Annonce
Aarhus

Kæmpe hop i besøgstal: Væksthusene er en populær fødselar

På en regnvejrsdag kan man drømme sig til varmen inde i Væksthusene. Det er der rigtig mange der gør. Foto: Jens Thaysen
Folk strømmer til Væksthusene i Botanisk Have, der knytter byen og universitetet tættere sammen.

AARHUS: Det gamle væksthus i Botanisk Have havde beskedne 40.000 årlige besøgende. I det nye, der 12. september kan fejre fem års fødselsdag, er besøgstallet vokset så eksplosivt, som en plante i en tropisk regnskov.

- På nuværende tidspunkt har vi haft 20.000 flere gæster end på samme tidspunkt sidste år. Samlet set er vi næsten oppe på 1,3 millioner besøgende på fem år, fortæller Bent Lorenzen, der er direktør for Væksthusene.

Godt 260.000 besøgende om året placerer museet på 33. plads blandt attraktioner i Danmark. Medregnet sommerlande, forlystelsesparker og Randers Regnskov. Væksthusene er det fjerde største museum i Aarhus.

- Vi er ligger i en stor by, og så er vi billigere, siger Bent Lorenzen.

Direktøren glæder sig over beliggenheden i Botanisk Have, tæt på byen og tæt på byens andre museer.

- Når folk har været på Aros eller i Den Gamle By, er pengene måske ikke til endnu et museumsbesøg, så kommer de her. Alle museer burde være gratis, siger Bent Lorenzen, der ikke tager penge for at besøge Vækssthusene.

- Hvis vi skulle tage penge for det, ville vi afholde børnfamilierne fra at komme igen mange gange. Hvis vi hver gang kan fortælle dem en lille ny historie, så får vi mere ud af det. På den måde får de en identitet sammen med universitetet, bringer byen og universitetet tætter sammen, fortæller Bent Lorenzen.

Annonce

Hvis vi skulle tage penge for det, ville vi afholde børnfamilierne fra at komme igen mange gange. Hvis vi hver gang kan fortælle dem en lille ny historie, så får vi mere ud af det. På den måde får de en identitet sammen med universitetet, bringer byen og universitetet tætter sammen

Bent Lorenzen.

Vælg Aarhus

Nøgleordet er formidling. Det at øge kendskabet til byens universitet.

- Vi ønsker at så mange som muligt skal komme ind og møde Aarhus Universitet på en platform, hvor vi kan komme til at tale med dem om det, vi laver inden for naturvidenskab og teknologi, siger Bent Lorenzen.

Han drømmer om, at alle sjette klasser i regionen kommer forbi universitetet, hvor Science Museerne skulle sørge for, de fik bredt indblik i, hvad der sker på institutterne.

- Det skal gerne være så handlingsmættet, at de her børn bliver nødt til at tage til Aarhus igen for at se mere. Det handler om at give dem en god oplevelse, give dem lidt mere end det, de forventer at få med hjem. Så er det en succes både for os og for byen. Så kender de os, og vælger måske Aarhus som studieby i fremtiden, siger han.

Begrænset forskning

De besøgende bevæger sig gennem fire forskellige klimazoner. Fra tropernes fugtige varme over middelhavslandenes behagelige klima, ud i ørkenen og op i bjergskoven.

Det er meget begrænset, hvad der foregår af videnskabeligt arbejde i Væksthusene.

- Vi har nogle ganske få forskningsprojekter. Forskningen har udviklet sig. Hvor der i gamle dage stod en forsker og kiggede på planterne for at artsbestemme dem, så bruger man i dag DNA-teknologi. Forskningsmæssigt er det økologiske studier og studier i biodiversitet, vi beskæftiger os med, og de er på en helt anden skala, fortæller Bent Lorenzen, der selv er uddannet biolog fra Aarhus Universitet.

Lige som de oprindelige væksthuse i Botanisk Have fra 1969 er de nye væksthuse, der stod færdig i 2014 tegnet af C.F. Møllers Tegnestue. Pengene kom fra Aarhus Kommune og Realdania og Nordea-fonden.

Der er ingen officiel fejring af fødselsdagen eller de flotte besøgstal, udover at entreen som sædvanlig er fri.

Næsten 1,3 millioner gæster har besøgt Væksthusene i Botanisk Have. Foto: Jens Thaysen
Børne familierne er i fokus i Væksthusene. Det handler om formidling, så kendskabet til Aarhus Universitet øges. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce