Annonce
forside

Eksperter forudser dårligere service med lavere afgifter

Hvis Liberal Alliances forslag om at sænke afgifter for flere milliarder kroner bliver gennemført, vil danskerne kunne mærke det på serviceniveauet, vurderer to eksperter.

Annonce

Danskerne se frem til flere penge mellem hænderne, men også et dårligere serviceniveau i den offentlige sektor, hvis Liberal Alliances forslag om at fjerne afgifter for 19 millioner kroner bliver en realitet.

Det konstaterer cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank, efter partileder Anders Samuelsen (LA) tirsdag har fremlagt partiets økonomiske plan i Berlingske.

»Det vil betyde, at den offentlige sektor vil have færre medarbejdere, end der nu er planlagt. Den offentlige service vil være mindre god, men omvendt har man som privatperson lidt flere penge at gøre godt med. Det kan også give lidt mere dynamik i den private del af økonomien, mens at det er klart, at det vil være et lavere serviceniveau i den offentlige sektor,« siger Steen Bocian.

Han påpeger, at den offentlige sektor med LA-forslaget ikke vil blive meget mindre, end vi kender den i dag, men med mere velstand vil vi også kræve bedre service.

»Kommer der vækst i øvrige del af økonomien, vil man også forvente, at der er et bedre serviceniveau. Altså hvis vi alle bliver lidt rigere, vil vi også have større forventninger til, hvad den offentlige sektor kan levere til os,« siger Steen Bocian.

»Vi vil jo i 2014 ikke være tilfredse med at få det serviceniveau, vi havde i 1990 eksempelvis. For med flere penge prioriterer vi også, at skolerne, ældrepleje og sygehuse er blevet lidt bedre. Sådan er det også fremadrettet,« siger cheføkonomen og fortsætter:

»Det betyder, at den offentlige sektors ydelser ikke kommer til at følge med den generelle velstandsfremgang, der kan forventes at være i økonomien frem til 2020.«

Velfærds-, skatte- og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet er enig i, at lavere afgifter kombineret med nulvækst, som LA også foreslår, vil gå ud over den offentlige service.

»Man kan ikke sænke afgifter på 19 milliarder kroner, uden at man bliver nødt til at skære i velfærden. Og indfører man nulvækst frem mod 2020, vil det af borgerne blive opfattes som nedskæringer, fordi det reelt er negativ vækst. Det vil betyde velfærdsforringelser,« siger Bent Greve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter en måned med krav om mundbind: Så mange kunder er blevet afvist af Midttrafik

Aarhus For abonnenter

Topledelsen på ældreområdet får benhård kritik: Men rådmand føler sig ikke ramt

Annonce