Annonce
Aarhus

Ekspert om motorvejskast: »Det kan skyldes gruppepres«

<p>Det var her, hvor Gammel Viborgvej krydser E45, at en 16-årig mand kastede en sprayflaske ned på motorvejen. Han blev torsdag varetægtsfængslet i 14 dage.Foto: Flemming Krogh</p>

16-årig risikerer fængsel efter kast med spraydåse fra motorvejsbro ved Mundelstrup. Flere forklaringer på vanvidshandling.

Annonce
Det er sket i Herning, i Silkeborg og i Aalborg.
Så det var egentlig ikke et spørsmål om hvis, men et spørgsmål om hvornår, en genstand ville blive kylet ned på E45 i nærheden af Aarhus.
Det tidspunkt indtraf tirsdag eftermiddag. En bil kørte over E45 på Gammel Viborgvej. Et vidne i en bil bagved så en spraydåse blive kastet fra bilen ned på motorvejen.
Vidnet noterede bilens registreringsnummer. Derfor kunne Østjyllands Politi kl. 15.08 på Mosealléen i Tilst standse bilen og anholde tre mænd på 16, 17 og 19 år. Mens de to ældste blev løsladt, blev den 16-årige i et grundlovsforhør varetægtsfængslet i 14 dage.
Han er sigtet efter straffelovens paragraf 252, der har en strafferamme på op til otte års fængsel.
Spraydåse-kastet syd for Mundelstrup er det foreløbigt sidste i vanvidsrækken af forsøg på at kopiere det blodige stenkast fra en motorvejsbro på Fyn søndag 21. august.
En fem-årig tysk dreng er i overhængende fare for at blive forældreløs. Hans 33-årige mor blev dræbt på stedet. Hans far blev kvæstet så livstruende, at der ifølge TV2 er risiko for, at han aldrig vågner fra sin kunstige koma.
Roland Durup er psykolog og ekspert i ungdomskriminalitet.
Han forklarer kopikastene med, at unge helt op til 16 års alderen har svært ved at overskue konsekvenserne af deres handlinger.
»Jeg tror ofte, at der vil være tale om marginaliserede unge. De har meget lidt voksenkontakt. Til gengæld er de udsat for et stort gruppepres,« siger Roland Durup.
Gruppepresset betyder, at børnene foretager handlinger, de ikke kan overskue konsekvensen af.
Annonce

Anerkendelse og accept

»Ja, de ved nok, at det er farligt at kaste sten ned på en motorvej. Men når de hører, at nogen blev slået ihjel af et stenkast, så kaster de bare en mindre sten. Resultatet af stenkastet ligger på den anden side af fornuften. For dem er det mere et spørgsmål om at blive anerkendt og accepteret i gruppen,« siger Roland Durup.
Og at blive anerkendt er fuldstændig afgørende for alle mennesker.
»Det er formålet med tilværelsen. Og får vi ikke umiddelbart anerkendelse, så vil vi søge den alle mulige steder. Det er derfor rockergrupper eksisterer. Man vil gå med til at gennemføre alle mulige optagelsesprøver for at få anerkendelse,« siger Roland Durup.
Men underkend ikke den følelse af magt, det giver at kunne skræmme livet af bilister på en motorvej.
»Det er onde handlinger. Det er rædselsfuldt, og det skaber frygt. Det ligner faktisk terror, fordi det er så uforudsigeligt. Derfor ligger der en enormt stor magt i at kunne gøre disse ting,« siger Roland Durup, der igen sammenligner med rockerbander.
»De har også en enorm magt, fordi de er i stand til at gøre andre mennesker bange.« siger Roland Durup.
Han er ikke i tvivl om, at stenkastene udføres af børn eller unge, der har det svært.
»Ellers ville de ikke være nødsaget til at søge opmærksomhed og anerkendelse på denne måde,« siger Roland Durup.
Annonce

Fakta - Stenkost koster liv:

Licitationen - Byggeriets Dagblad har samlet denne liste over dødsfald som følge af stenkast:
Læs her om tidligere episoder af stenkast fra motorvejsbroer i Danmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce