Annonce
Danmark

Ekspert: Kønnenes kamp kører af sporet på nettet

Tv-værten Jes Dorph-Petersen blev i denne uge centrum for en hadefuld MeToo-debat på Twitter og Facebook. Her tilsidesætter man nemlig alle regler for god debatkultur, mener eksperter.  Foto: Asger Ladefoged/ Ritzau Scanpix
Fyringen af Jes Dorph har i ugens løb udviklet sig til en hadefuld krig mellem to fløje i MeToo-debatten. Det er en diskussion mellem to parter, der ikke prøver at forstå hinanden. Tværtimod. Det foregår nemlig på internettet, og her gælder god debatkultur ikke: Det er en ondskabsfuld debat, siger ekspert.

Debat: Kvinder, der fælder mænd med anonyme anklager om 20 år gammel sexchikane, "burde prøve at blive ægte voldtaget”. Mænd, som afsløres i at have krænket kvinder i chatbeskeder, sammenlignes med bestialske mordere.

Tonen i MeToo-debatten har været længe været betændt på sociale medier som Facebook. Men efter at tv-vært Jes Dorph-Petersen og TV2 har indledt offentlig mediekrig over en krænkelsessag, er fronterne trukket så hårdt op, at eksperter frygter, at vi er på vej mod amerikanske tilstande.


Annonce

I den slags grupper er der en tendens til, at man hidser hinanden op til at blive intolerante over for dem, der har en anden holdning

Jesper Tække, lektor, Aarhus Universitet


Det siger Jesper Tække, der er forsker og lektor på Institut for Kommunikation, Kultur og Medievidenskab på Aarhus Universitet. Ifølge ham koges sexismedebattens mange indfaldsvinkler, problemstillinger og kompleksiteter ofte ned til en "tosidig, polariseret og ondskabsfuld debat”.

- Det handler ikke om at blive klogere på sagen og dens omstændigheder ved at lytte til modparten. Det handler om at vinde ved at intimidere modparten og frem for alt at vinde identitet blandt ligesindede, siger han.

Sådan debatterer de på nettet

Fra Facebookgruppen "Alle os der støtter Jes Dorph og Jens Gaardbo":

Connie:Sikke en fed bevægelse hende Linde har fået sat i bevægelse… Har dyb foragt for deres egoistiske og selvfede facon. I min optik er de til grin.

Jimmy:Kællinger. Det skal nok komme frem, hvem de er, de idioter.

Helle:De sidder og hyler og hælder vand ud af ørerne og tør da ikke stå frem. De skulle stenes.

Fra en Twitter-debat om historien i Avisen Danmark søndag den 10, januar om en 24-årig mand, der som 19-årig deltog i nedsættende, sexistiske jokes om kvinder på nettet. Han føler, at han stadig bliver straffet for den dumhed, og han har forsøgt selvmord:

Rulle: Hvad er det for en ‘straf’, du taler om? At ofrene er stået frem i ‘Partiernes skjulte overgreb’? Så hvis Peter Madsen forsøger at hænge sig i et håndklæde, er det Kim Wall, der skal skamme sig - er det sådan, jeg skal forstå det?

Karmus: Hvorfor er det ofrenes skyld, at han er et pikhoved med en pubertær sexistisk kvindeundertrykkende tankestrøm? Han kan sgu da bare mande sig op og gå til psykolog inden depression driver ham ud i så kedelig en afmagtshandling. Mænds selvhad bliver aldrig nogensinde kvinders ansvar.

Tomas: Du er et røvhul.

Årsagen er, at man på Facebook og Twitter klumper sammen med mennesker, der har de samme værdier og holdning, som man selv har. Eksempelvis har tæt på 45.000 mennesker meldt sig ind i en støttegruppe for Jes Dorph og Jens Gaardbo på Facebook. Og på samme måde har modparten etableret et tæskehold, som også slår under bæltestedet

- I den slags grupper er der en tendens til, at man hidser hinanden op til at blive intolerante over for dem, der har en anden holdning, siger Jesper Tække og tegner et billede af, at man ”umenneskeliggør modparten og ser dem som fjender".

Debat baseret på sladder

Ifølge Camilla Møhring Meerstorff - som også er lektor på Aarhus Universitet og har forsket i mediedækningen af #MeToo - er konsekvensen, at mange danskere får et forvrænget billede af, hvad feminisme og MeToo-bevægelsen går ud på.


Mange danskere mener, at MeToo-bevægelsen er gået for vidt. Men hvis du spørger de samme mennesker, om de går ind for ligestilling, så svarer de ja

Camilla Møhring Meerstorff, lektor, Aarhus Universitet


- En nylig undersøgelse viste, at bortset fra Nigeria er Danmark det land i verden, hvor færrest vedkender sig at være feminister. Mange danskere mener, at MeToo-bevægelsen er gået for vidt. Men hvis du spørger de samme mennesker, om de går ind for ligestilling, så svarer de ofte ja, siger Camilla Møhring Meerstorff.

Problemet er, mener hun, at vi baserer hele debatten på personsager, der har karakter af sladder. Tastaturkrigere tilsviner hinanden online på baggrund af sexchikane, som hverken de, journalisterne eller forskerne ved om har fundet sted eller ej.

- Alle taber. På den ene side er det ærgerligt for Jes Dorph, at han har mistet sit job. På den anden side er det synd for de kvinder, der har oplevet det her - og som jo er blevet opfordret af deres ledelse til at fortælle om deres oplevelser, siger hun og fortsætter:

- I stedet for at tale om de strukturerer - for eksempel den dårlige ledelse - der har muliggjort grænseoverskridende adfærd på arbejdspladserne, så mundhugges vi om, hvorvidt en tv-vært er skyldig eller ej uden at kende sagens detaljer. Og sagerne bliver styrende for vores holdninger til eksempelvis feminisme.

Annonce

Er det københavneri?

Sexismesnakken er sundere, og nuancerne mere talrige, når den foregår ansigt til ansigt fremfor ansigt til lysende display. Det påpeger både Camilla Møhring Meerstorff og Jesper Tække.

For i virkeligheden er den konfrontatoriske stil, som kendetegner Facebook- og Twitter-diskussionerne, et brud med vores måde at være uenige på i Danmark.

- I det fysiske møde, hvor vi sidder over for hinanden i kantinen eller i fodboldklubben, vil vi gerne prøve at forstå hinandens argumenter. Det er faktisk et succeskriterie, at man godt kan være venner, selv om man er uenige. Det ser man for eksempel i Folketinget, hvor politikere, der er grundliggende uenige, godt kan være gode kollegaer eller have et venskab, siger Jesper Tække.

Ifølge Camilla Møhring Meerstorff er det dog ikke kun de sociale medier, der har ansvaret, når debatter kører af sporet. De traditionelle medier - aviser, radiostationer og tv-kanaler - skal også blive bedre til at få nogle andre perspektiver på banen:

- Man kan godt have en fornemmelse af, at hele MeToo-bølgen er forankret i København og omkring de store medievirksomheder og underholdningsbranchen. Men det handler mere om, at det er dem, som har adgang til medierne - og derfor bliver set - end det handler om, at sexisme og debatten herom kun finder sted i hovedstaden, siger, siger Camilla Møhring Meerstorff.

Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Kultur

Dr. Monsters Klumme: Med sin kåring af det største idrætsnavn underminerer DIF sin egen mangfoldighed

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce