Annonce
Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital følger nøje med i corona-situationen i Aarhus. Han ser frem til at blive klogere på smittespredningen, som har stor betydning for mulighederne for at bremse coronavirus. Foto: Michael Svenningsen
Ekspert fra Aarhus Universitetshospital ser frem til at blive klogere på smittekæderne bag corona-udbruddet i Aarhus. Den viden er meget afgørende i bestræbelserne på at bekæmpe smitte. Onsdag kom det frem, at en stor del af de seneste døgns fund af Covid-19 i Aarhus har hjemme i det somaliske miljø.
Annonce

AARHUS: Overraskende, kraftfuld og meget pludselig.

Sådan karakteriserer ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital den corona-bølge, der de seneste døgn har ramt Aarhus.

- Det er sindsygt vigtigt at få kortlagt og standset smittekæder. Og jo før, des bedre. Hvis smitte for alvor får fat, bliver det langt sværere at bremse den. Derfor er det klogt, at Aarhus Kommune i lighed med sundhedsmyndighederne forholder sig aktivt til situationen, siger Lars Østergaard.

Aarhus Kommune har blandt andet indledt en særlig indsats i det somaliske miljø i Aarhus.

Statens Serum Institut (SSI) fortæller på deres hjemmeside, at der i alt i uge 31 var 78 nye tilfælde af COVID-19 i Aarhus. SSI forklarer, at man formoder, at der er en smittekæde i somaliske kredse, da 61 af tilfældene er blandt personer af somalisk herkomst.

Desuden har kommunen indført besøgsrestriktioner i ældreplejen og på de sociale område.

Annonce

Flere corona-udbrud i Aarhus

Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder med at kortlægge smittespredningen i Aarhus.

I indsatsen er blandt andet indgået et corona-udbrud på Aarhus Universitet samt den meget omtalte fejring af AGF's bronzemedaljer.

Der er også konstateret coronasmitte hos to buschauffører samt på et plejehjem.

På Aarhus Universitetshospital behandles patienter med Covid-19. Den ledende overlæge er overrasket over, at et markant udbrud af coronasmitte har ramt Aarhus. Foto: Michael Svenningsen

Ifølge Lars Østergaard er sporingen af smitte helt afgørende.

- Skrækscenariet er små spredte smittekæder uden sammenhæng. De er meget svære at dæmme op for. Det er mest bekymrende, når smittesporingen ikke peger på bestemte geografiske områder, befolkningsgrupper eller lignende. Det giver vanskelige arbejdsforhold, understreger han.

Annonce

Beredskabet er parat

I forbindelse med corona-pandemien har Aarhus Universitetshospital oprettet et særligt beredskab.

Det er etableret med Afdelingen for Infektionssygdomme som omdrejningspunkt.


Skrækscenariet er små spredte smittekæder uden sammenhæng. De er meget svære at dæmme op for. Det er bekymrende, når smittesporingen ikke peger på bestemte geografiske områder, befolkningsgrupper eller lignende.

Lars Østergaard, ledende overlæge


I foråret var corona-beredskabet så krævende, at aktiviteter i andre dele af hospitalet blev droslet ned. På den led blev der kanaliseret sygeplejersker og andre ansatte ind i beredskabet.

Men siden er en stor del af den normale drift på hospitalet i Skejby genetableret, så medarbejderne igen arbejder på deres vante afdelinger.

Og sådan fortsætter det indtil videre.

- I forbindelse med situationen i Aarhus har vi ikke hentet personale tilbage i beredskabet. Vi har en plan, der beskriver beredskabets størrelse i forhold til antallet af indlagte. Og den følger vi. Beredskabet er parat og har den nødvendige dimension, siger Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce