Annonce
Danmark

Ekspert om udligningsreform: Der bliver drama til efteråret

Finansminister Nicolai Wammen (S) samt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), Torsten Gejl (ALT), Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Østergaard (RV) og Sophie Løhde (V) under pressemøde efter aftale om udligningsreform i Finansministeriet i København, tirsdag den 5. maj 2020. Regeringen har sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet indgået aftale om en reform af udligningssystemet.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Der er lagt op til slagsmål mellem kommunerne: Hvem skal have lov at give borgerne lidt mere, og hvem skal skrue ned for servicen? Det siger Arne Ullum, NB Økonomi.

Udligning: Nogle var glade, andre var skuffede, da en ny aftale om udligning mellem kommunerne omsider faldt på plads. Men det virkelige drama venter først til efteråret, når kommunerne skal afgøre, hvem der skal skrue ned for servicen, hvis andre skal have lov at skrue lidt op. Det forudser Arne Ullum, chefredaktør på NB Økonomi og ekspert i udligningsordningen mellem kommunerne:

- Det kan blive et drama her til efteråret , siger han.

Inden, vi går til dramaet, skal vi se på årsagen. Med den nye udligningsaftale får en stribe kommuner tilført penge, og man kan forvente, at de vil have lov at bruge nogle af dem på at servicere borgerne. Men sammenlagt må kommunerne kun bruge 250 milliarder kroner, for dér ligger det såkaldte serviceloft, og det loft har kommunerne allerede ramt i år. Så hvis en kommune vil skrue op for servicen, kræver det, at andre skruer tilsvarende ned. Hidtil har det ikke været noget problem, men det kan det blive nu:

KL kan sprænges

- Der har ikke været slagsmål tidligere, fordi der har været tilpas mange fattige kommuner, som ikke engang har haft råd til at bruge lige så mange penge, som de gjorde året før. I år forudser jeg det bliver anderledes, siger Arne Ullum.

Dramaet begynder til oktober, når borgmestrene lægger deres budgetter på bordet, for så skal de samlet set holde sig under serviceloftet, ellers har de et problem. Ét, som kommunerne selv skal løse:

- Borgmestrene skal blive enige, ellers kan det føre til sammenbrud i den struktur, der er imellem kommunerne i Danmark. Prisen er meget høj, hvis de giver op, for det kan sprænge hele systemet og KL (Kommunernes Landsforening, red.), siger Arne Ullum.

Der er ét alternativ, men det tror Ullum ikke så meget på:

- Alternativet er, at finansministeren giver et ordentligt løft til servicerammen, så kommunerne må bruge mere. Men det belaster det såkaldte råderum, og så har finansministeren mindre at bruge til finansloven, siger Arne Ullum.

Hør hele interviewet med Arne Ullum på Podcasten Danmark

Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce