Annonce
Aarhus

Ekspert om forældrehysteri: Den dårlige adfærd smitter på sidelinjen

<p>Mange forældre hepper på deres børn fra sidelinjen til fodboldkampe, men der er også dem, der ikke kan opføre sig ordentligt. Arkivfoto</p>

Hvad får en almindelig familiefar til at gå amok på sidelinjen til en børnefodboldkamp? Stiften har spurgt en adfærdsekspert, der mener, at den er gal med vores kultur.

Annonce

Det er nærmest en selvfølgelighed, at Superliga-dommeren modtager en sviner fra tilskuerrækkerne på Ceres Park, hvis han ikke dømmer til AGFs fordel.

Desværre er det heller ikke ualmindeligt, at en frivillig dommer til en U14-kamp i Odder eller Hinnerup må lægge øre til tilsvininger fra forældre, der fylder sidelinjen.

Dansk Boldspil-Union vil med en ny kampagne gøre op med forældrenes dårlige opførsel til børne- og ungdomskampe. En undersøgelse viser nemlig, at der i den grad er plads til forbedring.

Men hvad er det, der får en ellers helt almindelig familiefar til at eksplodere af raseri og overfuse både dommer og modstandere til en fodboldkamp med børn? Det har vi spurgt adfærdseksperten Tony Evald Clausen om.

Ifølge ham ligger problemet i vores moderne kultur.

»Det handler om, at adfærd smitter. Når far 1 får lov til upåtalt at råbe røvhul, bøsserøv og alt muligt andet, så tænker far 2, at det må han da også godt. Og på et tidspunkt bliver det bare sådan noget, man gør. Det er et spørgsmål om, hvilken adfærd og kultur, vi har tilladt,« siger han.

Annonce

Skal man gribe ind?

I DBU's egen undersøgelse, der er grundlaget for kampagnen »Husk respekten - også uden for banen«, svarer hver tredje af de adspurgte, at de kunne finde på at blande sig, hvis en person på sidelinjen råber for meget, og over halvdelen har allerede prøvet at gribe ind.

Lidt over fem procent vil ikke gribe ind, og blandt denne gruppe mener hver tredje, at det ikke er deres ansvar, mens næsten hver fjerde simpelthen ikke tør at gribe ind, hvis personen ved siden af råber upassende ting.

Det kalder Tony Evald Clausen forthe bystander effect, og det er ikke godt, hvis der er flest forældre med den holdning på sidelinjen.

»Når det tavse flertal ikke siger noget, så vil ham, der råber højest, have en klar opfattelse af, at dem, der ikke siger noget, holder med ham,« siger adfærdseksperten.

Annonce

Curlingforældre

Et andet problem er ifølge Tony Evald Clausen selve mentaliteten hos nogle forældre. Og ja, du har sikkert hørt om denne type forældre før. Curlingforældrene.

»I højere og højere grad identificerer vi vores succes som mennesker med, hvor godt vores børn klarer sig,« siger han.

»Det er indbygget i ethvert menneske, at man gerne vil have, at ens børn har det bedre end en selv. I Danmark er vi noget dertil, hvor det er blevet helt okay, at jeg alene ved, hvad der er godt for mit barn, og alle andre skal bare sørge for at gøre mit barn godt«.

Og visse forældre har svært ved at se, at de til tider går langt over grænsen - også når de står på sidelinjen til sønnikes fodboldkamp.

»Den, der er urimelig, oplever ikke selv, at han eller hun er urimelig. I det øjeblik, du er urimelig, har du inde i dig selv retfærdiggjort, hvorfor du er urimelig. I sin egen bevidsthed må man gerne det her, da andre også gør det,« forklarer Tony Evald Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Vinduespudser jagtet tilbage til bilen og truet: Var uheldig at spilde vand gennem et åbent vindue

Annonce