvor galt det egentlig står til i områderne, når vi tager højde for, at der bor en stor koncentration af fattige og lavtuddannede, siger han og uddyber:

- Om det er realistisk, at kriminaliteten i halvdelen af landets ghettoer skal ned på landsgennemsnittet, kommer an på, hvordan man måler gennemsnittet. Man skal huske, at de belastede områder er defineret ved lavindkomstgrupper og lavere uddannelser, og generelt i samfundet er der en sammenhæng mellem social status og kriminalitet. Det er en vigtig nuance at have med, når man skal vurdere, om kriminaliteten er værre i disse områder end i resten af landet, tilføjer John Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce